#Знаете ли какво е общото между актрисата Силвия Петкова и небезизвестния Азис? Не, те определено не са новата светска двойка, но пък и двамата са били герои в първия фото комикс у нас - Papermovie. Какво е Papermovie и как може да станеш част от следващия хартиен сериал ще ни каже Милен Антиохов - сценарист и идеолог на комиксовите истории. 

Papermovie най-просто казано е проект, стартиращ от времето, когато фотокомиксите достигаха до нас посредством добре познатите флаери. Името му отговаря на своя буквален превод - хартиен филм, казва неговият идеолог и създател Милен Антиохов. Комикси в снимки, съвсем леко обработени, за да изглеждат нещо средно между рисувани изображения и реална фотография. Има текст с авторски истории към кадрите. Всеки сериал на Papermovie e отделна фотоистория. Към момента има 10 сериала, като се снима и единадесетия. 

"Всичко започна преди 21 или 22 години. Не сме създавали Papermovie като продукт. В началото исках да реализирам моя история в някакъв формат. Първоначално не се получаваше. След това дойде идеята за фотокомикс. Когато бе разпространа, хората започнаха още на втори или трети епизод да разпитват: "Кога е следващата история?". За мен това да видя история, която имам в главата си, реализрана на практика е моята мотивация". 

Снимка: Papermovie.com

До момента са се включили над 650 човека. В роли са се снимали 270 души, като повечето са участвали не само по веднъж. Някои от тях са професионални актьори като Силвия Петкова и Китодар Тодоров, други са популярни звезди - като Азис. Те, както и останалите, се включват на добра воля. Останалата част от екипа предоставя реквизити, техника и локации също заради вълнението да се включат в преживяването.

"Никой от тях не се държи все едно ми прави услуга. Изненадвал съм се колко много хора са ми се "връзвали на акъла". След това всички са много доволни. Остават с добро чувство от участието си и искат пак". 

Към момента няма еквивалент на Papermovie нито у нас, нито в чужбина. 

"Проверявал съм на периоди. Самият формат фотокомикс го има от 80 години, че и повече, но не в този вариант - с продължение, с общност от хора, които се снимат като герои, с обработки на визията. Не считам Papermovie за моя идея, а гледам на него като формат, в който много хора са съмишленици". 

Снимка: Papermovie.com

В първия период на проекта - от 2002 до 2008 година, той излиза само на флаери. Те са безплатни, определено лимитирано количество са и могат да бъдат намерени само на определени места. 

"Хората трябваше да знаят къде и кога да отидат. Не очаквах, че ще започнат да ги колекционират. По онова време телефонът не бе постоянно в ръката ти и флаерите се четяха на спирката или докато чакаш приятел за кафе. Издание, което развлича за десетина минути човека. Преди 4-5 години започнахме с новите истории само в дигитална версия, удобна и за мобилен телефон - по картинка на плъзгане. Всички те могат да се видят и на сайта!"

Защо е безплатно? 

"Защото всички го правим на добра воля. Като аудитория не е масово и не смятам, че това е начинът да печелим", казва Милен Антиохов. 

Намерението е Papermovie да остане безплатен и за в бъдеще. Всеки може да стане герой в хартиените филми на Милен Антиохов. Може да пише в социалните мрежи, за да заяви участие. Може да попълните формуляр и на сайта. 

Снимка: Papermovie.com

"Стремим се да включим всички. Има хора, които искат да правят музика за проекта, например. Съответно всеки сериал има и саундтрак!", споделя Милен. 

Трудно ли се създават истории за хора в своите тридесет и четиридесет години, каквато е аудиторията на Paprmovie? Колко време се снима епизода? Какво да очакваме, питаме Милен в #Maтине.

"Новият проект, който се подготвят е за 18+, но горната граница е гъвкава. Ще продължим снимките почти година. Сериалът ще бъде съставен от 32 епизода. Всеки един от тях ще е кратка история с начало и край. Цветна история, в която всеки може да се включи!"