#Онези от вас, които гледат оналйн предаването #МАТИНЕ по-често, вече знаят, че в него винаги се намира място за хубава музика. Не само защото в екипа си падаме меломани, а защото музиката на световно ниво, създавана от българи, трябва да се празнува и да бъде тема на разговор. Затова и в епизода главни герои са двамата музиканти на бандата Hayes & Y, които успяха категорично да заявят стила си извън пределите на България.

Срещаме се с Благо - вокалист, китарист и автор на всички песни на Hayes & Y, и китариста на бандата Радо, след най-големия им концерт досега у нас, който се състоя в зала 3 на НДК. Броени часове преди него Hayes & Y ни зарадаваха и с видеоклипа на песента "Turn Around, Look Away" от дебютния им албум "Press.Go.Move.Slow". 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"С този концерт за първи път излизаме от клубната сцена, след като свирихме във всички възможни клубове в София. Изживяването е доста по-различно, но и бяхме доста по-заети от обикновено, защото трябваше всичко да организираме сами", споделя Благо. 

Още снимки вижте ТУК >>>

Ако сте пропуснали грандиозната им изява, може да наваксате, защото Hayes & Y ще закрият годината отново в България, като ще свирят в еблематичния клуб Терминал 1, който, уви, затваря врати.

"Затварянето му не е добре за градската сцена, защото клубът беше подходящ за български и чуждестранни изпълнители, така че се надяваме скоро да намерят нова локация. Сигурни сме, че ще успеят!"

Hayes & Y споделят, че два месеца след излизането на дебютния им албум, групата вече готви втори!

Пишейки песните на групата, вокалистът Благо споделя, че дълго време е правил първо музиката, а след това думите, които ѝ пасват. Чувства се добре и когато не намира само един смисъл в даден текст, защото така той остава свободен за интерпретация. 

"В дебютния ни албум темите бяха общочовешки - самотата на хората и алиенацията. Надявам се да не е депресарско", смее се Благо. 

Признава, че обича да е сам и го намира за наобходимо при създаването на музика. 

По думите на Радо, всяко парче е различно и идеите идват от Благо, но след демото всички се събират и работят заедно. 

"Музиката ни води. В нашата група няма самоцел. Искаме да звучи така, че на всички да ни харесва, независимо кой свири", разкрива формулата за успеха на Hayes & Y Радо. 

Що се отнася до егото...

"Има ползи човек да има его, но не в групов контекст. За щастие при нас егото липсва. Имаме песни, в които не свирим всички. Това, че сме приятели и няма съревнование ни помага". 

Радо издава, че се познават повече от 15 годинин, живели са заедно и се разбират добре, което помага за творчеството им. Връщаме ги отново към спомените за гаража до Първа английска гимназия в София, където репетират в началото.

Колко от целите си, зададени тогава, са постигнали и какво остава в списъка? 

"Част от нещата, които постигнахме, не сме мислили, че са възможни. Например не мислехме, че с музиката, която правим на английски, ще имаме толкова почитатели в България. Същевременно имахме и нереалистични мечти - като заминаването ни в чужбина, където смятахме, че ще ни очакват с отворени обятия. Смея да твърдя, че постигнахме повече от това, което мислехме, че ще постигнем".

Повратният момент за бандата Hayes & Y започва с подгряването на Kasabien на фестивала "Spirit of Burgas" през 2015 година и заминаването за Англия през 2016.

"Почерпихме опит от чуждата сцена, което промени целия ни mindset. Тoгава се създаде някаква аура около групата ни за българската публика - а именно, че концертите ни в родината нямаше как да се пропуснат, защото не се знаеше кога ще е следващият", споделя Радо. 

Какво ѝ липсва на българската музикална сцена? 

"Това, което до някаква степен липсва на бъларските артисти, е упоритост. Същевременно правят твърде много компромиси. Знам някои изпълнители, които слушат определен жанр музика, но не дръзват да я създават. Ние винаги правим музика, която слушаме. Най-доброто, което можеш да предложиш е това, което искрено харесваш! Тогава идва оригиналността. Този път е по-дълъг. Това ни отне много време. Свирихме много време в празни клубове в София, преди да започнат да идват толкова хора. Това е пътят. Ако знаеш какво гониш и не се отказваш - ще се случат нещата", казва Благо. 

Радо е съгасен и допълва, че е нужно търпение и да не се прескачат стъпки от този път. Отбелязва и че много банди не планират напред, докато Hayes & Y имат план за всяка следваща година - къде и какво да свирят, какво да създават! 

"Работата по албум много ни хареса. Досега сме работили само по сингли и EP", споделя Благо. "Сега направихме 10 песни наведнъж. Това изисква различен подход. Веднага започнах да пиша втория албум, защото имам ясна идея накъде да отида музикално. Имаме вече 4-5 дема. От януари започваме да ги чоплим малко по малко...". 

Съвсем естествено Рени Веселинова обръща разговора към въпроса имат ли хората желание и време да преслушват целите албуми на любимите си изпълнители, на фона на динамиката и дефицита на внимание в социалните мрежи. 

"Хомогенният продукт като един албум дава много повече възможности на артиста за изразни средства и експерименти. В синглите има много неписани правила, като това, че не можеш да имаш твърде дълго интро, защото някой ще го превърти и ще натисне бутона за следващо парче", отбелязва Радо. "Има място за албуми. Трябва да уцелиш точния момент. При нас си дойде натурално. Все още много хора слушат албуми и си купуват винили и дискове". 

Според Благо, албумите са за истинските фенове! 

Още от успешните български музиканти - чуйте в Матине! 

Можете и да гледате #Матине на екран - всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!