#Годината вече се изплъзва между пръстите ни, а ние, хората, сме склонни да правим равносметки именно, когато календарът стине до последната страница. В този ред на мисли, днес в Матине ще си поговорим за важните неща, които се случиха в света на технологиите и иновациите през тази година, а те никак не са малко. И нещо повече - кои ще бъдат значимите достижения през следващата година, които светът чака с притаен дъх? Питаме гуруто на технологиите в Dir.bg - Стоян Гогов!

"Когато Facebook се преименува на Meta, само по себе си това не беше най-интересното събитие на годината, но определено ще има значение за бъдещето. В близките една-две години просто ще тече процес на ребрандиране, но Зукърбърг официално обяви плановете си за създаването на доста всеобхватна виртуална реалност. Това е едно от събитията на тази година.", споделя Стоян.

За кого е важна виртуалната реалност?

"Хората не го искаме много, но технологичните корпорации го искат. Истината е, че данните са новия петрол. Големите технологични гиганти имат нужда от колкото се може повеече данни, включително голяма част от умните часовници имат такова приложение. Тези данни после се използват за обучаването на изкуствен интелект и целта на много от технологичните гиганти е именно да създадат наистина способен изкуствен интелект. В момента основното, което наричаме искуствен интелект, е тясно специализаран алгоритъм. Но когато съберат изключително много данни, се надяват, че ще могат да създадат нещо по-близко до изкуствения интелект, който гледаме по филмите - по-всеобхватен, по-хуманизиран. Другото, естествено е, че тези данни ще могат да се използват за реклама. За тях е много добре ако може по цял ден да сте във Facebook, ако може по цял ден да сте във виртуалната реалност и там да правите всичко - не просто да скролвате, но и да работите, да учите, да играете, защото така на практика сте в техния бизнес.", разказва Стоян.

Въпреки напредъка на технологиите и иновациите, IT експертът на Dir.bg е категоричен, че в близките 10-15 години опасност да объркаме реалния свят с виртуалния такъв няма, тъй като тепърва предстои много работа, докато виртуалната реалност на Марк Зукърбърг заприлича наистина на реалност, а не на компютърна игра с над 10-годишен стаж. Това, на което ще станем свидетели през 2022 година, обаче, е възможността Илон Мъск да постави мозъчен имплант на човек и да направи първи стъпки към колонизацията на Марс.

"Всъщност 2022г. се очертава мнгоо важна за Мъск. На първо място, тогава ще излети марсианската му ракета. Очакваме дори през януари да е първият орбитален полет. Тази ракета може да извърши революция в транспорта на Земята, защото тя може да излети от точка А и точка Б може да е буквално на другия край на Земята, но полетът ще е полочин час. Същата ракета е избрана вече и от НАСА за платформа за кацане на Луната. Колонизацията на Марс ще зависи от тази ракета, която излита след по-малко от месец и предполагам, че това е най-важното събитие за Мъск през следващата година. Другото е, че ще започнат опитите с Neuralink с хора - ще имат мозъчни импланти. Тази технология може би през първите 10 години ще бъде само са хора, които страдат от Алцхаймер, от парализа и други такива дегенеративни заболявания. Когато изкуственият инетелек е до такава степен развит, че не просто да си мърдаш крайниците, тогава всички експерти казват, че ще има мозъчна телепатия, ще можем да контактуваме само с мисъл, защото да отваряме уста е много трудно.", с усмивка разказва Стоян.

Дали човечеството е готово да въприеме технологичната революция, на която ставаме свидетели през последните години, тепърва ще разберем. Едно обаче е сигурно, светът целеустремено върви към тотално преобразяване, а ние изглежда се налага да се адаптираме спрямо напредъка на технологичните иновации. 

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още защо в Швейцария бе разработена капсула за самоубийство и как функционира тя; защо изкуственият интелект сам реши, че не е съвсем етичен и кой реши да замести мозъчните импланти с течност в спринцовка.