#Днешната ни среща в "Maтине" е по-лична и интимна, защото прекрачваме един обикнвено трудно достъпен свят – този на известна млада художничка, популярна с погледа си към градската среда и интериора. Неведнъж известни личности като италианската певица Джана Нанини, Мишел Платини и български популярни лица са били увековечени на платното ѝ. Става дума за Силвия Богоева, която миналата година нарисува журналиста Димитър Цонев с въглен край морето, до църквата в Царево, покрай клипа на дъщеря му Деси Цонева, с който тя посвети песен на баща си. 

След това събитие, съвсем очаквано е именно Силвия Богоева да е призвана да ни напомни за един от най-незабравимите и любими образи от българския екран – Анахид Тачева, която си отиде миналия ноември. Единствено "Матине" успява да се намърда в ателието ѝ, за да надникне плахо покрай статива и платната от предстоящата изложба, посветена на легендата на БНТ.

По време на разговора Силвия скицира пред очите ни портрета на легендарната Анахид - вижте във видеото! 

"Намирам я за много интересна за рисуване, особено очите. Невероятен е чарът ѝ и стилът, който притежава, за времето си е неподражаем", споделя Силвия Богоева. 

Тя разказва и за познанството си с внучката на Анахид - Деси Цонева и най-малката ѝ дъщеря - Ани. 

"Първият портрет, към който посегнах, е един кадър, в който тя гледа не в камерата. Интересен е като състояние. По-различен е от другите, в които е насочена към обектива. По-различен е", разкрива художничата. 

Изложбата ще включва около 9 портрета, в зависимост от процеса.

Силвия Богоева се спира на въглен и масло.

Въгленът я вълнува с неговата честност и откровеност, подчертава тя. 

"Има някои хора, с въглен сякаш са на един дъх рисувани, с маслото е по друг начин. Към въглена имам любов от гимназията", казва Богоева. 

Избира моделите си по чертите на лицето. 

"Задължително, когато рисувам някого, си изграждам някакви представи за него. Когато човекът не позира пред теб, има място за фантазия.", казва Силвия. "Портретът се занимава с цялостно състояние и характер. Обикновено аз си снимам човека, който ще рисувам. Тогава разполагам с 20-30 снимки от различни позиции, за да видя структурата на черепа и да усетя излъчването на човека". 

Представя си Анахид Тачева като "жена на място". 

"Такава, която много добре си знае цената. В никой случай високомерна", казва Силвия. 

Докато твори, Силвия Богоева слуша саундтрак от филм за Модиляни. Рисува основно нощем. Наскоро се опитала да си представи колко портрета е нарисувала. Сметнала ги е в четирицифрено число - над 1000. Първият портрет, за който ѝ позират, е на баба ѝ. Тогава Силвия Богоева е била едва на 6 години. 

Не пропускайте новия епизод на #Матине, в който ще ви покажем как Анахид Тачева оживява върху платното на Силвия Богоева!