#Лятото е в разгара си, а ние знаем, че всяко лято идва със своя специфична мелодия. Тази година обаче, музикална среда у нас е белязана от появата на първата по рода си Bulgarian Beat Wave компилация. Именно тя поставя България и българската инструментална сцена на световната музикална карта! При нас са двама от създателите ѝ - баскитаристът Евден Димитров и продуцентът Гена, познат и като част от популярната хип-хоп група - So Called Crew. 

Деветнадесет инструментала само за 3 дни - възможно ли е? Да. Точно толкова влизат в компилацията Bulgarian Beat Wave, кoято скоро ще звучи по BBC Radio 1. В нея участват 12 от най-слушаните в Spotify български музиканти. Един от тях е Евден Димитров - баскитаристът, лесно забележим на сцената до най-известните певци у нас. Само преди дни Ечи се нареди в топ 3 на най-големите едиториъли на Spotify с две от парчетата, включения в дебютния му солов албум. Абсолютен прецедент! 

До Ечи е Гена - част от двигателя на една от най-популярните хип-хоп групи в България – So Called Crew, но като продуцент отдавна излиза извън границите на родината. 

Холът и сетовете за правене на музика

Снимка: Stereofox

"За последните албуми, както на Гена със So Called Crew, така и с Trombobby и Единствените ни приятели, напоследък се случва да се събираме на вила извън София и това се оказва доста продуктивно. Решихме да го направим с всички бийтмейкъри в лейбъла Stereofox. Денонощно се правеше музика", споделя Ечи. 

"Ще добавя, че малко по-рано Stereofox бяха направили подобна инструментална компилация с всички жени продуценти от лейбъла преди България. След като стана ясно, че ще правим нещо подобно, предложих и аз на шега да идем на вила и точно след седмица вече бяхме се организирали в къща на върха на Априлци. В огромния хол се сетнаха всички елементи -  гиър, китари, синтове, компютри и още една стая, която беше нашето Студио 1.", казва Гена.  

"Щом се събрахме в къщата и свързахме техниката се започна. Всеки има негов поглед. Интересно се получи и ако в София се бяхме събрали, смятам, че щяха много неща да ни разсейват", смята Ечи. 

"А там нямаше какво да те разсейва", добавя и Гена. 

Споделят, че са били добри момчета на вилата. Нямало е нужда да спестяват моменти при монтажа на документалното видео, което ще бъде представено на 24 юни в бар Soda. 

Музикалният ритрийт в Априлци

Снимка: Stereofox

"Но има една много смешна история. Във втората по-малка стая аз седях със слушалки с гръб към прозорец. От него се виждаше барбекюто. Аз довършвах инструментала в последната вечер. След половин час излизам от стаята и Наско от Stereofox ме попита: "Гена, видя ли пожара? Зад тебе гореше цялата скара. Трябваше да гасим с вода..." Нищо не съм видял", смее се Гена. 

Явно има искра в компилацията, но не и между създателите им. 12 мъже на едно място и нито един скандал! Споделят, че работата в екип е нещо, което не може да се сравни с нищо друго. 

"Повечето от нас правим музика сами вкъщи и не можех да повярвам, че нямаше нито един случай някой да не се сработи с някого. Невероятно преживяване с невероятен резултат", споделя Ечи. 

Как изглежда през очите им българската музикална сцена? 

"Публиката се увеличава", казва Евден. "С всяка година виждам изключителен напредък, става все по-добре. Все повече артисти експериментират. Има повече жанрове, които се изпълняват и на живо. Трябва да сме търпеливи, но имаме огромен потенциал за световната сцена. Нужно е по-добро представяне в чужбина, за да може всички да разберат какво се случва тук. В повечето джаз университети в Европа последната година се учи български фолклор. Това е показателно, че сме ценени". 

Гена не е чак толкова позитивно настроен, но...

"Имаме нужда от по-сериозна сцена. Рзпространението в Интернет не е достатъчно. Трябва да имаш рилийзи, турнета, медийни изяви. Да покрием всички канали за издаването на музика". 

Снимка: Stereofox

В чужбина по-високо се ценят инстурменталистите ни, отколкото вокалистите ни. 

"Защото пеят на български. Не ги разбират. Но Рут Колева е добър пример - няма континент, на който да не е била", отбелязва Ечи. 

Има обаче още много какво да се желае от българската публика. И все пак, благодарение на Интернет, доста артисти успяват да поставят основите на своя път и да надграждат. Ако отделиш достатъчно време и си направиш мини студио у дома, може да бъдеш разпознат от много хора в платформите. "Това е големият плюс на тази свързаност на Интернет", казва Гена.

"Може би ключът е в това, че повечето от нас, които бяхме в Априлци, се занимаваме от доста време с музика. Ако някой ти зачекне егото или нещо ти каже, знаеш, че няма нужда и смисъл да се стига до по-нататък, няма смисъл да го взимаш навътре. Това не е важното. Важното е, че сме там. Уважаваме се като артисти и се слушаме взаимно, нямаше трудни взимания на решения", обобщават за преживяването си в Априлци Ечи и Гена. 

Aко и вие искате да чуете най-слушаните българи на необятната музикална сцена - от днес, 23 юни, Bulgarian Bart Wave Vol. 1 вече е във всички музикални платформи! 

Вдясно - злоолучното барбекю

Снимка: Stereofox

Компилацията може да бъде чута и на живо, придружена с документален филм от престоя на момчетата в Априлци, на 24-ти Юни в бар SODA с вход свободен. 

А Матине можете да гледате отново всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!