#Едно е сигурно в разгара на лятото - всички си мечтаем за горещи плажове и студени коктейли. Не вярвайте на онези, които твърдят друго. Ето, например, ако сега с вас се разхождахме по бреговете на Мексико, освен да дразним приятелите си, би могъл да ни се усмихне късметът и да видим някой друг син кит на хоризона, пък да го снимаме и да се похвалим, за да прекалим съвсем. Същото обаче може да ни се случи и в София, а това е второто сигурно нещо за този месец. Не, съвсем не се шегуваме.

В този епизод на "Матине" ще ви заведем на едно по-различно и много вълнуващо пътешествие. Дестинацията е сред любимите столични места, където човек винаги може да се погрижи за настроенеито и самочувствието си - Serdika Center. Минаваме покрай книжарницата, но този път освен набелязаните книги, в чиито вселени ще се гмуркаме на плажа, скачаме и в дълбоките океански води, защото точно до книжарницата ни посреща внушителен по размери и впечатляващ с реалистичния си вид син кит. До него пък една косатка заплашително се е надвесила над нищо неподозиращ тюлен.

Снимка: Serdika Center

Всичко това се случва благодарение на специалното изложение "Гигантите на океана", което Serdika Center организира със съдействието на Discovery, за да ни запознае отблизо с едни от най-красивите и интересни подводни обитатели. При това, докато избираме новите си бански. Win-win, както е модерно да се казва.

Вижте гигантите на океана тук>>>

Кампанията продължава чак до 21.06, а посетителите на търговския център могат да видят не само синия кит, за който вече стана дума. Сред всички други изкушения, които ви очакват там целогодишно, през месец юни Serdika Center ще се радва да ви запознае още с един от най-опасните хищници на планетата - тигровата акула. Ние вече я видяхме и леко се стреснахме, няма да крием. Обиколката ни мина и покрай кашалот - хищен морски бозайник, който умее да се гмурка на 3000 метра дълбочина. Край ескалаторите пък се разминахме с гигантска сепия, а в даден момент над главите ни плуваше цял морски дявол. 

Снимка: Serdika Center

Разбира се, приключението става по-любопитно, защото всеки посетител може да се сдобие със собствена енциклопедия, пълна със забавни и интересни факти за морските обитатели. Това, което трябва да направите, е да разгледате изложбата, защото те изложбите са си за гледане, скъпи приятели. След това попълвате липсващата информация в книжката, която ви очаква на бюро "Информация", а там за добро представяне ще ви възнаградят и със специални стикери.

За най-малките пък са подготвени още по-забавни морски активности. В уикендите по време на експозицията, между 12:00 и 14:00 часа ще се проведат и тематични работилници. Малчуганите ще имат възможност да изработват хартиени модели на подводни животни, да "почистят" морето от пластмаса чрез забавна игра с въдица или да се включат в екоработилници за правене на играчки от отпадъци. Което е отличен пример за съчетаване на приятното с полезното, защото темата за опазването на околната среда и изчезващите видове става все по-важна с всеки изминал ден.

Снимка: Serdika Center

Изкушения в Serdika Center не липсват и за възрастните, да знаете. До 21-и юни всеки, който пазарува от търговските обекти за 50 или повече лева и регистрира своята касова бележка на бюро "Информация", може да играе за пътуване до Валенсия за двама с включено посещение на Океанографския парк. Неслучайно започнахме темата с летните почивки. Участниците в томболата имат шанс да се сдобият и с тениски от естествени материали с тематични еко послания, които екипът на Serdika Center създава специално за кампанията и в подкрепа на фондация "Оле Мале".

Снимка: Serdika Center

За финал ще кажем само, че винаги можете да избягате от реалността и буквално да поплувате сред делфини или пък акули. Необходими са ви само очила за виртуална реалност. Къде да ги намерите? Чакат ви на изложението "Гигантите на океана", а преживяването определено си заслужава. Затова ви съветваме да не губите време и да разнообразите жегите като се гмурнете в магията на подводния свят, а междувременно винаги можете да си подарите нещо красиво, което да ви отведе чак до Валенсия. 

*Епизодът на Матине се излъчва със съдействието на Serdika Center!