Bodyshaming е английската дума за акт на подигравка, която се отнася до външния вид на човека. Тя може да е заради облеклото му, тялото му, косата или формата на лицето. Този акт може да доведе до сериозна депресия, особено когато хората смятат, че тялото им не може да отговори на социалните критерии.

В седмицата на Любовта с Вяра и Рени в #Mатине обръщаме внимание на един стойностен проект, иницииран от певицата Михаела Филева, която иска да вдъхне кураж на онези, които са обиждани и критикувани за външния вид в ежедневието си. Защото най-силната любов трябва да е към самите нас. 

"Това е тема, която е много, много важна, просто защото е изключително значимо да оценяваме себе си по правилния начин. Без да се оглеждаме само и единствено в очите на другите. В началото на календарната година, под един мой пост, както обикновено, текат най-различни коментари - харесват ме, не ме харесват. Изказват мнението си -  понякога ласкателно, понякога по-язвително. Рядко отговарям на коментарите, но един от тях ме провокира и отвърнах. Темата бе как се обличам и добре ли изглеждам. Тогава си казах, че това е тема, която трябва да се дискутира. Моята позиция е, че най-важното е да се чувстваш добре ти самият!" , разказва за идеята Михаела Филева.

Любопитното идва след това. Много хора се обръщат към нея в лични съобщения, като споделят за своя опит с bodyshaming-a. Оказва се, че в ежедневието си всеки от нас може да стане обект на подигравки за външния си вид. 

"Не е нужно да си публична личност, за да ти се случи. Сблъскваш се с този проблем всеки ден. Много хора ми писаха затова, че те се чувстват недостатъчни, заради комплекс, който обществото им посява. Така например има случаи на мъже, които са по-едри и които не са приети добре в сферата си, защото се счита автоматично, че "той е глупав, щом отделя толкова часове във фитнес залата". Има жени, които казват, че не са достойни за успехите си и за мъжа до себе си, защото живеят с комплекс, насаден в годините. Тогава поканих едни от най-вдъхновяващите жени в света около нас, които дават добър пример в моите очи, за да споделят своето мнение и преживяване спрямо bodyshaming. За тази дума засега не намирам точен български превод", казва Михаела. 

Тя определя, че 2020 година все пак ни е донесла нещо добро. Това е в световен мащаб да бъдат разширени границите за това кое е красиво и кое не. 

"Не е ли малко старомодно да казваме, че жената трябва да бъде с еди си какъв цвят на косата, очите и т.н.?", обръща се към Вяра и Рени Михаела Филева. 

Така в битката срещу обидите за външния вид към Михаела Филева се присъединяват Диляна Попова, Ваня Щерева, Мила Роберт, Радост Тодорова, Александра Петканова, Михаела Маринова, Мила Михова, Силвия Канин - главен редактор на списание "Грация" и още много други личности, които обикновено са извън кадъра -  фотографи, редактори, хора, които се сблъскват с това и се опитват да променят хорското мнение по този повод.

"Моят недостатък е възрастта. Масово ме хейтят за това как изглеждам на тия години", споделя откровено писателката Ваня Щерева. 

"Започнах истински да харесвам себе си, когато прехвърлих 30", пише Диляна Попова. 

"... Явявайки се на конкурса за красота "Мис България" през 2011г, журито (все признати в сферата на красотата експерти) ми показаха вратата и казаха, че не ставам, защото съм много висока и ще "стърча" над останалите момичета като се наредим на сцената", разказва Александра Петканова.

"Докато събирах материалите, докато подготвях снимките преди публикуването - стана ми някак по женски вдъхновено, четейки думите им. През какво са минали, как са го преживели", обобщава Михаела Филева. (Вижте поста тук)

"Това да не се чувстваш добре в кожата си се превръща в нещо нормално и понеже не бива да бъде така, затова трябва да се говори - за да може чуждото мнение да не те определя като човек", казва певицата. 

А какво мисли за жените, които се чувстват добре в кожата си, но отново са жертва на стериотипи - ще разберете от видеото! 

Едно е сигурно - ставаме все по-склонни и по-свободни да се приемаме с недостатъците си с възрастта, с времето и посредством опита.

Това как изглеждаш не бива да е най-силното ти качество.

"Искаше ми се да дам кураж. А правейки го с тази цел го - дадох и на себе си. Идеята е колективният резултат!", казва още Михаела. 

Вдъхновена и цветна, тя се подготвя за две изяви на живо с публика  в следващите дни.

На 12 февруари ще пее на сцена с Шуменска филхармония, където ще бъде солист, а Максим Ешкенази - диригент. Очакват се да бъдат представени по-различни аранжименти на музиката ѝ.

"Притеснявам се, както преди първия ми концерт. А само два дни след него - на 14 февруари, ми предстои заедно с близката ми приятелка и хореограф Радостина Точева да участвам в проекта "Рестарт". Това е верижен флашмоб в цяла София. Първата локация е 10.30 -  НДК. На различни сцени в града ще се случват най-различни представления -  мини концерти, театър, поезия, музика... 11 различни изкуства, представени специално!" приканва ни Михаела Филева.

"За нас като музиканти срещата с публиката е едно от най-зареждащите и през пандемията липсата много ни натежаваше. Винаги, когато има възможност да се случи среща между артист и публика - това е празник за двете страни". 

Верижен флашмоб през уикенда с Михаела Филева и още 11 изкуства - звучи като нова градска мисия!!! 

Вече можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!