#Децата се върнаха в училище. Ами сега? И по-страшно ли е да отидеш на театър, отколкото на ресторант? Коя е баба Ранга и защо тази седмица се вълнуваме от Южна Африка? И що за празници ни чакат тази година?

Всички тези въпроси ни занимават в новия епизод на online шоуто на Dir.bg - "Матине" с Рени и Вяра. Ден след старта на новата учебна година ще си поговорим, разбира се, за учениците. Ще проверим как се чувства новата водеща в "Преди обед" - Рая Пеева и ще се разходим до нова екзотична дестинация в изследване на уникални кулинарни традиции. А ето и какво можете да видите от водещите Рени и Вяра днес:

Майко мила! Учениците са в клас!

(Можете да гледате темата от 1-ва до 23-а минута)

В особени времена живеем. Традиционно 15-и септември е ден на вълнуващи блясъци в детски очи, които за първи път виждат класната стая. Отегчени споглеждания между раздразнени тийнейджъри, които съжаляват живота си, защото морето е свършило също не са рядкост. Но, разбирате ни - ден на учениците е по принцип. Да, ама не и тази година. Маски, дезинфектанти, дистанция и изолатори са ключовите елементи през новата учебна година, а каква се очертава тя ще разберем от Елисавета Белобрадова. Позната като Letiashtata Kozzila Erato, Елисавета е майка на 3 деца и жена с над 10 години опит като предприемач и търговец. Един от основателите на сайта за родители "Майко мила" и на благотворителната организация "Оле, мале", с нея ще си поговорим за това толкова ли е страшно да се върнат децата в училище и какво ще стане ако ги изпратят отново у дома.

Как ще ги празнуваме следващите?

(Можете да гледате темата от 23-а до 31-а минута)

Знаем, че българинът е традиционалист, не признава Хелоуийн и се пази от него почти като от коронавирус. Знаем, че си имаме чудни наши празници и да, въпросът "Защо да им празнуваме дните на "глупавите" американци?" също сме го чували. Но Хелоуийн се празнува. В България, имаме предвид, и то все по-масово. Денят на Вси Светии и как ще бъде отбелязан той се превръща във #VIRAL тема в много държави по света, а някои от тях дори вече изготвиха наръчник за това как безопасно да заплашваш с пакости ако не ти дадат лакомство. А ние се питаме - след Хелоуийн, как ще се целунем на Нова година за здраве и берекет, и ще ни тръгне ли добре 2021-ва на метър разстояние?

Близки срещи с африкански зверове

(Можете да гледате темата от 31-а до 36-а минута)

Миналата седмица ви разходихме до Южна Австралия и, тъй като сме почитатели на всичко, което е на Юг, тази седмица отиваме в Африка. Квазулу-Натал, за да сме съвсем конкретни. Разбира се, там ни кани известният шеф Гордън Рамзи, който за втори път влиза в ролята на кулинарен изследовател и ни запознава с различни държави, традиции и вкусове. И след като миналата седмица видяхме как готвачът се гмурка сред акули и прелита над Тасмания, тази неделя ще се радваме на още повече адреналин, диви зверове и невероятни аромати. В епизода ще ви разкажем и какво се случва, когато хипопотамът поиска манджата на Рамзи.

Рая Пеева. Как да не се усмихнеш заради нея?

(Можете да гледате темата от 36-а до 64-а минута)

Новият телевизионен сезон стартира по традиция и с нови телевизионни лица. Днес специален гост в "Матине" е именно една от "новите" - актрисата Рая Пеева, която се присъедини към очарователната компания на Деси и Сашо в "Преди обед". С нея ще си поговорим за това как се чувства в тв-обувките си, има ли време за палачинки в неделя и какво му е толкова страшното на театъра. Обещаваме ви, че с Рая ще смеем много и ще си говорим честно. А пък тя ще ви обясни защо ляга в леглата на хората, колко закъснява за ефир и коя по-точно е баба Ранга.

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg