#Когато градът е затворил вратите на най-култовите градски сцени, където се срещаме с приятeли, ние ги отваряме в #Maтине - за да си припомним какъв беше вкусът на нормалния живот. При Вяра и Рени е едно от най-емблематичните лица в столицата - DJ-ят, радиоводещ и създател на стрийт марката за дрехи, която носи името на любимата ни градина в София - "Кристал" - Мартен Роберто!

Липсва ли ви градинката на "Кристал"? Там, където се раждат първите пеперуди в стомаха, където ароматът на липи закърпва шевове отвътре-навън в сърцето, а коктейлите в чашка за еднократна употреба са по-сладки от най-скъпото пенливо вино?

Помните ли запознанствата по павираните улички на път за Народния театър и смеха на студентите, насядали по пейките след полунощ - гръмогласни и диви, готови да потеглят за поредния купон в уютната квартира на някой от актьорите в НАТФИЗ? 

По тези улици често можеш да срещнеш Мартен Роберто с чифт от най-добрите слушалки, в суичър - запазена градска марка, с много татуировки по ръцете и широка усмивка. По тези доста по-тихи и празни улици го срещаме и днес, на път за студиото на #Maтине.

София е притихнала в очакване на пролетта, а с нея се надяваме нормалното да се завърне. Или както казва Мартен Роберто - по-готови сме от всякога! 

"Това време отдавна го чакаме. Всички сме готови на нисък старт, за да поемем в старите темпове, но не бива да забравяме, че в крайна сметка се случва нещо със света, което няма аналог в момента. Тази промяна във всичко не важи само за нас и за хората, които искат да се забавляват. Нещата са по-сериозни от това дали ще танцуваме утре или не...", казва Мартен.  

Пристига от Българското Национално радио - мястото, където го води магията... Магията, подклаждана от музика. 

"Винаги съм мечтал да бъда радиоводещ. Първоначалната ми идея да се занимавам с музика всъщност прерасна в това да говоря на хората за музиката и да им я пускам - така станах DJ. Смятам, че радиото те учи на важни и съдържателни неща!", казва Мартен. 

Иначе... Ако някой му даде много пари... Дори, за да не прави нищо - би ги похарчил, за да е на плажа с децата ...

"Би било много по-добрият вариант, но съм изключително щастлив от възможността да правя това, което обичам дори в тази пандемия! Късмет е да се реализирам и да се възползвам от това, за да давам най-доброто от себе си във всеки следващ ден!" 

И ако трябва да си говорим за късмета - имаме още няколко причини да смятаме, че го спохожда навсякъде. Фактът, че примата на българската естрада Лили Иванова и народният актьор Владо Пенев не само знаят името му, но носят и дрехите му!

Може би с онова усещане за градинката на "Кристал", където някога много отдавна нещо много неповторимо им се е случвало... 

"За мен е огромно щастие не това, че Лили Иванова е сложила моя суичър. Огромното щастие е, че знае кой съм аз. Същото важи за Владо Пенев. Истината е, че съм голям фен на тези артисти и тяхното творчество. Но причината да ги поканя не е, че единият е изпял тази песен, а другият е изиграл тази роля. А това, което те са оставили с безценния си труд в годините на сцената, показвайки с тяхното присъствие, че стил, класа и отношение не са неща, които можеш да купиш и със сигурност не са неща, които имат давност. И ако на 20 години мислиш така и след 20 години ще мислиш така. Всъщност това е причината да покажа, че ако ти си отворен човек и над нещата - може да носиш стрийт суичър независимо на колко години си и да изглеждаш много добре! Това е причината и така усетих огромното щастие те да ми се навият на акъла. Когато ги видях да носят моята марка дрехи - бях безумно щастлив. Ще помня цял живот тези дни, в които снимахме двете фотосесии. Благодарен съм им, че се забавлявахме заедно!", споделя Мартен.  

Идеята да създава дрехи "Кристал" идва от желанието му да пресъздаде един градски силует такъв, какъвто го вижда.

"И се радвам, че успях да го поставя на масата. Радвам се, че творчеството ми е оценявано от публиката, независимо дали е под формата на дрехи или музика", споделя откровено Мартен Роберто. 

"Едно произведение на изкуството е твое до момента на създаването. Оставяш го на масата и след това публиката решава дали го харесва. И се радвам на тези, които го харесват. Не се интересувам от тези, които не го харесват. А и да не забравяме:

Хейтърите са най-големите фенове, особено в социалните мрежи!

Виждате го сега - DJ, с татуировки, със собствена линия маркови дрехи, със собствено радио предаване... Не се заглеждайте много! Зает е! Вече повече от 15 години той е в сериозна връзка с жената до себе си - Джули Лепоева!

"Основното ми вдъхновение за всичко, което правя е точно тя и дъщеря ни Франки!

Виждали сте Джули, нали? Обяснявате си защо е така, нали?", пита Мартен.

Абсолютно го разбираме! И ние я харесваме! Но каква е тайната, Мартен? Как се задържа голямата любов и как се пази?

"Бяхме откровени един с друг. Това е. Помня добре как се запознахме. Връщам се към тези моменти всеки път, когато искам да ѝ припомня, че в първите 6 месеца от нашето познанство не желаеше да комуникира с мен и смяташе, че да сме заедно би било пълно фиаско". 

Всъщност митовете за DJ-ите са много, но този, който разбиваме на пух и прах с Мартен е... Че са плейбои!

Вижте във видеото какво е неговото уверение в обратното! 

Освен това, Джули и Мартен се запознават извън заведение. А после се намесва и майката на Джули... Запазва за себе си останалото! 

Това да не го виждаме по градските улици толкова често, колкото ни се иска, по никакъв начин не му се отразява демотивиращо. Първият локдаун за него е очакваното време със семейството. Пренарежда целия музикален сет в главата си и успява да преслуша цялата музика в компютъра си и да я подреди!

Вторият локдаун - цикли на новото изпълнение на Божидар Василев - Tombobby, който прави нов албум със C-MO от Funky Miracle! Вечните икони също са в плейлиста му - Принс, Стиви Уондър и Майкъл Джаксън! 

"Трябва да си вдъхновен! Правенето на изкуството не е никога с отправна точка правене на пари. Ценното на артиста е субективният прочит на това, което го заобикаля чрез неговата работа - изкуството. Затова смятам, че артистите трябва да са различни и разнообразни", смята още Мартен.

Снимка: Личен архив

А дали ще го видим на екран скоро? Това зависи от режисьора Димитър Коцев - Шошо, който го покани да участва във филма "Лора от сутрин до вечер". Така че в следващите проекти на Шошо ... вероятно ще се случи?

Разделяме се с Мартен след този разговор с надеждата, че скоро се завръщаме към градския, безгрижен начин на живот, където ни очакват жадните за забавления хора! И искаме да го срещнем скоро - отново на пулта на голямата градска сцена! 

Снимка: Личен архив