#В #Mатине често си говорим за иновативни идеи на интересни хора. Следваме тази тенденция и в днешното предаване, когато посрещаме четирима младежи, открили начин да зареждаме телефоните си, докато въртим педалите на колелото. Освен това са в топ 10 на тазгодишното издание за млади предпримачи на Junior Achievement България. Запознаваме ви с Йоана Димова, Елица Нанчева, Виктор Делев и Иван Самодуов. 

Идеята за зареждането на моблните телефони чрез движението на колелото вдъхновява младежие, след като точно преди година Виктор и баща му се губят в планината. Причината? Паднали им батериите на телефоните. За щастие попадат на друг колоездач, който успява да ги ориентира, но от преживяването се ражда иновативната идея CY POWER

"Нашият продукт има система с динамо, батерии и зареждаща кутия с фенер", споделя Виктор. 

Младежите разясняват и как работи устройството. Има значение какъв процент батерия има телефона, преди да започнете да го зареждате и от колко време не сте карали колело. 

"Тъй като решихме да ползваме малко по-слабо динамо, скоростта, с която карате колело, също има значение, но около час, час и половина са достатъчни да заредите телефона си.", казват младежите. 

Докато въртиш педалите, се зареждат всъщност самите батерии в кутията.

Четиримата млади предприемачи се събират в компания покрай Йоана и Ели. 

"В началото, когато се събрахме, беше невъзможно да си представим как ще построим идеята. След като идеята изкристализира, стана по-лесно за осъществяване. Имахме помощ от нашия учител по физика - господин Илчев, той беше нашият ръководител", казват още създателите на CY POWER

И макар господин Илчев в началото да е бил скептичен към идеята на младежите, се захваща с интерес и хъс, като набира конкретни знания, за да бъде полезен на квартета млади предприемачи. 

В момента вече се върти идея и за нов продукт, който ще ни кара да се чувстваме добре на открито, независимо каква е температурата навън, издават младежите. 

За всичко, което са постигнали в бизнес атмосферата на Junior Achievement, младежите са благодарни на училището, което се оказва техен двигател, давайки им подобна възможност. Вече си казват уверено сами "уау, всъщност вече мога да водя собствен бизнес!". Участват в соло състезания и заедно на бизнес надпревари наред с много държави. В Литва се изправят срещу над 80 отбора от различни държави и получават правото да разпространяват продукта си на пазара. 

Какво мислят изобретателните предприемачи по темата за изкуствения интелект, ChatGPT и GPS устройствата - вижте в #Mатине!