#Какво е влиянието на естетичната дерматология върху качеството ни на живот? Кога да се обърнем към специалистите и възможно ли е да заключим младостта си в епруветка? В новия епизод на "Матине" се срещаме с д-р Михаил Михайлов, с когото ще поговорим за ролята на естетичната и клинична дерматология в ежедневието на съвременната жена.

Д-р Михаил Михайлов е човек, на когото лесно можем да се доверим, когато става дума за естетика и ползите от нея. Завършва медицина с пълно отличие и награда "Златен Хипократ" към Медицински факултет на Софийския университет през 2016 г. Удостоен е и с почетния знак на Българския Лекарски Съюз. Магистър по "Обществено здраве и здравен мениджмънт", през 2019г. получава също научна и образователна степен "Доктор по медицина" на тема "Влияние на естетичните процедури върху качеството на живота". Година по-късно придобива и специалност по "Дерматология и венерология" към Медицинския университет в София. В момента е медицинки управител на Skin Line - бранд, който е основоположник на естетичната дерматология в България и повече от 20 години налага стандартите за красота у нас.

Снимка: skinline.bg

"Аз бях повлиян от един от моите пациенти. Завърших медицина със "Златен Хипократ" и това ми даде възможност всъщност аз да избера специалността, в която да се ориентирам. В този момент се бях насочил към пластичната хирургия и започнах да работя пластична хирургия, където се занимавах включително с дечица с изгаряния и т.н. Животът ме срещна с една от моите пациентки, която беше дошла за естетична процедура. Нейната история тогава доста ме докосна всъщност и промени гледната ми точка относно естетичната медицина и влиянието на естетичната медицина върху ежедневиеито ни. Това беше една дама, която беше преживяла доста тежък брак с насилие и беше загубила вяра в доброто, в хората, в мъжете... Всъщност имаше една бръчка в междувеждието и беше дошла да я подобри. Тогава на мен това ми изглеждаше като поредния каприз на някой, който иска да направи нещо за себе си просто. Но с нея се сближихме и разбрах какво се случи след това. След като поправихме тази бръчка, поставихме ботокс, поставихме и филър - нейното самочувствие, светоусещане се промени тотално. Тя започна да функционира по съвсем различен начин, намери своя спътник в живота, направи ново семйство и сега е доста щастлива.", разказва д-р Михайлов за вълнуващия път към естетичната медицина и нематериалните следи, която тя оставя след себе си.

Снимка: skinline.bg

Тази лична история мотивира д-р Михайлов да получи докторска степен именно на тема влияние на естетичната медицина върху качеството на живот, а съвсем скоро  му предстои да издаде и книга по темата. Безспорно добрата визия успокоява женската душа, а това неминуемо се отразява и върху ума и здравето на всяка дама. Но как да се ориентираме сред множеството процедури, които естетичната медицина предлага и кога ролята на лекаря е ключова, за да не превърнем красивото в гротеска?

"Случва ми се не само да разубеждавам, но и да отказвам пациенти. Не всеки пациент е за всеки лекар и не всеки лекар е за всеки пациент. Заради това е много важно всеки един пациент да намери неговия си лекар, на когото вярва и с него да изгради цялостен план. Мое верую е да мислим как ще изглеждат пациентите след 5-10 години, а не само как изглеждат в момента. Когато идва един пациент на около 30-годишна възраст, когато започват първите признаци на стареене, те искат големи количества филъри или ботокс, с които да променят или заличат тези процеси. Много ясно обяснявам тогава, че когато се поставят огромни количества, каквото и да говорим кожата се разпъва. Много е важна индивидуалната и холистична оценка на лицето на всеки един пациент.", категоричен е д-р Михайлов.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Снимка: skinline.bg

Според наблюденията му, една от посоките, в които естетичната медицина набира все по-голяма популярност, е интимната регенерация. И макар голяма част хората все още да остават с усещането, че това е по-скоро тема табу, мнозина обръщат поглед именно към грижата за интимната зона.

"Напоследък все по-популярна става интимната естетика. "P-Shot" е така наречената процедура, при която се инжектира плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори директно в пениса. Това е лечебна процедура, която е позната в урологията, а днес ние я използваме не само от гледна точка на естетиката, но и на подобряване на функция. "O-Shot" е подобна процедура, само че при дамите. Интересно е, че това е много търсена процедура, но определено пациентите изпитват някакъв дискомфорт в началото, когато идват да говорят за такава процедура. Прави ми впечатление, че се обаждат на рецепция и искат да си запишат час за естетична консултация за лице, а когато дойдат при мен всъщност се оказва, че търсят друга процедура. Това е съвсем естествено. Тайната между лекар и пациент бива напълно запазена, тъй като ние трябва да гарантираме едно спокойствие на всеки един от нашите пациенти. Самата процедура не е болезнена, защото всеки един човек, когато чуе за игли, особено в тази зона, си представя нещо много драматично. Съвсем не е така. Тук става въпрос за напълно обезчувствяване, няма никаква болка или дори дискомфорт по време на процедурата. След самата процедура има около два дни на възстановяване от гледна точка на оточност в самата зона.", разяснява д-р Михайлов.

Не пропускайте новия епизод на "Матине", за да научите още какво превръща плазмотерапията в една от най-търсените и успешни процедури; какви са възможностите, които предлага и какво можем да постигнем чрез нея. А ако се чудите дали развитието на технологиите ще позволи в бъдеще да запазим младостта си ако не завинаги, то поне за много дълго време - д-р Михайлов ще ви отговори във видеото.

*Предаването се излъчва със съдействието на Skin Line!