#Остава по-малко от седмица до старта на новата учебна година, която няма да прилича на никоя друга до сега. 15-и септември няма да се случи с обичайните тържества и церемонии, а учениците и учителите ще трябва да се адаптират към една много нова и все още непозната ситуация.

Извън класните стаи и физкултурните салони, маските ще бъдат задължителни навсякъде. Междучасията ще преминават тихо и кротко, без струпване на деца, а топлата вода, сапунът и дезинфектантът тази година вероятно ще са по-важни от учебниците и тетрадките.

Трябваше ли новата учебна година да стартира присъствено или може би е по-добре да оставим децата още малко вкъщи? Този въпрос все още трудно намира единодушен отговор. Затова и ние се разходихме из напоследък размирните софийски улици и попитахме родителите какво мислят по въпроса. Голяма част от тях смятат, че за всички би било по-добре децата да са в училище. Но съвсем не са малко и тези, които се тревожат и смятат, че дистанционното обучение трябва да продължи паралелно с извънредната епидемична обстановка. Но какво смятат самите деца?

За да разберем и тяхната гледна точка, тази седмица в студиото на "Матине" гостува Ерика Думбова - ученичка в 9-и клас, известен тийн инфлуенсър със стотици хиляди последователи в социалните мрежи и дете, минало през обучението от вкъщи далеч преди да чуем за Коронавирус. За нея да се върне в училище е предпочитан вариант, макар и самата тя все още да не успява съвсем да си представи как точно би протичал учебният процес.

"Честно казано, предпочитам училището да е присъствено, защото цялата обстановка е различна - с приятели си, можеш да излезеш от настроението вкъщи и да се прехвърлиш на ново място. Всичко е по-различно около теб - учители, деца, не ти е скучно. Когато си вкъщи е едно и също по цял ден.", споделя Ерика.

За нея, обаче, дистанционното обучение също не е непознато и тя има опит с него много преди да се наложи всички ученици са обучават от домовете си. Още в 7-и клас, Ерика напуска училище и започва да се обучава вкъщи не само но българската образователна система, но и по американската. Резултатът е повече от отличен - младата дама без проблем кандидатства и е приета в гимназия със специалност графичен дизайн. А опитът й по това време драстично улеснява последните месеци, през които отново се връща да учи у дома.  

"Тогава беше много по-различно поради причината, че винаги бях в класната стая със съученици, никога не бях пробвала нещо такова. Обаче беше и по-вълнуващо, защото правиш нещо по-различно от другите. Научих се да бъда самостоятелна и това много ми помогна сега, по време на изолацията. Защото можех по-добре да си организирам времето, да си създам програма и всичко беше много по-лесно." 

Вече свикнала с промените във формата на обучение, Ерика се подготвя за поредната различна учебна година, но този път с неща, които до скоро никой от нас не асоциираше с училище. Заедно с тетрадките и химикалките, този път към задължителните елементи е и предпазната маска. 

"Не обичам, когато маската ми е в раницата и трябва да я вадя по 100 пъти. Затова си направих много лесно синджирче, то всъщност е за очила и просто добавих две кукички на маската и вече мога да си я нося на врата. Иначе много се цапа, не знам къде е през повечето време и така ми е много по-лесно."  

Извън предпазната маска, тази година Ерика има и нов, допълнителен несесер - за спешни Covid-19 случаи.

"Вътре си държа всякакви неща за Covid - резервна маска, която отново е многократна. Тук имам и още една връвчица, която мога да си закача на маската. Имам бонбони за гърло, защото аз много рядко ходя при сестрата и предпочитам да съм подготвена с лекарство за глава или бонбони за гърло. Имам мокри кърпички за дезинфекция на чина, защото доста се притеснявам, че в училище няма да има достатъчно материали за дезинфекция. Имам и сапун на листчета, защото в училище честно казано доста рядко има сапун, а пък гелчето за ръце не може да замести сапуна. И не на последно място имам дезинфектант за ръце."

Как децата възприемат потока от информация, свързан с училището и коронавируса? Могат ли да се доверят, че сапун и дезинфектант ще има в училище през цялата година? И какво би направило едно момиче в 9-и клас ако беше учител за един ден? Гледайте интервюто на Ерика Думбова в "Матине" с Рени и Вяра.