#След като изяде най-хубавите ви обувки, очилата, дивана и пердето, остави локвичка и ви чака с прибрани уши, кучето ви изобщо не знае защо му се карате. Всъщност най-добрият приятел на човека може да разбере последствията от белите си единствено секунда след тях.

Нервната система и психиката на едно куче е като на 2-годишно дете и остава такава през целия му живот. Хората често не могат да разберат какво изобщо иска да им каже кучето, разказва в предаването "Матине" поведенческият терапевт Нели Петрова. Да си кучешки психолог е непозната у нас професия, но вече има сериозни традиции в Западна Европа, където работи Нели. Какво всъщност се случва в главата на едно куче?

Кучешкият психолог Нели Петрова в търсене на най-добрия превод между човек и любимец

Снимка: Матине

"Трябва да разберем, че кучето не е човек и има ограничен репертоар, с който борави. Ние трябва да се научим да разбираме и боравим с техния език, защото докато не го говорим, ще имаме проблеми в комуникацията."

Превод на ситуацията "Изядох къщата докато те нямаше"

Тази стандартна история е абсолютният пример за грешка в комуникацията между куче и неговия човек. Например стопанинът е бил навън, прибира се и вижда кучето седнало, със свити уши и наведена глава. Любимецът не го поглежда, а на 2 метра от него става ясно и защо - локвичка или оглозган пантоф, скъсан тапет, някаква друга изненада.

Какво си мисли човекът за кучето? "Аха, той знае, че е виновен и е сгазил лука. Длъжен съм сега да го накажа!". От страна на кучето нещата изглеждат така: "Моля те, не ми се карай и не ми прави нищо!" - това е посланието от свитите уши и послушанието.

"Кучето не разбира какво е направило. Хората не знаят, че кучетата могат да свържат поведението си с резултата от това, което са направили, само в рамките на секунда - не минута, не 10 минути, а 1 секунда. Когато се върнете 2 часа след белята и му се накарате, единственото, с което ще свърже това кучето е "Всеки път, когато моят човек отвори вратата, аз трябва да очаквам агресивно поведение." Само като чуе ключа, веднага ще заема тази позиция. В общуването между кучета тази позиция би довела до това, че на него нищо лошо няма да му се случи. Всяко друго куче разбира тези жестове и няма да продължи агресията, а ние - хората, разбираме точно обратното.", обяснява кучешкият психолог.

Кучето по никакъв начин не е приятел, който можете да вземете за събота и неделя

"Максимумът, за който едно куче трябва да остава самó вкъщи е 6 часа на ден. Ако живеете сами, няма кой да ви замени с разходката и вниманието и сте на пълен работен ден, не си взимайте куче. Вместо това помислете за котка или разходете кучетата от Богров или друг приют.", съветва поведенченският терапевт

Бигъл е кучето-беглец. И спрете да стискате Йоркитата!

Малките породи кучета лаят като за няколко големи - тази особеност си има лесно обяснение, което обаче трудно ни идва наум. Хората не зачитат личното пространство на Йоркширския териер и това е причина за толкова много шум покрай сладурите с панделка.

"Всяко куче, както всеки човек има лично поле и при дребните породи това поле непрекъснато се нарушава. Всички смятат, че тези породи обичат да ги мачкат, да ги галят и да ги вдигат на ръце. Това въобще не е така. Ако човек можеше да "чете" кучето, щеше го разбере. Непрекъснато виждам малки породи, които дават всички знаци, че не им е приятно. Тези кучета лаят повече и са по-шумни, защото пространството им непрекъснато се нарушава."

А ако търсите куче, което искате да търсите постоянно - енергичният бигъл е точно за вас.

"Известни са в терапевтичните среди като кучета-бегълци. Намери ли възможност, отвори ли се врата - бигълът изчезва. Това е свързано с факта, че са следови кучета - нещо минава във въздуха и те тръгват веднага."

Кая - чистокръвна японска принцеса

Снимка: Криси Димитрова

Специалният гост в студиото на "Матине" - японската акита Кая, също чу своя бърз анализ от поведенческия терапевт, а екипът на предаването обявява кастинг за също така прекрасен нейн любим. Кая е с богато родословие, не е случайна и има още по-богати претенции за хората, с които комуникира, така че търсим достоен кандидат, не на шега обявиха водещите.

В голяма част от случаите белите на любимите ни животни са свързани с това, че стопаните не са ги научили да понасят оставането сами и стреса от раздялата. Как да направите това и коя е вашата порода?

Ще ви разкажем в "Матине".