#В "Матине" често говорим за това как емоционалната интелигентност се превръща в едно от водещите качества, които е добре човек да притежава днес. Споменавали сме също в компанията на специалисти колко важно е подобни умения да се развиват и насърчават още в ранна детска възраст. Представете си тогава какво може да се случи в една академия за развитие на личността и талантите, посветена на това да помага на децата по иначе нелекия път към това да открият, разберат и обикнат себе си. 

В свят, подчинен на нетърпението всичко да ни се случи веднага и с лекота, често пропускаме да си дадем време и да помислим за собствените си емоции. Чуждата оценка, особено в социалните мрежи, все по-настоятелно минава на преден план. И ако за един възрастен понякога е трудно да отсее съществените теми, представете си как се справя едно невръстно дете в подобна хаотична динамика. Затова в новия епизод на "Матине" се срещаме с Калина Крумова, която идва в студиото с добри новини. Съвсем скоро една различна Академия за развитие на личността и талантите отваря врати.

"Ако се замислим, излизаш вечер някъде с приятели да вечеряш и на съседната маса едни родители чудесно си говорят, а пък детето е в телефона. Необходимостта от това да можем да дадем правилните уроци и правилния пример на децата си е изключително важна. Не е нужно да чакаме тези деца да станат възрастни, да започнат някъде работа и там, ако работодателят е многопластов, да инвестира в тяхното обучение. Не, аз мисля, че ролята на родителя - това го казвам като майка - е да даде най-много на детето си от възможно най-ранна детска възраст. И когато започнах да проучвам всъщност какви допълнителни занимания има за децата и подрастващите в София, ми направи впечатление колко школи има за дигитални умения. А за социални? А за емоционални?", разказва Калина за идеята да създаде академия за детско личностно развитие.

Темата за себепознанието е особено актуална през последните години. Ние, възрастните, с лекота се увличаме по най-различни практики, които ни помагат в това да живеем спокойно, щастливо и в хармония не само с оклните, а най-вече със себе си. Но ако ние знаем, че лайковете в социалните мрежи не са мерило за това що за хора сме, важи ли същото и при децата? И как да научим едно дете, че умението да комуникираш на живо с околните е далеч по-ценно от способностите да ползваш филтри в интернет?

"В един период от три години имах възможност да ръководя два проекта, които бяха свързани с млади лидери и с млади хора. Това, което много ме удари, е колко голям проблем имат подрастващите поколения с изграждането на правилна самооценка. И при липсата на такава, оценката на другите ти става много важна. Отделен е въпросът доколко другите са обективни в техните мнения и доколко те са фактор. Затова една голяма част от програмата ни е посветена там, където е разпознаването на емоциите и изграждането на правилна самооценка. Защото от нея ние тръгваме да познаваме света, да познаваме себе си, възможностите си и слабостите си. Това са теми, с които дори модерните университети започват да работят. Но децата в университет вече имат изграден характер - случили са им се някакви неща в живота. Те не са белият лист, върху който можеш да пишеш. Белият лист е в едни много по-ранни години."

В "Матине" си мислим точно за тези бели листа, които все още тичат безгрижно в дворовете на детските градини и се питаме кога детето се превръща в зрял човек и оставя лекотата на безгрижието в миналото. И не забравяме ли ние самите колко важно е да опитаме да запазим това истинско, първично и чисто щастие в живота си? 

"Един от основните компоненти в нашата програма е щастието. Мои роднини, например, живеят в Германия и аз бях много впечатлена, защото се оказа, че в тамошната образователна система това го има като дисциплина в училище - някъде избирателна, другаде задължителна. А тук дори ние, възрастните, много рядко мислим за щастието в забързаното ежедневие. Тогава, когато ти сложиш щастието в дневния ред на децата; когато те знаят, че цялото общество мисли за тяхното щастие и знаят какво трябва да представлява то, и се стремят към него - тогава нещата придобиват съвсем други размери и щастието е част от всичко това. Да разбереш, че още от малък ти имаш права, но имаш и своите задължения. Голям проблем има и с носенето на отговорност. В нашето общество, когато стане нещо, ние говорим за търсене на вина и много рядко отваряме темата с поемането на отговорност.", смята Калина.

Хората често сме склонни да бягаме от тази отговорност, за която говори Калина, и да прехвърляме вината върху нечии политики, образователната система или съседите, например. А според госта ни в "Матине" днес, най-голямата отговорност остава и трябва да остане в ръцете на самите родители.

"Много родители често или не могат, или не знаят, или забравят в бързината да казват на децата си колко много вярват в тях. Може детето да има страхотна емоция към свиренето и майката ако мине покрай него и каже "Какво си се раздрънкал на тая китара", всичко приключва. И най-фалшиво да пее, и най-неправилно да свири, и най-дървено да играе - родителите сме тези, които сме длъжни да вярваме в децата си ако искаме да изградим уверени личности. Иска ми се по улиците да виждам все по-щастливи, осъзнати и смели деца."

Не пропускайте новия епизод на "Матине", за да разберете как се учи щастие, колко е важно родителите да вървят по пътя заедно с децата си и как би изглеждал светът ако още от деца ни учат да работим правилно със собствените си емоции. 

Можете да гледате епизодите от "Матине" всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!