#В #Матине често си говорим за изкуство, но то напоследък е разлюляно от поредица трусове. Колко тясна трябва да е връзката между политиката и сцената, защо се случи така, че актьорската илдия се раздели и какво ще последва оттук нататък - говорим си с поета, писател и сценарист Калин Терзийски. 

Седмицата започна с изказването, че според служебния министър Велислав Минеков, Народният театър "Иван Вазов" се намира в най-тежкото си състояние до сега. Думите му са предшествани от поредица реакции след действията на режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на пиарът на Народния театър - Велислава Кръстева. 

"Идвайки насам си мислех, че хората и в България, но и по света, стават особено зли и особено черногледи, когато живеят добре. Стават по-благородни и се държат по-добре един с друг, когато живеят по тежко", казва Калин Терзийски. "Повечето хора нямат вече сетива и не могат да регистрират промените във времето. В детството ни насилието беше чудовищно много, бе се превърнало в част от живота. В момента реакцията към насилието е много по-малко. Изявления като "по-зле не е било" просто са смешни". 

Като пример за изказването си, Калин Терзийски дава за пример историята на Звездоброеца. Чуйте я в #Maтине!

"Влезеш ли в политиката, няма как да не станеш черноглед и озлобен, защото те ритат непрекъснато по кокалчетата. Всъщност, Народният театър е и изгарял, и пред него са шествали студенти, които са псували цар Фердинанд безцеремонно, какво ли не се е случвало с този театър... Той е царствена, културна институция в България, голям е и затова има проблеми, но не е най-зле. Да се намесва политиката в изкуството е мерзка работа!", допълва той.  

По-думите му, когато се появи чист човек в една партия, би трябвало да се приема, че тя се почиства покрай него, а не че той се замърсява покрай нея. 

"Както е с проф. Габровски в момента", отбелязва Калин Терзийски. "Ще ни интересува ли Деян Донков дали е от ГЕРБ, ДСП или БСП след 100 години?! Не би трябвало", обобщава Калин Терзийски, като дава за пример политическата история на Данте Алигиери, която не му е попречила да напише "Божествена комедия". 

Модерният човек "плюска и пиянства", за да компенсира дефицита на щастие и свободно време, казва още Калин Терзийски. Стресът и забързаният начин на живот е причината за зловещата тройка на Новото време метаболитен синдром - диабет, хипертония и затлъстяване. 

"Когато хората на изкуството се обявяват против войната, това е голяма политика. Тогава можеш да получиш хипертонична криза и да умреш за кауза". 

Народът трябва да се промени, казва той. Говорейки за народа и общественото недоволство, водещата Рени Веселинова обръща вниманието на Калин Терзийски и около случая с актрисата Диана Димитрова, която твърди, че върху нея е упражнено насилие от колега. Калин Терзийски споделя, че познава отдавна Диана Димитрова и е мислил доста по темата. 

"Насилие над жени звучи като дискриминация над жените. Има насилие над хора. Бъда е казал: "За всяко чувстващо и страдащо същество - трябва да има състрадание". Ако ги делим, ние ги делим от глупост, защото някой ни я е подсказал. В това също има нещо много мерзко. Тоест ако си бял мъж над 80 кг, могат да те пребият от бой?", отбелязва той. "Започнем ли да говорим за групи, за партии, някой иска да раздели". 

Той смята, че случилото се трябва да мине по административен и обществен ред, а не през скандала. 

Какво още разкрива по горещите теми за политика и изкуство  и готви ли нов роман - чуйте във видеото!