Стилистът на звездите Антония Йорданова разби на пух и прах схващането, че българката има дори бегла представа от мода. Известна с пиперливите си коментари, дизайнерката, която облича не една и две популярни личности, не изневери на себе си и разказа повече за модния усет на нацията в предаването "Матине" с Рени и Вяра.

"Много от хората, които си мислят, че изглеждат добре и коментират смелите и съвременни факти от модния свят, изглеждат като техните майки или техните баби", безпощадна е дизайнерката. Другата крайност е сляпото робуване на тенденцията, без обаче дрехата да ни "отива".

Не си показвайте бедрата, ако не са перфектни

"Късите панталонки се превърнаха в нещо задължително и е абсолютно страховито! Много малко жени могат да се похвалят с перфектните бедра и ако другите ги нямат, което стана ясно по улиците, е добре да не си ги показват. Адмирирам лекотата в собственото усещане, но не е красиво. В крайна сметка целулитът не е красив, колкото и да е факт, че е част от нас", казва Антония и напомня, че едно от най-важните неща е да подбираме подходящата кройка според фигурата си. А когато става въпрос за усещане за мода и естетика, положението при силния пол е още по-страшно, дори тъжно.

Изглежда само гей мъжете са проводници на добра визия

"Стилът на обличане на българските мъже е много тъжен, за съжалание. Много малко мъже изглеждат добре облечени и са много стръвни, когато видят нещо различно, защото веднага се слага етикет "гей". Тъжно е, че в България само гейовете са проводници на добра визия и е добре да вземат нещо естетично от тях", казва Антония.

Ризи със свлечени къси ръкави, нескъсени панталони и неподходящи чорапи са само част от модните недоразумения при силния пол, а розовата риза у нас все още се смята за прекалено "нежна".

Стилът не зависи от парите

"Да имаш добър стил обикновено не означава да имаш много пари. Това е един вроден усет как да съчетаваш нещата. Къде, какво и как да го поднесеш. Когато това е вътрешна увереност, можеш да сложиш една черна рокля и маратонки и да изглеждаш абсолютно страхотно. Но ако просто си видял, че нещо е актуално и искаш да го копираш върху себе си - има вариант да изглеждаш нелепо. Важна е увереността и това, което ще вземеш от модата."

Наблюденията над българина в света на модата показват още, че хората у нас тотално не се интересуват от съвременните тенденции и са склонни да се присмиват на всичко, което не разбират. И една от причините хората у нас да не взимат смели решения за дрехи и аксесоари е именно тази - притеснението, че ще изглеждат абсурдно за околните, а най-нежният коментар ще бъде "странно". "Модните коментатори" обаче се оказват най-зле подготвени, съдейки по визията им.

Сочим с пръст, но не гледаме себе си

"Повечето от дамите, които хвърлят смело епитети кое е смешно, изглеждат неадекватно, но нямат идея за това. Те продължават да сочат с пръст всичко, което е извън тяхната реалност, а тя е най-малко вярна. Ти си стой с розовата блуза и щипката на изгорялата руса коса и се чувствай много добре, но това не значи, че си адекватна на днес и сега", отговаря Антония на традиционото цъкане с език след някое смело дизайнерско решение. Всъщност една от пословичните комбинации, които често будят недоумение - сандали с чорапи, може да бъде съвсем адекватна, ако погледнем световните модни тенденции.

"Нормално е хората в 2020 година да обуят чорап със сандал и това да е ОК, но когато ти го чувстваш, носиш и си сигурен какво правиш със себе си". А какво мислят хората за чорапите със сандали, попитахме и в седмичната ни анкета от поредицата #МАТИНЕсесмей.

"Хора, отворете го този интернет, погледнете какво се случва и коя година сме", призовава Антония Йорданова. И за да разберете къде сте на модната карта и колко безпощаден може да бъде един стилист - гледайте разговора на Рени и Вяра в "Матине".