#Тя е психолог по образование. И смехотерапевт по призвание. Уж на шега вече написа няколко бестселъра. Образите и лафовете от книгите й станаха толкова популярни, че повечето хора я наричат Лейди Гергана, а не Цветелина Цветкова.

Другата ѝ запазена марка - червените къдрици, са буйни, ярки и непокорни като родния ѝ Северозапад, смехът ѝ - по-весел от местното вино отел, а хуморът - серт като тамошната джанкова ракия.

В модерните времена на глобализъм и мултикултурност, тя избра да е "на въпреки" и да извади под светлините на прожекторите северозападната култура чрез култовата Лейди Гергана, бивша Кметска, къде нема втора шашовия като нея.

Днес в #Матине си бъбрим за Лейдито, за което всички четат и говорят, с "нейната макя" Цвети, която я "родила" на белия лист след... дълги и мъчителни творчески "контракции" с един супер тъп Гошо, както сама ще ни признае.

Какво дири една видинска Лейди на Занзибар?

Цвети идва в студиото на #Матине след като си е платила "карантинния данък" да разходи себе си и своето алтерего лейди Гергана до Занзибар. Защо там, питаме я.

"Защото е единствената дестинация, до която може да се добере някой в тия времена - без PCR-и и пр. За съжаление, това ужасно красиво място, което си е дестинация за готини хора, хипари и пътешественици, беше "полазена" от наши сънародници, на които не им е много мястото там, но...", казва тя за персонажите, които при други обстоятелства постват в социалните мрежи снимки от Дубай, например.

Как скучният Гошо стана култовата Гергана?

"Лейди Гергана се роди след едно творческо безсилие. Трябваше да напиша един разказ на тема "Гошо" за "Пощенска кутия за приказки" по случай Гергьовден. Абсолютно нищо не ми дойде в главата. Почнах едно, две, три неща - супер тъпи. Махнах ги. Скоро след това се озовах на гости в Монтана по Гергьовден и дочух един разговор между мъж и жена на улицата. Смях се ужасно много и си казах: "Що пък да не им напиша един разказ на северозападен диалект?!". Имах опасение, че няма да го разберат, но все пак го написах. И така се роди Лейди Гергана - абсолютно случайно", споделя през смях Цвети.

Снимки: Личен архив

Най-популярната в момента литературна героиня е еманация на `ората в Северозапада, чиито гени бушуват в кръвта и къдриците на Цветелина Цветкова. Боли я всяка клетка за красивия роден Видин, който изживява болезнено трудни времена. Времена, в които почти всяко тамошно семейство е разпокъсано по света заради друга, дългогодишна пандемия - принудителната икономическа емиграция.

Особеностите на Северозапада: Ако не се смееш - умираш

Цветелина е категорична, че най-шашавите, странни и откачени хора, с най-бруталното чувство за хумор, се раждат именно в Северозапада. То всъщност е тяхното спасение и лекарство, убедена е писателката с диплома за психолог.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Повечето истории в книгите ми, колкото и невероятно да звучат, наистина са се случили по моя край. Наистина много брутални истории! Там ако не се смееш - умираш", казва полу на шега, полу на сериозно Цвети. И добавя: "Във Видин съм присъствала на погребения, на които ако не знаеш, че са "изпратили" човек и са се върнали току-що от гробищата, ще си кажеш, че си на купон, на сватба... Много е странно, много! Всичко там минава през хумора и то такъв - брутален".

Снимки: Личен архив

Как всъщност Гергана стана Лейди, от какво я спасява комедията и каква е нейната рецепта за оцеляване по време на пандемия - разберете от писателката, психоложка и сърцеведка Цветелина Цветкова в интервюто ѝ за #Матине. Ще научите и няколко култови северозападни лафа - не ги пропускайте!