#Как се промени в София в последните години – преди и най-вече след пандемията и забелязваме ли го с просто око? Кой ако не личният фотограф на столицата може да ни отговори на този въпрос? Той е Иван Шишиев – емблематична градска личност, създал фейсбук страницата "Етюд-и-те на София". Той може не само да ни каже как се промени София, но и да го докаже с кадри!

Иван Шишиев предпочита да се нарича хронкьор на столицата, защото не се взема за фотограф. Проектът започва през 2015-а като фейсбук страница и бързо се превръща във визуална хроника на града. През очите на Иван Шишиев София е едно от най-крисивите места на Земята. Седем години по-късно Фейсбук страницата "Етюд-и-те на София" има над 200 хил. последователи, които се любуват на града заедно с него. Над 60 хиляди са и следващите го в Инстаграм.

Още снимки от София вижте тук >>>

"Малко или много създаването на "Етюд-и-те на София" беше война срещу онези, които не харесват този град", споделя той. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Понякога му се налага да става в три часа през нощта, за да дебне мига по улиците на спящия град. Почивал е само два пъти за последните 7 години. Иван обича София като кореняк софиянец, но идва от другаде. Роден е в малко селце край гръцката граница – Петрово, Мелнишко. Баща му е свещеник, затова бъдещият фотограф решава да учи в Духовната семинария. След това продължава с Божието слово в СУ. Не е учил фотография, както – по думите му – и никое от най-големите имена в тази професия.

"Това, което ме изуми и накара да се вклюбя в София, когато дойдох да уча в Семинарията, бе спирката на "Вишнева" и малко по-рано - храм "Свети Седмочисленци", който за мен е една от най-красивите сгради у нас и не е подтисната от останалите - сякаш диша", споделя Иван. 

Фотографията му има малко "театрален вид". Всичко това е привнесено от литературата, на която Иван Шишиев набляга, надграждайки своя способ за хроникиране на града. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

"Може би това е тайната ми в снимането, освен тази, че се катеря по покривите, но това е една друга история", смее се той. Тази и още една прелюбопитна история ще научите от разговора с Рени Веселинова. 

Какво е Етюд?

Етюдът е инструментална музикална композиция, обикновено кратка, със значителна трудност и предназначена за осигуряване на практически материали за усъвършенстване на определено музикално умение. В изобразителното изкуство пък той съществува като отделна частица. Идеята е, че не може да хванеш през обектива всичко в София и едновременно с това да подобриш виждането си за нея!

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

"Идеята на Етюдите бе да покажем нашия поглед към града. Първият кадър, с който разбрах изобщо, че ще се занимавам с фотография. Стълбичките зад Министерския съвет и начинът, по който една възрастна жена преминаваше през тях. В монохром, както снимах в началото на "Етюд-и-те на София", спомня си Иван Шишиев. 

От този момент досега най-популярната градска страница стъпва основно на анонимността. Повечето си мислят, че тя е дело на цял екип, а всъщност е родена от очите и ръцете на Иван.

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Имал съм много случки във връзка със снимките от "Етюд-и-те на София". 

"Една от най-фрапантните е: снимам момче и момиче, които се целуват. Качвам снимката и след половин час някой ми пише във Фейсбук: "Човече, може ли да свалиш снимката, това не е моята приятелка", смее се Иван. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Кой се целува на Ротодната, където всеки може да мине?! Бъдете по-внимателни! 

Има и друг интересен случай. Жена гледа безучастно детето си, което чупи люлка. Естествено влизат в  спор с Иван дали тя трябва да направи нещо. Снимката така и не вижда бял свят. 

"Тогава не бях хроникьорът, а защитникът на София", отблязва Иван. 

В работата му не липсва и адреналин. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

Катери се по покриви, където вижда непоправени комини. В един от случаите вижда тухла, която тръгва да пада върху минувачите по ул. "Г.С. Раковски". Иван се хвърля след нея и за малко да полети...

"Снимките в "Етюд-и-те на София" не са правени с дрон. Дронът може да улови страхотни кадри, но няма такава оптика, каквато аз искам", отблязва хроникьорът на София. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

 "София е много особен град. Има своя чар. В Западна Европа отиваш от един град, после в друг и той е същият. София е различна!", възхищава ѝ се Иван. 

"Люлин" и "Младост" от високо са различни - квартали, строени с идея, казва Шишиев. 

Така снимка по снимка се стига до идеята да ги събере в книга. От над 12 хиляди, Иван трябва да избере 200 фотографии. Някои от най-красивите лица на столицата вече са събрани в албум от изд. "Кръг". Следва "Литературна София", а през пролетта ще излезе и трети албум - "Тайната София". Научаваме само, че ще кадрите на Иван ще ни отведат под земята. 

Снимка: Иван Шишиев, Етюд-и-те на София

"София ми разкри всичките си тайни", казва Иван. 

Неговото тайно място е храм "Света Параскева"- типична квартална църква, която, обаче, е много различна от останалите. Другите му любими места са по покривите. 

Как се промени София пред погледа на Иван Шишиев, който може да го докаже с кадри? Вижте във видеото! 

Гледайте и двата епизода от срещата ни по WNESS TV събота и неделя от 10:00ч.