#Любовта ще спаси света, казват. Но как ще се случи това във време на дистанция и изолация? Можем ли да се обичаме от разстояние? И как ще посрещнем този Свети Валентин - с букет в ръка или с предпазна маска? 

В най-романтичния месец от годината обръщаме поглед и към най-интимните отношения - любовните. Как се обичаме всъщност, откакто световната пандемия завладя ежедневието ни? В Бразилия например, за втората половина на 2020 г. са отчетени рекорден брой разводи, а основната причина за това е, че хората просто си омръзват, прекарвайки дълго време затворени у дома. В Германия пък отново същата причина води до друга статистика - подобрение в сексуалния живот на обвързаните двойки. А къде сме ние? 

В края на миналата година специално проучване на сайта ManySpins.com стига до заключението, че България попада в групата европейски държави, където хората са най-щастливи в намирането на любовта. Но къде търсим любов, когато няма къде да отидем? И ако вече сме я намерили - как да я отпразнуваме от разстояние?

Затова и тази седмица в анкетата на #Матине ви питаме: Ще празнувате ли Свети Валентин и има ли място за романтика по време на пандемия? А пък ако не ви е до празници - приятелите ни от "Спорт Тотото" ще повдигнат духа и настроението ви с нови подаръци.

Българинът, оказва се, не се страхува да празнува любовта, както подобава - с букет цветя, с бутилка вино и с много романтика. Нещо повече - почти всички участници във видеото смятат, че именно по време на пандемия хората се обичат още повече. 

"Даже повече място има за романтика по време на пандемията, защото така се разнообразяват хората - обръщат си внимание, повече време са заедно." 

"Романтиката винаги може да съществува, независимо дали обстановката е пандемична, или не."

Оказва се дори, че не само искаме да отбележим Свети Валентин, а някои от анкетираните вече са организирали и различни мероприятия "при закрити врата", както се казва.

"В моя дом ще си направим уъркшоп и ще го наречем "Unconditional love and wine" (В превод: "Безусловна любов и вино"). Ще има гости, колкото позволява COVID - ще бъде интересно и различно."

Любовта ще спаси света, казват. А когато най-много се нуждаем от спасение в тежки времена, няма нищо по-естествено от това да се обърнем към човека до себе си и да му припомним колко много обичаме да се обичаме.

*В предаването има продуктово позициониране.