#Ако все още не сте се докосвали до музикалната магия на група Jeremy?, ви съветваме бързо да си пуснете няколко парчета - усмивките ви са гарантирани. Нашите също са налице, защото днес се срещаме с двама от членовете на бандата: Росен Ватев, господина на барабаните и Ташо Колев, господина с китарата.

В тази приятна компания започваме деня, уютно настанили се в градината на 5L Speakeasy Bar, която дава всички предпоставки да се разприказваме в типичния за #Матине стил - без особени претенции и с най-добри намерения. Поводът за срещата ни с Ташо и Росен е новата песен на Jeremy? - Day Job, която се появява след приблизително едногодишна пауза. Тя, паузата, не беше само за момчетата от групата, а за всички нас. Затова с големи усмивки посрещаме усещането, че нещата лека-полека започват да се нормализират - нови песни, нови концерти, нови емоции.

"Това е едно послание, което група Jeremy? отдавна иска да изрази и Day Job е песен точно за това - да покажем, че можем да изразяваме себе си. Става въпрос за хора, които правят това, което обичат наистина. Влагат цялото си сърце, цялата си душа, за да го осъществят. Реално виждаме хора в различни браншове, на които по един или друг начин не им доставя удоволствие и вече са намразили тотално работата си, и обръщат цялата палачинка, за да правят това, което обичат - точно за тези хора е тази песен.", започва разказа Ташо за посланията в новото им парче.

"Естествено, че има хора и ще има, които продължават да работят от 08:00 до 17:00 и в това няма нищо лошо. Въпросът е, че тази песен е малка провокация към всеки един да се замисли какво е това, което той обича да прави и дали това, с което се занимава в момента е точно това. Ако е то - чудесно! Ако не е - да предприеме нещо, защото животът не е чак толкова дълъг, се оказва.", допълва Росен. 

Свободата, Санчо...

Често в предаването се шегуваме с фразата "Носят се слухове..", но този път слуховете са верни и при това повече от добри, а именно - Jeremy? готвят нов албум. Според Росен, той дава усещане за свобода, а на нас точно това ни липсваше през последните много месеци.

"Много сме ентусиазирани, защото има нова вибрация, ново усещане в тия парчета, които ще са в предстоящия албум. Малко по-сурово звучи - общо взето този рокендрол, който ни е вдъхновявал, когато сме започвали да правим музика. Доста откровени неща има..", казва Росен.

"Целият албум е направен на едно много прекрасно място - на плажа в Каварна. Това всъщност ни дава много вдъхновение, за да мислим по-позитивно. Аз му викам калифорнийски албум - такова ми е усещането.", издава още Ташо, а след това всички избухваме в смях, защото Росен отново се включва, както обикновено - на място и с усмивка:

"На мен през цялото време ми е в акъла да се пошегувам с "каливарнийски" албум!"

Преди да продължим разговора ви напомняме, че можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts! А междувременно с Росен и Ташо се насочваме към една понаболяла тема, която не дава мира поне на някои от нас от много време насам:

Защо културата постоянно е в режим "stand by"...?

С този въпрос се обръщаме първо към Росен, който бе част от групата артисти, наели се с не леката задачата да се преборят за компенсаця за независимите артисти за времето, в което на тях просто им бе забранено да работят. Темата предизвика разнопосочни реакции дори в музикалния бранш, затова се чудим защо за пореден път много хора останаха "изгубени в превода".

"В крайна сметка единствено нашият бранш остана незабелязан от държавата и неподкрепен. Смея да твърдя, че свършихме добра работа в момент, в който никой друг не се наемаше. Защото в същия момент хората, чиято работа беше да се занимават с този въпрос, не свършиха това. Затова се наложи да го направим. Ние сме артисти и никога не сме искали да се намесваме по подобен начин в тези отношения, само че бяхме оставени без друг избор. И естествено, че когато въпросът е дали да говориш ясно и високо, или да си затраеш и да чакаш някой друг да свърши работата - аз и колегите, които направихме това, смятаме, че е по-правилно да се опиташ да се изразиш и да бъдеш чут, и съответно да постигнеш резултат."

А резултатът не се изразява само в малко над 4 млн. лева за независимите артисти. Много повече - той е стъпка в правилната посока към едно по-"културно" общество.

"Аз го приемам като първа крачка към нещо, което трябва да се случва повече. Тоест, държавата да започне да обръща повече внимание на артистите в България по простата причина, че - може да звучи малко клиширано, но артистите, изкуството и културата са лицето на една държава пред света. И ако искаме да имаме разумно, добре изразяващо се общество и симпатично лице, не изгърчено в някаква тъжна гримаса, е добре да подкрепяме културата.", категоричен е Росен.

"Артистите винаги сме били една ниска категория и хората те питат "Какво работиш?" - ти казваш, че си музикант и те ти казват "Не, не - какво работиш?" - това нещо искаме наистина да се изкорени. С тези крачки - малки, но всъщност големи - може би се върви в една посока и се надяваме ако не за нас, то поне нашите деца да се чувстват добре ако са артисти.", допълва Ташо.

Коя е любимата сцена на момчетата, които подгряха "Queen" и завладяха куп международни фестивали; защо Ташо не е сънувал през последната една година и в какъв стил щяха да звучат Росен Ватев и Ташо Колев ако бяха песни - гледайте в новия епизод на #Матине.

А междувременно Jeremy? ви канят на концерт на 26.05 в Kino Cabana, както и на всичките си следващи участия, за които можете да се информирате от фейсбук страницата на бандата - за да си спомним как стояха нещата, когато всичко беше нормално и някак по-леко.