#Всяка година десетки хиляди млади хора са изправени пред ключов и понякога животоопределящ въпрос: "Как да открия подходящото място, където да започна кариерата си, да развивам знанията и уменията си и да се реализирам като професионалист?" Е, този въпрос вече намери своя отговор, а в новия епизод на #Матине ви разказваме що е то "Идеалният кандидат" и съществува ли идеалната компания.

На гости в студиото на Рени и Вяра са Бисер Кунчев - директор "Бизнес развитие" в Dir.bg, и Константин Мищалов - един от първите смелчаги, пожелал да се превърне в "Идеалният кандидат".

"Видях във времето, че има необходимост от нещо по-иновативно, нещо по-разчупено, с което да дадем възможност на студентите да се изявяват, тъй като в началото нито един от тях почти няма изградена автобиография, а когато кандидатства за работа, трябва да има някакъв модел, по който да покаже нещо повече от себе си", разказва Бисер Кунчев, който е основна движеща сила на проекта по търсене и предлагане на възможности за стаж и последващата професионална реализация за търсещите първа изява учащи или завършващи висшето си образование младежи. 

Яйцето или кокошката?

Неминуемо, говорейки за идеалните кандидати и всички онези качества, които следва да притежават, идва въпросът и за идеалните работодатели. Има ли ги в България, какво ги превръща в мечтано работно място и станаха ли младите кандидати за стаж и работа по-взискателни, към условията, които пазарът предлага?

"Да! Това обаче е главно, защото и компаниите, които са около мен и моите приятели, са доста ориентирани в същата сфера, подобна на моята - главно ориентирани около компютри. И всичките си търсят някакви лидери в тази област. В началото трудно се отива в такава компания, обаче хората търсят първо адекватно заплащане. Бонусите са винаги хубави.", споделя с усмивка Константин Мищалов, който е сред първите участници в проекта "Идеалният кандидат".

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Аз смятам, че кандидатът е по-важен в началото, защото той ако няма качества, компанията няма да може да ги доразвие и той да се изгради като онзи кадър, който, както казвам аз, да влезе в светлината на прожекторите и да бъде пример за останалите, и да бъде на онези мениджърски позиции, за които всеки бленува и мечтае.", споделя мнението си и Бисер Кунчев.

"Няма време!"

"Проектът в момента е с краен срок 25-и юли - нека не ги заблуждава кандидатите, че имат много време за кандидатстване. Нека кандидатстват максимално бързо по тези обяви, които са избрали. Тук ще издам и една тайна "от кухнята на проекта" - идеята е в последствие, при този генериран интерес от компаниите, проектът да бъде постоянен, тоест - след 25-и юли да продължи и да се превърне настина в една платформа, която да среща компаниите и студентите в желанието лесно и бързо да си намерят мястото при първите стъпки в кариерата.", обръща внимание Бисер Кунчев. 

Какви са условията за участие в проекта "Идеалният кандидат", кои качества превръщат един студент в перфектния служител и кои са водещите компании, които търсят своя идеален стажант - вижте в новия епизод на #Матине, както и на сайта www.idealcandidate.bg.