#Здравейте в #Матине! Септември чука на вратата, а с него се завръща и наситения с градски събития календар. Едно такова ни очаква съвсем скоро - на 16 и 17 септември в зала 3 на НДК ще се проведе осмото издание на най-голямото събитие за татуировки у нас - Bulgaria Tattoo Expo. Повече за него ще ни разкажат татуистите Катерина Бояджиева и Павел Калоянов. 

Двамата артисти се подготвят от доста време за Bulgaria Tattoo Expo и признават, че истински се вълнуват. 

"Ще представя и свои творби по време на Bulgaria Tattoo Expo, които са извън татуировките. В свободното си време правя скулптури и рисувам по черепи и пеперуди. Това е нетрадиционен вид изкуство, което естетиката свързва със света на татуировките. Това е хубавото на това събитие - че можеш да видиш много алтернативно изкуство", казва Катерина Бояджиева. 

Павел Калоянов пък споделя, че няма търпение да срещне стари свои познати и хора, които се интересуват от мастилото на Bulgaria Tattoo Expo. Тази година събитието надминава и най-смелите ни очаквания, a в него се включват над 200 участници. Сред тях са 8 артиста от България и чужбина, както и гости от Франция, Испания, Румъния, Турция, Словения, Финландия, Италия и Великобритания. Творбите им може да видите както в сайта на Bulgaria Tattoo Expo, така и в социалните мрежи Instagram и Facebook. Можете да разгледате работата на всеки от тях и да изберете артиста, който да направи следващата ви мечтана татуировка. За целта просто трябва да се свържете с някого от тях, в това число и с Катя и Павел. Те са единодушни, че са извън модата в татуировките, защото се стремят да избягат от мейнстрийма. 

"Той може много да те подведе и да харесаш емоционално определена картина, а после да ти мине", казват те. 

Татуировките са част от алтернативната култура, но и неразделна част от музиката и градската среда, защото не следват продиктуван стил. Те са на гребена на вълната в последните 50 години, споделят татуистите.

Катя се потапя в света на мастилото преди около 7 години и прави татуировки в неин, характерен стил. Още от дете, гледайки музикални видеоклипове, винаги си е мислила, че ще има татуировки. 

"Впоследствие се вглъбих в това и започнах да правя татуировки, защото винаги съм рисувала", казва тя. 

При Павел работата с мастилото е вледствие от залитания по всички други култури, а не детска мечта. 

"Не съм мислил дори за пари, когато започнах да правя татуировки. Тогава не беше толкова популярно, че да печелиш от това занимание", казва той. 

Ако станеш достатъчно добър татуист, тогава може би има хляб в тази работа, споделят гостите на #Матине. 

И двамата са имали малък проблем с първите си татуировки, които вече са заличили. 

"Сега ме е яд, че я махнах. Беше тага на graffiti crew, в която участвах, все едно изписан с маркер", казва Павел.

"Моята първа татуировка я заличи Павката. Имах два гарвана на плешката, той заличи единия, а другия остави в средата на по-голяма татуировка. Не знам защо другия ми го остави?!", споделя и Катя. 

Единодушни са, че когато правят татуировки на друг човек, трябва той да разбере, че е важно да изглеждат добре.

"Има хора които се вслушват в мнението ми, други се обижат", споделя Катерина. 

"Имаме късмет, че хората, които идват при нас, ни се доверяват", добавя Павел. 

По думите им, татуировките са толкова разпространени в наши дни, че не може да има стереотипи и стигми в това отношение. 

"Живея и работя в сравнително малък български град и не се съм срещал от години насам човек, на който да му правят впечатление татуировките". 

Според Катя, обаче, всеки ден има човек, който да се възмути от татуировките ѝ. 

"Най-често ме коментират мъже, и то с татуировки. И възрастни жени". 

Катя и Павел ще водят и семинара "Душа и тяло" по време на Bulgaria Tattoo Expo. Той е насочен към хора, които са в света на татуировките от по-дълго време. Семинарът ще продължи два дни - ан 13 и 14 септември. 

"Нямаме свръхпрецизен план какво точно ще се случва. Ще си подаваме топката. Ще направим и композиция върху женско тяло на живо. В процеса на рисуване ще направим лекция как трябва да е композирана татуировката. Какво трябва да е отстоянието между детайлите и ритъма. Неща, които са в основата на една рисунка за татуировка. Видяли сме, че в годините може лесно да залитнеш заради моди и да избереш по-пряк път към крайния резултат, който не винаги работи добре за една татуировка", разкриват те. 

А коя е думата, с която двамата свързват татуировките - чуйте в края на видеото!