#Само след седмица, на 21-ви март, ще отбележим Световния ден на хората със Синдром на Даун. А това ни кара да се замислим – знаем ли достатъчно за генетичните заболявания и още по-важно – какво можем да научим за тях преди бебето да се роди?

В #Матине обичаме да говорим за бъдещето и за следите които оставяме след себе си в него. И нека се съгласим, че едва ли има по-важно и смислено бъдеще от това на нашите деца. Затова и днес ви срещаме с Кристина Гебова и Валентин Николов, с които си говорим за възможностите на съвременната медицина, които могат да ни подготвят за здравословното състояние на бебето още преди раждането да настъпи.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Всяка държава по света извършва задължителен скрининг на новородени за определена комбинация от вродени болести. В България стандартният скринигов тест обхваща едва три заболявания. Ето защо допълнителните възможности за скрининг се превръщат във все по-необходими мерки, които родителите избират да предприемат.

„За мен това е втора бременност. Преди 8 години със сугирност мога да кажа, че информацията не беше достатъчно надеждна и със сигурност не достигаше до бременните по достоверни канали. Тогава по-скоро проверявахме в интернет за възможностите на пренаталния скрининг, който е от неизвазивен тип. Сега, от гледна точка на моята втора бременност, бих казала, че в медицинските центрове и самите лекари дават напътствия и дават възможност на бременната жена да избира, включително и на тема пренатална диагностика.“, споделя опита си Кристина.

„Като всеки един отговорен родител, съм изпитвал значителна неувереност, свързана с това, че ми предстои най-важният проект в живота. Специално неинвазивните пренатални тестове тепърва навлизаха, когато Кристина беше бременна – бих казал, че специално в България проправяха първи стъпки. По това време един от златните стандарти беше биохимичният скриниг, който дава резултата си под формата на някаква статистическа вероятност.“, добавя Валентин.

Смята се, че при жени над 35-годишна възраст рискът от раждане на дете с генетична аномалия е по-голям. Това често дава повод на по-младите бременни, по една или друга причина, да подценят стриктното проследяване на бременността си и да пренебрегнат някои много важни изследвания. Поради тази причина и статистиката сочи, че 80% от бебетата със Синдром на Даун всъщност са родени от жени под 35-годишна възраст.

„Смятам, че това разделение на нискорискова и високорискова група е вече остаряло. Ако прочетем малко повече статистика, се оказва, че при жените под 35-годишна възраст се подценява възможността за евентуално развитие на някакъв синдром. Аз още към датата на моята първа бременност знаех, че това ще бъде нещо, което ще направя за мен, за моето семейство и замоето дете със сигурност. Защото, какъвто и да беше резултатът, аз щях да имам възможност за информиран избор. Към днешна дата съм на 35 години и със сигурност това е задължително като изследване, поне от моя гледна точка. Това наистина ми даде спокойствие, защото в много ранен етап от моята бременност, се потвърди липсата на каквито и да е опасения за нас и нашето дете.“, категорична е Кристина.

Започнахме темата с наближаващия Световен ден на хора със Синдром на Даун. Затова ни се струва важно да поговорим не само за превенцията, но и за онова, което можем да направим като общество в подкрепа на хората с различни аномалии.

„Повечето хора, които са с някакъв вид аномалия остават скрити за обществото. Аз честно казано не ги виждам тези хора по улиците, което значи, че средата не е достъпна за тях, поне в рамките на страната. Пътувала съм доста в Европа, тъй като работата ми го е изисквала и бих казала, че там и преди десет години хората с всякакъв вид аномалии съм ги виждала и в музеите, и по улиците – виждала съм среда, която е адекватно разработена за тях. Смятам, че в България все още не се прави достатъчно за това тези хора да бъдат интегрирани.“, споделя Кристина.

„Аз мисля, че е важно да се мисли за проблемите още преди те да са се появили, така че ако нещо се зададе на хоризонта да имаме в арсенала си готови решения или предварително да сме обмислили как бихме постъпили, ако се случи това или онова. Тук времевата перспектива според мен е много важна. На всички бъдещи родители бих казал да се информират, да се изследват с каквито изследвания решат, че са релевантни, за да са наистина подготвени за това, което ги очаква. Защото особено при първата бременност това ниво на подготвеност е много виртуално понятие.“, категоричен е Валентин.

Именно, за да стимулираме повече бъдещи родители да проявят отговорност за здравето на очакваните си бебчета, от днес до 15.04.22 г. #Матине и НМ Дженомикс дават възможност всички пациенти да ползват отстъпка от 10% за всички пакети на Пренатест, като използват промо код MATINE. Бъдете отгоровни, а ние ви желаем най-вече здрави и щастливи деца!

*Епизодът на #Матине се излъчва със съдействието на НМ Дженомикс!

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.