Писателка, радиоводеща, редактор, текстописец, издател, глас на група "Рубикон", художник-любител - това са само част от многото поприща на Гери Турийска, която тази седмица разказва в "Матине" как съчетава всички възможни артистични таланти. И как стана успешна във всяка от сферите без да е завършила висшето си образование.

Оказва се, че днес университетите, които не са я приели за студент преди години, я канят за гост-лектор. При Вяра и Рени чаровната автор-водещ-редактор-издател-Гери разказва за дългата и мъчителна борба за диплома. Но пък всичко, за което е кандидатствала, е работила на практика и то със завиден успех, показва равносметката днес.

"Кандидатствах журналистика, българска филология, немска филология, два пъти драматургия в НАТФИЗ. Това са 5 години кандидат-студентстване, в които никой така и не ме прие. Но през това време докато кандидатствах, издадох книга, станах отговорен редактор на списание, в последните 3 години на музикалната телевизия ММ бях изпълнителен продуцент на следобедно предаване на живо. Много ми се учеше, но на петата година малко се изнервих и спрях да кандидатствам. Всички университети, които ми отказаха, са ме канили за гост-лектор, което е по-любопитният момент", казва Гери, която има и няколко издадени книги.

"Нищо лошо не искам да кажа за българското образование, напротив. Всички приятели около мен, включително и Кедъра, вече имат висше образование и са свестни хора. Така че продължавайте напред, дерзайте, но не на всяка цена", съветва Турийска.

Как обаче се превърна в Гери Турийска, която всички на артистичната сцена познават?

"Завърших текстилен техникум с профил моделиер-конструктор на дамско облекло, което ме прави една шивачка втори разряд. Детската мечта ми беше да бъда художник, не ме приеха в приложната гимназия, а влязох в "текстила". Мислих, че ще рисувам модели, ще ходя по ревюта. Изобщо "Дяволът носи Прада" беше положението, естествено не се случи така. Но мога да ви кажа коя тъкан с каква миризма и какъв пламък гори, мога да сглобя оверлог и други такива "ежедневни житейски дейности".

В крайна сметка обаче още докато учи в текстилния техникум Гери започва да излиза с компания музиканти. И проявява друг свой талант - усета към думите. Днес Гери е известен автор и на много текстове на песни, които си припяваме редовно, а част от тях са Нина Николина, Графа, Мария Илиева и още куп БГ-звезди.

"Пиша поезия от дете и започнах да пиша текстове за песни. Тогава се родиха много български групи, това беше зората на българската поп-музика и реших, че ще продължа да се развивам в писането", спомня си Гери.

Малко хора обаче знаят, че в таланта й има пръст и един от най-известните български автори - Чудомир. Турийска е далечна родственица на писателя-хуморист и знае доста за него, рода си и творчеството му.

"Родът на дядо ми по бащина линия е от родното село на Чудомир - Турия. От там идва и моята фамилия Турийска. Някъде се преплитат родословните ни дървета, може би той ми е нещо като пра-чичо. Но пък другият ми дядо и неговият брат са продавали книги в единствената книжарница в Казанлък по това време. Те си го спомнят как е седял с една кутия цигари качак пред книжарницата и един молив. Спирал е хората, които са идвали до книжарницата и си е говорил с тях, записвал си е върху кутията. Събирал е наистина народно творчество от моя край, от реални хора. Всичките му персонажи са истински хора, а техните потомци до ден днешен живеят в Турия", разказва Гери.

Днес родственицата на Чудомир е създател и на едно от хитовите в последните години събития "Пощенска кутия за приказки". Литературното събитие, което пълни зали с хора. 10 години след първото четене на писмата от известни личности, проектът е все по-интересен и предстои отново да се върне в стандартния си вариант с публика.

"В началото бяхме едни 50 приятели, които си четяхме един на друг. Беше много интимно и мило. После се разрастна, всеки от нас се връщаше с още двама - трима приятели и така се стигна до момента, в който започнахме да пълним големи зали".

Защо не кръсти дъщеря си Пипи, има ли място за хумор в света днес и какви са приказките, които един виден издател като нея си говори с автори като Китодар Тодоров и Ваня Щерева?

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка срадя от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg