#Сигурно сте чували израза, „Стените имат уши!“. А представяте ли си, ако освен това можеха и да говорят? Всъщност стените могат да ни кажат това-онова, стига до тях да се докосне правилният човек. Това се случва все по-често в последните години, благодарение на графити артистите. Разказват ни за градско изкуство, чрез което се изразяват новите поколения. За онова, което не трябва да ни е страх да изречем.

Графити артистите са плод на новото време, в което е все по-трудно да мълчим! Особено покрай антиутопичните сюжети, в които сме герои в последните три години – пандемията и войната в Украйна. Градското пространство се превърна в сцена за емоциите и позициите на графити артистите. Затова и в #Матине при Рени Веселинова гостуват създателите на едно добре познато градско crew – Иво Илиев и Венци Йосифов, които създават „140 Идеи“. Виждали сте огромните им графити навсякъде в България, а сега ще научим повече за тях и творчеството им.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Кои са те?

Иво Илиев казва, че стените му отварят пътя към платната. Венци пък предпочита рисуването върху стени, защото имат различна текстура. Не изпитват вина, когато рисуват графити, за тях това е изкуство. Имат много повече от 140 идеи за красиви, цветни, изрисувани сгради. Стени с техните прекрасни творби могат да бъдат видяни в цяла България, познати са също и с участието си в творчески проекти и фестивали из цяла Европа. Техен проект има и в Благоевград - фасадата на II Основно училище "Димитър Благоев", на стената на Пожарната и къде ли още не! Иво и Венци, заедно със съмишленици, успяха да превърнат цял един град в галерия - това е фестивала WE ALL WRITE в Ахтопол, който беше истински фурор.

Снимка: Михаела Драганова // Личен архив на "140 Идеи"

"Преди официално да се съберем под едно име - "140 Идеи", бяхме приятели. Аз и брат Людимил ми имахме crew. Срещахме се с Венци и с Ники, който вече има солова кариера, и направихме няколко по-спонтанни стени. Видяхме, че се получава готино. Обединихме си материалите и стана по-възможно да направим нещо по-голямо и така започна всичко. Името ни е игра на думи от английското One 4 All - един за всички, защото сме преди всичко приятели", казва Иво Илиев. 

От първите графити си спомнят адреналина! 

"Трепетът за нещо ново. Както и повечето ми колеги, започнахме да правим нелегални неща по късните часове на нощта. Това дали ще успееш да реализираш идеята в главата си от листа хартия на стена. Аз лично рисувам графити преди гимназията", споделя Венци Йосифов. 

Все по-рядко се случва да има предразсъдъци към графитите. Това е най-бързо развиващото се изкуство в наши дни и набира популярност с всяка секунда. Случват се динамични промени, които вдъхновяват! 

"Реално, между графити, мюрализъм и бомбинг - всички елементи около графити културата и произтичащи от нея, вече имат големи пропасти помежду им. За хората всичко е графити - от футболните надписи до стенописа. Има такива, които ги слагат под общ знаменател и по навик реагират, но има добра тенденция", казва Иво. 

Снимка: Михаела Драганова // Личен архив на "140 Идеи"

Първият мащабен проект на "140 Идеи" е пръвата им фасада - училище в столичния квартал "Дружба". 

"През 2012 застъпихме по-сериозно темата за опазването на природата и определени видове. С "Българско дружество за закрила на птиците" направихме фасада за опазване на царския орел - в района на "Христо Ботев" и "Тодор Александров" в София", споделя Венци. 

Ако имаш локацията, можеш да използваш дадености на средата, споделят те. Тогава идва и идеята. 

"Да рисуваме върху училищни фасади е умишлена идея. Тази сцена да рисуваме на големи мащаби в публичното простртанство носи със себе си отговорност. Малките деца са поколението, което реално може лесно да абсорбира изкуство. Изразните средства са атрактивни с всички спрейове, бои и вишки. И когато има заложена идея зад самия стенопис, провокираме в тях много въпроси, които те задават впоследствие", казва Венци. 

Стремежът на двамата артисти е, когато минаваме покрай стенописите, да усетим, че карината е жива. Да влияе на емоциите на минувача. На втори план е облагородяване на градската среда. 

Снимка: Личен архив на "140 Идеи"

"Често зависи от хората в различните общини. Ако са по-широко скроени хора, не се налага да им обясняваме какво е графит. С годините сме натрупали достатъчно портфолио. 14 години се занимаваме като екип. На тази база става по-лесно комуникацията, защото показваме реално резултатите, които сме постигали през времето", казва Венци. 

Иво допълва, че е имало случаи да се натъкват на законодателни недоразумения. Администрацията по-скоро ги бави в тези случаи, защото няма законодателство, на което да се базира. 

"Като цяло, успяваме да си реализираме идеите", обобщава той. 

Актуалните и политически теми не ги ангажират, принават графити артистите. 

"Това, което ни харесва да правим е да засягаме проблеми с това как хората въздействаме на околната среда и как да опазваме природата, а не да я съсипваме. През всички тези години се движим по тези социални тези и говорим за тях чрез стените си", пояснява Венци. 

Предпочитат публичното изкството, което оставят след себе си, да е преходно. Случвало се е да премахнат техен графит. Осъзнават, че всичко съществува за кратко. Днес е на стената, а утре е в интернет. 

"Това е много възпитателно. Графитите ни научиха да не се привързваме прекалено към творбите си. Гледаме резултатите на момента. Както каза Иво, всичко е преходно и като свикнеш с тази мисъл е по-лесно", споделя Венци. 

Разпознаваемостта им идва постепенно. В първото crew - на Иво и брат му Людмил, имат разпознаваемост на местно ниво. Когато се присъединява и Венци - фасадата с птиците е първата в подобна в България и това отваря врати.

Снимка: Личен архив на "140 Идеи"

"Малко е зарибяващо, когато започнеш да рисуваш на голям формат. Искаш още по-голямо. Абсолютно на периоди е при мен, обаче. В момента има лично предизвикателство. Всеки ден рисувам по малка, маслена картина", казва Иво. 

Все пак, графитите зависят от мащаба. Отнема около 2 седмици средно. Рисували са по 11-етажни сгради, рисували са и на по-малък мащаб. Иво и Венци винаги са критични към себе си. Винаги си казват, че може и още малко. 

"Не можем два месеца да държим вишка пред фасадата, което си е финансово перо", уточняват графити артистите. 

Снимка: Михаела Драганова//Личен архив на "140 Идеи"

Има етичен кодекс, който графити артистите спазват. Важно е да има уважение. Да не се "минават" готови творби, например. Освен ако няма да бъдат надградени. Уважението е в основата на тази култура и тя е сплотена. Когато срещнеш друг артист - чувстваш близост с него, усеща се подкрепата, споделят Венци и Иво. В момента приключват графична изложба, която се е забавила заради пандемимята. За лятото подготвят и няколко стени, които предстои да изрисуват. Фасадите са не само в София. А изложбата все още не е с обявени дати, но я очакваме с нетърпение! 

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.