#Срещат се преди повече от 36 години и до ден днешен пътищата им са слети в едно - в личен и в професионален план. Днес в студиото на "Матине" е една от онези артистични двойки, на които можем само да завиждаме за синергията - съвременният български писател Алек Попов и неговата любима - отличената с десетки награди драматург и сценарист д-р Деляна Манева. Рядко можете да ги видите заедно пред камерата или в медиите, но пък през останалото време са рамо до рамо!

Алек и Деляна работят заедно по култовия български филм "Мисия: Лондон", както и по пиеси като "Сестри Палавееви", които обират най-престижните отличия. А преди няколко месеца отново заедно двамата преживяха един екстремен работен процес - в родопското село Чамла, където режисьорът Виктор Божинов снима новия си филм.

"Аз съм сценарист на филма, а Алек - консултант. Само да не стане спойлер, но понеже в един европейски сайт за кино наскоро писаха по темата, ще издам, че това е една история за група млади хора, които решават да се заселят в село Чамла в нещо като еко комуна. Историята следва пътя на тийнейджър, който попада в групата и оттам нататък ще видим откъде той бяга и как между групата от Чамла и друга група се заформя конфликт с екшън измерения, което ще е интересно на младите хора. Филмът има много интересни послания - за тази дупка между хора, които имат различни култури и възприятия и за действителността. Нужно им е нещо много малко, за да пламне конфликтът. Във филма има и лична история, и любов...", разкрива сценаристът д-р Деляна Манева. 

"Е, как без любов...", подсмихва се до нея и Алек! 

Когато започват да снимат филма, работата се отлага заради първия локдаун поради пандемията. Но по-интересният момент от снимките на "Чамла" е, че Виктор Божинов решава този път да не дава сценарий на актьорите. 

"Реших, че това е интересно режисьорско решение, чудех се дали ще се получи. Вече бяха започнали снимките, когато ние пристигнахме с Алек в Родопите. Истинско родео. Пътуваш с джип на над 1600 метра височина. Като стигнеш там горе си различен. Но актьорите наистина не знаеха историята и бяха силно заинтригувани. Всеки получаваше сцената за следващия ден вечерта, преди снимки. Виктор ме пазеше да не разваля методологията, да не разкажа историята...", казва Деляна. 

Всъщност Виктор Божинов успява да накара екипа на филма да преживее истинско приключение. Което е една от поредните авантюри за Алек и Деляна, които са един до друг от 19-годишни. 

"Няма рецепта за толкова дълги връзки, иначе щеше да е прекалено лесно. Всяка любовна история е уникална, но като че ли основното е двамата да си дават свобода и да споделят общи интереси. Да не ти е скучно, като това става, когато има за какво да си говорите и работите заедно. Защото първоначалната искра на любовта си е за началото и това май беше доказано химически", казва Алек Попов.

"Излиза, че за 30 години трябва да имаш поне 10 различни връзки, ако е вярно, че любовта трае 3 години", шегува се Деляна. 

Тъй като двамата отговарят на предписанието от една евентуална рецепта за дълга любов, по време на пандемията животът им не се променя особено - казват, че по принцип живеят по подобен начин. 

"Успяхме да свършим доста работа", казва Алек. 

И въпреки, че живеят доста изолирано, а в Родопите "нямало никакъв коронавирус", били доста учудени, че са се заразили! 

"В началото на първия локдаун казах на дъщеря ни "Ето ти бедствено положение!". Винаги ми е казвала, че иска да види с очите си някакво бедствие, защото животът ѝ се струва скучен. А тя ми отвръща "Как не? Аз искам истинско бедствено положение"... Разбира се, в кръга на шегата, без да подценяваме фаталните случаи и работата на нашите медици на първа линия", споделя Деляна. 

Но шегите с COVID-19 определено се котираха в социалните мрежи. И Алек Попов смята, че ако някога пише книга за коронавируса, ще обърне внимание точно на този феномен:

Как биологичният вирус се превърна в медиен. Някаква такава мутация...

"Хората казват "меме" - но какво е то? То всъщност функционира на базата на вируса - някаква идейка, която се появява в най-различна форма. Наричат я малък, културен бит - culture beat". Наричат меме-тата още мозъчни вируси. Това е информационният аспект, който помага на другия - биологическия, да се развива. Те са се слели и действат по особен начин - по странен начин реагират хората и понякога трудно човек схваща логиката и тук работи тази част на вируса, която е чисто информационна. Работи на психологическо ниво. Това са странните резултати от нелогичните на пръв поглед действия със затваряне и отваряне на това и онова", смята Алек Попов. 

Алек е експерт в тънкия, смел хумор - сатирата, докато Деляна Манева е по драмата, казват още те. Използваме тяхната връзка и влиянието на Деляна над Алек, която го увещава да вдигне завесата за новия роман, който е приключил току-що. Очаква се да излезе през април и да бъде представен през май - на Панаира на книгата, който се надяваме да се състои!

"В новия роман няма нищо по темата коронавирус. Не обичам да пиша за неща, които се случват в момента. Това си е журналистически занаят, а литературата има нужда от дистанция, да отлежи, да се осмисли. Нещата, които се пишат в момента с претенция за изкуство, се оказват обикновено повърхностни...", смята писателят. 

Много често това, което ни се струва важно, с течение на времето се оказва маловажно. 

"Всички ние ще се върнем скоро към предишния си начин на живот и вероятно ще остане зад гърба ни този спомен. Затова и в моята книга няма тема за коронавируса, все едно не се е случил. Сложна книга е и ни чака дълъг процес на редакция, защото е пропита с екзотика. За разлика от "Мисия Лондон", чието действие се развива  на Запад, в новата книга сме се "посадили" на Изток - в центъра на Азия. Мислех как да го определя жанрово - изковах термина геополитическа сатира. Основните теми са миграцията и демографската криза. Едно от работните заглавия е "Преброяване на древните българи" - веднага човек се сеща за хубавия разказ на Георги Мишев и филма - "Преброяване на дивите зайци". Историята е доста абсурдна, малко алоборат, но доста сериозна и консистентна", издава писателят. 

На фона на разговорите за Чамла и миграцията от селото към града и обратно - Алек и Деляна се определят като "урбанистично настроени". 

"В Чамла баш няма никой и не вярвам много скоро хората да се върнат на това място. Някои от актьорите се каниха да се заселят там... Това е някакъв тренд, много хора се мамят от тази идилия. Периодично ми се случва да изляза от София и да прекарам дни на такива места и много бързо си давам сметка за какво става дума. Така че не страдам от излишни романтики - един градски човек трудно би се откъснал. Харесвам урбанистичния модел", споделя Алек. 

Ако и вие сте в същото настроение и градът е в пулса на сърцата ви - гледайте "Матине" и следващата седмица, когато отново ще ни гостуват онези хора, които да ни накарат да се усмихваме, да четем и да консумираме качествено! 

Не пропускайте една от редките появи на Алек и Деляна заедно и вижте цялото интервю с тях в новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра.