#Здравейте в МАТИНЕ! Oтминалата 2023 година бе доста интензивна за света на технологиите, наред със забраните на ТикТок, колапсът в Силиконовата долина и безкрайната драма с изследванията отколо AI. Какво ще бъде развитието през 2024 година? Кои са технологичните пробиви, които очакваме и кой ще победи в битката за надмощие в социалните мрежи? Питаме редакторът на kaldata.com - най-големият технологичен портал на България - Светлин Желев, който вече 20 години е наш гид в света на технологиите у нас и в чужбина.

Когато говорим за развитието в света на технологиите, на дневен ред най-важна тема остава тази за изкуствения интелект  (ИИ), смята Светлин. 

"Застана буквално на пръстите и в очите ни. Повечето от нас разбраха какво представлява и какво може да се очаква. И тази година той ще бъде на гребена на вълната, като ще навлезе в потребителската електроника, автомобилостроенето, в медиите... Започва ерата на ИИ и все повече ще говорим за него. В момента не виждаме и 10% от това, на което той е способен".

Много хора от технологичните ентусиасти изразяват опасения, но първият проблем, който ИИ ще донесе, може би, е да се приспособим към него, смята Светльо Желев. Не всеки ще има нужната енергия и желание за преквалификация, за да ползва иновациите. Това не се случва за  първи път в историята.

Това е мини индустриална революция

"Чак хаос ИИ няма да се създаде, но ще вкара нещата в канален ред. Работните процеси ще се случват по по-лесен и по-добър начин. Много далеч съм от това да смятам, че ИИ ще излезе извън граници и ще ни унищожи като във филмите от бъдещето. Давам за пример Филипините, които може би заради географското си положение, не влязоха много в нашите новини с последните си изяви. Те са държава, в която около 10% от БВП се създава от фирми, които се занимават с аутсорсинг. За България това е доста познато вече. Та тези фирми, в които се комуникира на един прекрасен филипински английски, биват изправени пред това да съкратят по-голямата част от служителите си, защото директно ги заменя ИИ. Защо? Защото всъщност този езиков модел, базиран на гласови услуги, който ползват кол центровете, борави с база данни на продукти. Този модел бива съчетан с едно възпитано, интелигентно, много търпеливо говорене с клиента. Тук имам директна смяна на хора с ИИ. Но това е много тесен пример. Тези, които вършат автоматична работа, те ще бъдат заменени". 

ИИ вече може да имитира и почерк, подчертава Светльо Желев. Новината е от последните дни и това може да бъде опасно, защото дори графолози не могат да разпознаят намесата му. 

"Хората вече са мамени от Интернет и социалните мрежи. Това зависи от самие нас. От нивото на будност, защото има много образовани хора, които биват подвеждани по лесен начин. ИИ само ще засили това, което съществува. Например фермите за тролове могат да бъдат мултиплицирани само с един лаптоп. Медиите и хората трябва да бъдат бдителни!". 

Наред с предизвикателствата на ИИ, Светлин Желев обръща внимание и на социалните мрежи - през декември стартира Threads, който повечето вече видяхме какво представлява - дори само от любопитство. Това е най-новата разновидност за онлайн комуникация на компанията Meta, при която всичко се прави с надежда за печалба.

Threads се опитва да заеме мястото на Twitter и разочарованите от Facebooк

"Според мен хората ще си ползват това, което им е на сърце. Но никога не се знае какво ни готвят Meta. Със сигурност има някаква идея за Threads и развитието му. Аз ползвам най-често Facebook - имам прагматичен довод. Повечето новинарско съдържание е по-лесно обработваемо там. Най-близко до медия и новини е именно Facebook. Още дълго той ще се задържи, въпреки говоренето за "колапс". Защо какво се има предвид под колапс на Facebook: Намаляването на броя на новите потребители. Логично - всеки има Facebook. Откачане няма." 

В Twitter има общност

Затова и оцелява до момента, казва още Светльо Желев. В Инстаграм по-скоро се скролва, но е по-трудно създаването на социален кръг.

В ТикТок е същото. Първият час е ужасен

Можеш да видиш неща, които не си предполагал, че може да съществуват. След първия час, обаче, съдържанието става персонализирано и съставено от това, което искаш да гледаш - обръща се към теб самия! 

