#Как едно осиновено дете се превърна в истински герой и спаси своето ново семейство? Това е реална  семейна история, която се превръща в приказка благодарение на Димитра Мирчева и Мариана Кръстева. Двете дами гостуват на Рени Веселинова в #Maтине в навечерието на премиерата на първата детска книжка, в която главният герой е осиновено дете - "Така започна всичко"...

Как започна всичко? Да се върнем малко назад и да ви разкажем...

Преди седем години Мариана и нейният съпруг се превръщат от двойка в родители - осиновяват своето малко момиченце. Завладяни от емоцията и изпълнени с любов, те се гмурват в необятния свят на родителството в рамките на един ден. Макар промяната за тях да голяма, те знаят, че искат две неща - да дават цялата си обич на малката си принцеса и никога да не крият истината за произхода й.

Мариана и Димитра (вляво) са съавтори на книгата "Така започна всичко"

Снимка: Личен архив

"Когато я осиновихме беше на 9 месеца. Това, което ме подтикна да направя първите си опити като автор, беше нуждата от лесен начин, по който да обясня на едно съвсем малко дете какво значи осиновяване", споделя Мариана. 

Оказва се, че това решение не е никак лесно, но изключително правилно!

Психолозите потвърждават, че колкото по-рано детето узнае истината, толкова по-себеосъзнато расте и има висока самооценка през целия си бъдещ живот. Много малко се говори в медиите и в обществото за процеса на адаптиране на едно такова семейство. Още по-малко осиновителите знаят Кк , за това как се разкрива една такава истина... 

"Наистина липсва помощ и говорене по темата. Общо взето всеки се оправя сам. Кандидат-осиновителите преминават курс с психолози, който е много полезен, но недостатъчен. А истината трябва да се каже възможно най-рано!", казва тя.

Премиерата на книгата е на 16 октомври в Литературен клуб "Перото".

Снимка: Фейсбук страница на "Така започна всичко"

"Само мога да си представям колко е трудно да намериш правилните думи, за да кажеш нещо такова", споделя и съавтора и редактор на "Така започна всичко" - Димитра Мирчева. "В същото време това е тайна, която не трябва да съществува в едно семейство. Доказано е, че колкото по-рано човек знае за произхода си, толкова по-утвърден и сигурен в себе си порасва той". 

Това, което изненадва Димитра по време на работата върху приказката е как осиновителите приемат самото осиновяване. 

"Те не смятат, че са направили някакво голямо добро. А представата на хората за осиновителите е точно обратното - осиновяването се възприема като акт на геройство. А това са просто едни майки, които искат да обгрижват едно дете и искат да му дадат цялата си любов. Те не се различават по никакъв начин от биологичните майки", споделя Димитра. 

Мариана потвърждава, че не се чувства като спасител на дъщеря си. 

"Това дете спаси нас и ние се учим от нея всеки ден", казва още Мариана. 

Премиерата на книгата е на 16 октомври в Литературен клуб "Перото".

Снимка: Фейсбук страница на "Така започна всичко"

Малката ѝ дъщеря си е представяла всеки един от героите в книгата. В приказката живее един непознат за децата герой - Блатник, който идва от българските митове и легенди. 

"Дъщеря ми поиска той да е толкова страшен, че да се скрие под одеалото, когато чуе за него", споделя още майката. 

“Така започна всичко” е приказна история, изпълнена с приключения, интересни герои, с множество  вълшебни места и магии. Метафоричният прочит на осиновяването я превръща в лесен инструмент в ръцете на осиновителите чрез непопулярните същества от нашия фолклор.

"Всички любими принцеси и герои от популярните детски филмчета отговарят на своя произход. Дали ще е Моана от Полинезийските острови, дали ще е Елза, която идва от Скандинавските страни. "Така започна всичко" е българска история за българско семейство. Това е причината героите да са от българския фолклор и митология", казва Марияна. 

"Така започна всичко" е първата приказна книжка по темата. Има издадени и други две книги по същата тема. Те са много прями и по-скоро са като ръководство. С Марияна вярваме, че метафоричният прочит е това, което може да помогне на детето да разбере по детски всичко, което искаш да му кажеш". казва редакторът.  

Героите са вдъхновени от българския фолклор

Снимка: Фейсбук страница на "Така започна всичко"

"В България трудно приемаме различните и факта, че ги наричаме "различни" е много показателен", казва Димитра. 

Самата Мариана споделя, че нагласите в големия град са по-отворени, но в малките градове все още има шушукания и коментари, когато става въпрос за осиновяване.

"Споделянето с дъщеря ми много облекчи комуникацията. Стараем се да отговаряме на всички нейни въпроси и я учим, че в семейството няма тайни. За дъщеря ни е толкова нормално, че е осиновено дете, че няма нужда да го афишира и разказва. Така трябва да бъде". 

Премиерата на книгата е на 16 октомври в Литературен клуб "Перото".

Снимка: Личен архив

“Така започна всичко” е детска книжка, но не само. Това е приказна история за деца и възрастни. История, която подпомага връзката между осиновители и техните деца, но и приказка, с която всеки един родител може да възпита у детето си разбиране и приемане към осиновяването, дори самото то да не е осиновено.

Премиерата на книгата е на 16 октомври в Литературен клуб "Перото". Освен, че ще научите още за тази невероятна приказна история, най-малките ще могат да играят в работилничка, свързана с главния герой. 

В мисията на Мариана и Димитра вече повярваха Българска асоциация на осиновените и осиновителите и Национален фонд “Култура”, но хората са тези, които ще й вдъхнат живот.

Премиерата на книгата е на 16 октомври в Литературен клуб "Перото".

Снимка: Личен архив