#Докато милионерът Джеф Безос и брат му се готвят да отлетят в Космоса на 20 юли, а хора събират подписка да не ги пускаме да се върнат на Земята, водещите Вяра Младенова и Рени Веселинова смятат да ги изпреварят! Тази седмица в #Maтине ще си поговорим за Космоса и бъдещите измерения с двама от заклетите фенове на Sci Fi - първият 3D артист у нас Иван TRIDE Иванов и българката, която впечатли Дани Бойл за "Трайнспотинг 2" - Анжела Недялкова. Те са в студиото, за да ни разкажат за нашумелия конкурс за Sci Fi песен, организиран от Иван TRIDE, в който неочаквано се включва Анжела. Защо и как ще научите във видеото! 

"Sci Fi значи научна фантастика. Това е какво предполагаме, че ще се случи в бъдещето. Затова темите за песни в конкурса са такива  - бъдещи технологии, роботи, киборги, крипто. Неща, които идват и е интерсно да говорим за тях", уточнява организаторът на първия Sci Fi конкурс за песен у нас- Иван TRIDE.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

В днешно време повечето музиканти и изпълнители са изправени пред проблема как да си направят клип, казва още Иван TRIDE, който прави клиповете на най-популярните изпълнители у нас. Само за три години IVAN TRIDE участва в редица музикални видеоклипове, за които създава 3D специални ефекти. Работата му е толкова уникална и забележителна, че е поканен да направи добавена реалност за клипове на американски звезди като Tory Lanez, Juicy J, NGHTMRE и редица музиканти у нас (YoungBBYoung, V:RGO, Alek Sandar, Dim4ou, Искрата, Боро Първи и мн. др.) Филтрите за Инстаграм, които създава за изпълнители и компании от ранга на Coca Cola, са толкова яки, че са споделяни от милиони потребители по цял свят. Затова и е наясно, че в музикалния бранш у нас правенето на видеоклипове към песните е сериозно предизвикателство.

"В момента, в който изпълнителите в България са изпяли песента, изляли са душата си чрез музика или текст, идва следващия момент, в който трябва да опаковат всичко това в клип. Ако не направиш хубав клип - няма да обърнат внимание на песента, няма да е споделяна в социалните мрежи. Клиповете трябва да правят впечатление", казва Иван TRIDE. 

Наградата в конкурса, който организира Иван TRIDE, e лично той да направи клип на песента, която спечели. Само за няколко дни квотата от 100 места за участие е запълнена. А за Sci Fi конкурса за песен е обявено само в социалните мрежи...

"Пуснах просто един пост, от много време ми се въртеше в главата да го направя този конкурс. Исках да помогна на много прохождащи  изпълнители, които нямат възможност да хвърлят 10 хиляди лева на режисьор, за да им се направи видеоклип", споделя за мотивацията си 3D артистът. 

Защо темата Sci Fi, при наличието на толкова тренди теми като "Занзибар" и "COVID-19"? 

Песните, които се състезават, нямат задължителни думи, но трябва да бъдaт с поглед напред към бъдещето. Защото е важно да сме крачка напред дори в съзнанието си. 

"Да мислиш за бъдещето, да мечтаеш за бъдещето, да вземеш мерки... да се вълнуваш от бъдещето, да се страхуваш от бъдещето", уточнява Иван TRIDE . "Това, което бе интересно за мен е, че всички песни бяха изцяло авторски. Обадих се на мой добър приятел - Kay Be , бийтмейкър, за да му споделя за идеята си и той също подкрепи конкурса". 

Така, за да се включиш в конкурса, може и само с твоя музика и текст. Но може да бъдеш и в колаборация с известния изпълнител VIRGO, който е записал свой куплет. А за целта Kay Be предоставя един от най-добрите си бийтове.  

Актрисата Анжела Недялкова се оказва участник в конкурса. Причината не е, че иска да бъде музикална звезда, въпреки че е била DJ в годините. Включва се заради темата за Космоса, която я вълнува от край време.

Мечтае да бъде астронавт и дори се е записала да следва в физика с тази цел! 

"Тъй като Европейската космическа агенция обяви две места за космонавти... Но изискването е да имаш магистър по научна специалност. Кандидатствах физика в Софийския университет и бях приета. Вероятно ще изпусна тази възможност, но работя в тази насока", споделя Анжела. 

Изненадващо е как актриса от Червения килим се е насочила към Космоса, вместо към Холивуд нали? 

"Музиката е денонощен съпровод в живот ми", споделя още Анжела Недялкова. 

Конкурсът за Sci Fi песен обединява две любими за нея неща и това я кара да се включи в надпреварата.

 "Мотивацията ми бе да се предизвикам, тъй като до момента нямам опит в т.нар. рапиране и писане на текстове", откровено споделя Анжела. 

А Иван добавя, че много от участниците са му писали в писмата си точно това - че нямат никакъв опит в правенето на музика. 

"Но са си го мислили, било е в главата им и това бил конкурсът, който ги е вдъхновил да си купят микрофон, да си инсталират програма, да работят до късно, за да свършат в срок. И това за тях е голямата награда, че са успели да го направят", разкрива още организаторът на конкурса. 

С толкова много участници, Иван 3D променил първоначалното си решение - да има само 1 победител. Наистина не очаквал толкова талантливи артисти да се включат. 

"Вчера пътувах с колата и ги слушах и след всяка следваща песен бях очарован. Освен тези, които са се включили в бийта на Kay Be с участието на Virgo, има и такива, които са направили изцяло авторски парчета. Затова започна да ми се върти в главата да направя някакъв по-дълъг клип, в който да се логвам в различни реалности, които различните изпълнители са създали. Или да го издадем цялото това нещо под формата на албум на тази тематика и да направя клип за него!", обяви още организаторът. 

Повече за виртуалните реалности, които създава IVAN TRIDE, може да видите в клиповете, които включихме във видеото!

Снимка: Личен архив

Освен това ще научите как може да си уловите виртуална космическа картичка с радиостанцията на Анжела Недялкова!

И още... какво ще си вземат Иван TRIDE и Анжела в раничките си, ако им се случи да полетят в Космоса!