До каква степен социалните мрежи ще се развиват и като рекламен пазар?

"Вече е факт, не е тенденция. Има малък проблем с инфлуенсърите, защото някои от тях са се прочули епизодично и без да дават добавена стойност, се превръщат само в рекламни канали. Следя много инфлуенсъри, които са направили нещо в живота си и имат постижения. В тази посока рекламните лица винаги ще ги има, а в мрежата ще ги наричаме инфлуенсъри. Дали ще пропълзят и мними между тях, хората ще избират.".

Сблъсъкът между медии и инфлуенсъри е чутовен

"Ако голата дама, държаща принтер, продава повече от нашия технологичен портал - вероятно рекламодателите ще отидат при нея. Но аз не вярвам, че това ще се случи в дългосрочен план". 

Топ 3 на джаджите за 2024 вече са подредени в графа "Дългоочаквани"

"Само преди часове бе премиерата на флагманите на Samsung, в които има много ИИ. На смартфон сцената нещата започват да се случват бавно и внимателно. На есен ще излязат и конкурентите - IPhone 16. Там имаме еволюция, а не революция. Дългоочакван от мен е един пръстен, който наподобява часовниците, които следят показатели. За него се говори от 3-4 години и за мен ще е любопитно. Аз съм и геймър. Тази година ще е бумът на преносините конзоли, които са толкова мощни, колкото преди няколко години бяха геймърските лаптопи, а в момента можеш да ги носиш със себе си. Очилата за VR на Apple бяха само анонсирани, почти никой не ги е виждал", открехва завесата Светльо Желев. 

Сред всички тези устройства, лесно ли е човек да се пристрасти към живота във виртуалната реалност?

Може би. Това е психологическият момент

"Мета Вселената ще е повторение на Интернет. Колкото можеш да се пристрастиш към едното, толкова и на другото". 

Наскоро стана ясно, че българският институт INSAIT разбработва наш еквивалент на ChatGPT. 

"Поне разбрах, че е направен на базата на ИИ в Google. Ще бъде локализирано, което е супер. Ще работи на български, записал съм се в програмата. Може и зрителите ви да го направят на сайта bggpt.ai. Така ще са едни от първите, които ще получат достъп до него". 

Готвим се за бум на електромобилите

"По-големият проблем са батериите им. Най-сетне искам да има нещо с батерията, която да издържа по-дълго. Говори се за ядрена батерия - няма да е тая година, със сигурност, но защо не?" 

Говори се и за коли, които ще се зареждат веднъж седмично и коли за дълги разстояния. Дори в България сме засичали Tesla, която се движи с 60 км/ч по магистралата.

Досещате се защо, нали? 

"Смяната на батериите за колите е нещо като решение на този проблем. Спираш на това, което днес наричаме бензиностанция и си сменяш батерията, но трябва да има единен стандарт за батериите. Водородните двигатели са нещо, което в следващите години ще еволюира". 

Китай са се насочили много към производството на електромобили, отбелязва Светльо Желев. Цената им ще пада, а пожелателната прогноза е да станат достъпни за повече хора.

Наред с иновациите в технологиите, трябва да обърнем и повече внимание на киберсигурността.

Най-много проблеми идват от неподготвени хора, които са твърде доверчиви

Киберсигурснотта вече навлиза не само в лаптопите ни, но и в автомобилите ни. 

"Имаше изследване, което сочи, че по-новите автомобили носят повече лична информация, отколкото профилите ти в интернет. Там има данни за теб къде си, физическото ти състоянине, камерите в новите автомобили сочат наведен ли си, какъв ти е пулсът... Сумарно има повече данни, ако си в автомобил с повече сензори, отколкото в компютрите и телефоните ти. В САЩ вече има хора, "отвлечени" от колата си", споделя Светльо Желев.

Популярни стават застраховките за киберсигурност, предимно сред компаниите, които се опасяват от хакерски атаки. 

"Изобщо не съм мнителен, но по-скоро е опасно за хора, които имат тайни или бизнес в лаптопа. Внимавам в какви WiFi мрежи влизам. Внимавам какво отварям в пощата си. С това се изчерпва мнителността ми, но определено има за какво да сме мнителни!"

Вижте още в #Матине или ни гледайте събота и неделя по WNESS TV от 10:00 ч.