#Гостът ни в #Матине днес ви е добре познат - става дума за журналиста и програмист Георги Караманев, с когото неведнъж в студиото сме си говорили за историите от и на бъдещето. Тази седмица обаче той влиза в разговор с Рени Веселинова от позицията на автор, след като преди броени дни новата му книга "Дигитални истории" запълни рафтовете на книжарниците.

"Дигиталните истории идват и си отиват, изчезват - прочиташ ги, затваряш ги. Докато книгите са тук, за да останат, надявам се. Много хора вуждат някакъв сблъсък, но аз виждам една много интересна среща между технологиите и хуманитарното, между писането на текст и писането на код, дори между бъдещето и миналото, ако го погледнем в по-широк план. Аз дълго време се чудех как да продължа с книга, защото имам един роман зад гърба си преди да се насоча към програмирането. Чувствах, че е дошъл моментът за следваща стъпка, за още една книга.", разказва Георги.

Заедно с едактора Мирослав Александров и фотографа и дигитален артист Ивайло Петров, чието дело е корицата на книгата и противно на очакванията не е създадена с изкуствен интелект, Георги поставя между страниците осем големи въпроса чрез дигитални истории, много от които написани специално за книгата в жанр, който той сам определя като "технологична публицистика".

"Изборът беше болезнен. Всяка история ми е близка до сърцето. Беше трудно да избера хем тези, които харесвам най-много, хем да отговарят на въпросите, а освен това да са и задълбочени, и разнообразни. Много ми се иска да търсим повече погледи, повече различни стилове и гледни точки, за да се опитаме да си обясним такива сложни и комплексни неща като това докъде ни доведоха технологиите.", споделя Георги.

Могат ли технологиите да създават изкуство? В кои области ще ни предизвикат най-много? Как можем да се подготвим за тези предизвикателства? И най-вече - накъде отиваме? 

"Това, в което нямам съмнение е, че се задават големи технологични промени във всяка една област от живота ни. Все по-трудно ще ни бъде да намираме истината и реалността в ежедневието си. Дали обществото ще може да балансира? Дали пазарът на труда ще може балансира? И какво ще го правим всичкото това време, което ще ни отворят технологиите? Дали ще го използваме за добро, или ще стане, както стана със социалните мрежи? Ние така и не се научихме, че те се водят по нашите емоции и че ни сервират това, което ни ядосва или радва."

Материята, както казва самият Георги, е сложна и има нужда от целенасочено образоване на обществото в тази посока. А извън опитите като неговия, такова на практика липсва.

"Повечето традиционни медии не успяват да отговорят на изискванията на времето с това, че не обръщат достатъчно внимание на такъв тип теми. Те от време на време споделят какво ни е казал по въпроса Мъск или някой друг специалист; че се е родила нова версия и опираме дотам. Няма го големият диалог за големите теми. Оттук нататък ни трябва не просто образование, а чисто нови механизми, които в момента нямаме. Един такъв механизъм за мен е завръщането на журналистиката, която си отиде в традиционния си вид. С журналиста, който отново да бъде пазител на портите и да гарантира с името си за информацията, която дава или позицията, която има и със собствено мнение - нещо, което ние изгубихме в цялата медийна амалгама."

Премиерата на книгата "Дигитални истории" ще се състои на 26-и октомври от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото", а дотогава не пропускайте да изгледате новия епизод на #Матине.