#Войната в Украйна оголи сериозният проблем на журналистиката с фалшивите новини и пропагандата, които в подобни ситуации се превръщат в истинско оръжие. Месец след началото на ударите на Русия срещу Украйна и точно месец след старта на конкурса за чиста журналистика Web Report 2022, говорим по тези и още теми с Ива Дойчинова - един от най-разпознаваемите гласове в българския радиоефир, дългогодишен журналист с ярка позиция и директор на Радио "София", БНР.

И тази година Ива е член на журито на конкурса, организиран за пета поредна година от Dir.bg, който събира най-добрите авторски попадения на българската журналистика в уеб пространството.

"За да разберем какво се случва в момента, трябва да се отнасяме много критично към събитията, да наблюдаваме какво показват различните медии. Дезинформацията е един от най-големите проблеми на журналистиката в момента. Тя вече е оръжие, а не просто алгоритъм на Фейсбук. Трябва много да внимаваме какво четем и чии рупори са платформите, от които се информираме", съветва Ива Дойчинова в предаването "Матине".

Примерът с пропагандата от страна на Русия в ситуация на военен конфликт е показателен - журналистите от "Ехо, Москва" напуснаха Русия, защото ако трябва да кажат истината, ще се окажат в затвора според новия закон за дезинформацията на Путин.

"За момента проследяването на информация е изключително сложна работа. Скептична съм, че двете страни ще успеят да преведат тази информация, след като всичко това приключи - надявам се по-скоро. След години исторически учебници ще бъдат написани по един начин, други по друг. За журналистиката обаче най-важно е да запомни тези преживявания - трагедията на едни хора", казва още Ива, която наскоро разговаряла с украински жени, чиито истории я разтърсили.

"Альона и Екатерина бяха толкова яростни в отричането на агресията и в защитата на хората, останали в Украйна, че на няколко пъти ме просълзиха. Дъщеря ми, която също беше там, откровено си плачеше. В такъв момент знаеш, че това са капки от историята, които заради нашата професия ще останат. Това е документ на времето. И тази война не е война на народа на Русия срещу народа на Украйна и обратното.", споделя Ива.

Във времена като днешните, когато достоверността е изправена пред изпитание, журналистите са тези, които трябва да я бранят с труда си всеки ден. Това е и първият критерий, по който Ива ще оценява авторските материали в конкурса Web Report 2022 заедно с още 13 изявени професионалисти в медиите.

Когато е интересно за всички

"Сред критериите са и източниците на информация, доброто разследване - защото всяка една история има минимум, който журналистът трябва да представи. Много е важно да има и добре разказана история, автентична и да знам защо ми я разказват. Има много поводи едно нещо да е интересно за мен, а за друг да не е. Но във всички случаи, когато една линейка обикаля през нощта и поредна болница отказва да приеме човек с COVID-19 в лошо състояние, а сърцатият лекар на другия ден отива да работи в Германия - това е великолепна история, единство на време, място и действие, което показва целият проблем", припомни Дойчинова един от победителите от миналогодишното издание на конкурса - Мария Костова с репортажа си за БНТ "Една нощ в линейка: Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия".

Колелото се обръща, качествената журналистика ще живее

"Има много интересни жанрове в българската журналистика. Например няколко спортни подкаста, които чух в конкурса миналата година - това не е моята страст, но толкова прекрасно разказани истории, все едно Иво Иванов ги е правил. Чух също много интересен жанр за интерпретиране на новите технологии - Георги Караманев, изключително много ме забавлява със свежото си и в същото време експертно перо. Много се надявам в това издание на Web Report да влязат още повече млади хора, които вярват в журналистика, защото в последните години сякаш повечето от колегите се ориентират към масовите комуникации и бягат ог журналистиката. Тя си заслужи едно лошо име, защото се оказа лесно да бъде купена и манипулирана. За щастие смятам, че колелото се обръща и вече има все повече добри примери. Хората имат нужда да получават качествена информация. Качествената журналистика ще бъде жива - убедена съм в това.", категоричен е журналистът.

Не пропускайте новия епизод на #Матине, в който с чаша чай от Ahmad Tea в ръка, Рени Веселинова провокира Ива да се върне към спомените си от първия си работен ден и да сподели какъв е най-важният съвет, който би могла да даде на младите автори в България. Защото чаят на Ahmad Tea скъпи приятели, подобно на добрата журналистика, стъпва на знания и опит, старателно събирани дълги години и също като участниците в конкурса Web Report отговаря на най-високите стандарти за качество.

Web Report 2022 очаква своите победители

Петото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report, организиран от Dir.bg, стартира през февруари с амбицията да се превърне в още по-оспорвано състезание за журналистически попадения.

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео.

Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg/, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.

*Предаването съдържа продуктово позициониране и се излъчва с подкрепата на Ahmad Tea!