Онлайн предаването на Dir.bg "Матине" стартира в сряда, а водещите Рени и Вяра са в трескава подготовка на последните детайли по първия му епизод. Ще бъде цветно, актуално, разнообразно, с изненади и с интересни гости, с новини от света на звездите, но и от този на технологите, козметиката, световните трендове.

"Ако трябва да го опишем накратко: ще бъде интересно!", смеят се двете водещи докато добавят последните щрихи за първото издание.

Рени и Вяра нямат нужда от представяне като част от екипа на Dir.bg, нито в предишните си телевизионни и видеопроекти. Ясно е, че камерата ги обича, а те имат какво да й кажат. Толкова са различни, че ако се бяха търсили по този показател, нямаше да се намерят така добре. Онлайн предаването "Матине" обаче е идеята, която успява да ги събере бързо и без всякакви колебания.

Снимка: Тедд Георгиев за #URBN

За какво ще си говорят всяка сряда, кои са интересните за тях теми и моменти от живота, какви личности да очакваме да видим в студиото им, какви са тайните на двете водещи за приятен разговор? Ще замени ли ОnLine предаването OnAir излъчването? Защо да гледаме предаване онлайн, а не по телевизията и интернет ли е новото място за предавания, в които няма теми - табу?

Ето повече от Рени Веселинова и Вяра Младенова след едно наше петъчно матине.

Какво ще ме питате вие, ако аз съм на гости в "Матине"?

Вяра: Как си представяш следобеда с приятелка?

Рени: Какъв е цветът на черната кутия в самолета?

Оранжева е, пилотско дете съм и знам това-онова по темата. Но сега аз да ви да питам - започвате интересен и уникален проект - онлайн предаване в Dir.bg. В България това е новост, кое ви подтикна точно сега да кажете "старт"?

Рени: На мен от много време ми се иска да гледам нещо сутрин, което да не ме натоварва, а вместо това да направи деня ми малко по-лек, по-лежерен, по-позитивен, по-лесен, цветен. И за това много ми се искаше да намерим формат, в който и ние да си създадем такова настроение. При това не само сутрин, а през целия ден и да го предадем и на останалите хора. Наистина има нужда не само да се вторачваме в политически и социални теми, които безспорно са важни, но винаги има място за нови неща - интересни, любопитни, свежи. В момента много малко се чува за тях.

Вяра: Със сигурност ще си говорим за интересни и в никакъв случай за банални неща. Стремим се да мислим out of the box и винаги, когато сме имали общи видеопроекти с Рени разговорите ни са били любопитни и различни. Имаме някакъв общ вайб, така да се каже, на една вълна сме. Винаги е било интересно като си говорим двете и това настроение искаме да предадем с "Матине", надявам се зрителите сами да се убедят в това.

Какво ще видим в предаването?

Рени: Идеята е да бъде едно истинско матине с мен и Вяра, към което ще се присъединяват нашите гости - приятели, бъдещи приятели, популярни личности, а хора, които не са толкова познати от медиите, но пък им се случват изключително интересни неща. Идеята е да седнем и да си поговорим ей така, както говорим в приятелски кръг, все едно няма камери.

Има ли тайна рецепта как да измъкнеш най-доброто от събеседника си?

Вяра: Ако има формула, то тя е да бъдеш себе си, да бъдеш откровен и да питаш неща, които ти самият би искал да разбереш от човека отсреща. Винаги си личи кога нещо наистина ти е любопитно и си наистина в темата. А след като интересът ти е жив и неподправен, човекът отсреща също реагира открито и спокойно може да бъде себе си. Не търсим клюки, а откровен и истински разговор.

Снимка: Тедд Георгиев за #URBN

Има ли теми-табу? 

Рени: Не, ще говорим за всичко.

Вяра: Смятаме да избягаме от политиката - има достатъчно по темата навсякъде. И негативизма също ще го избягваме.

Рени: Всъщност да, ще има табу - всичко, което не е интересно ще бъде табу. Ще бъдем много актуални - това, което вълнува хората в социалните мрежи, реалния и виртуалния живот, ще намира място при нас. Ще си говорим за страшно много разнообразни теми, ще намираме интересен поглед към тях, ще намираме точките, които ги свързват. Например какво е общото между технологиите и козметиката. Или що е то секс-детокс...

Що е то секс-детокс?

Рени: Гледай първия епизод и ще разбереш. Доста е любопитно. 

Тоест ще ни информирате и по пикантни теми?

 Вяра: Ще се опитаме да бъдем полезни на аудиторията с информация, която не се среща на много места. Форматът ни също така ще се променя. Приготвили сме идеи-изненади, с които ще допълваме съдържанието си в развитие. Определено ще има закачка към зрителите ни.

Рени: На мен най-много ми харесва свободата, която имаме в "Матине". Ти всъщност знаеш, че повечето такива формати са телевизионни. Там има някои неща, с които трябва да се съобразяваш, нямаш избор. Например има теми, които в определени часове не можеш да засягаш, има неща, които не можеш да изговаряш и споменаваш. Докато ние, в "Матине" сваляме задръжките и ще си говорим за всичко. Така, както го разбираме в живота си и така, както бихме го казали на най-близките си хора.

Защо да гледам вас, а не предаване по телевизията?

Рени: Освен, че ще видиш цветни, интересни и разнообразни хора и събития ли? И ще знаеш най-актуалното в социалните мрежи, ще се заредиш позитивно и още ред предимства? Защото можеш да си пуснеш "Матине", когато искаш по време на целия ден, можеш да го спреш, да си направииш кафе, да закусиш, а след това да свършиш нещо, да отидеш на тренировка и на работа, и пак да продължиш да го гледаш след като се прибереш. И то без да трябва да се съобразяваш дали доставчикът на телевизията ти предлага функцията да връщаш назад и да записваш нещо. Гледаш, когато искаш и както ти е удобно.

Снимка: Тедд Георгиев за #URBN

Кои са интересните теми в последните дни? Разкрийте ни малко от първия епизод, който ще видим в сряда.

Рени: Секс-диетата е интересна тема, но няма да разкривам нищо предварително. Ще се разгърнем в студиото на "Матине", за да задоволим любопитството. Засега мога само мога да издам, че първите ни гости са дами, които могат да говорят направо и имат какво да кажат, публиката ги познава добре, но всъщност дали наистина ги познава? И още - аз се вълнувам от страшно много теми и ми харесва, че в предаването можем да събираме контрасти. Например иска ми се да говорим и за социални теми, но не да се вайкаме и да се жалваме "О, колко е лошо! Накъде отива този свят?", а да бъдем полезни и да дадем свеж и нестандартен поглед, неща, които не се коментират толкова често. Ето мога да издам още нещо - много често ще ровим много, наистина много навърте в социалните мрежи на известни хора. Ще ги поставяме в ситуации - забавни или пък неловки, за да видим те как ще излязат от тях. Очакваме доста интересни моменти.

Имате ли вече първа звезда "на прицел"?

Рени: Имаме. Мария Шарапова. Няма да ти кажа нищо повече обаче.

Не играете на дребно. Да очакваме Мария Шарапова в "Матине" ли?

Вяра: Очаквайте! И още нещо мога да допълня. Ние сме онлайн, но това не ни пречи да срещаме и офлайн с хората. В един момент ще имаме и директен контакт с хората. Ще ги срещаме на улицата.

Рени: Тоест от един момент нататък всеки може да се присъедини към нашето матине.

Снимате от няколко дни, как върви? Как се усещате като дуо водещи?

Рени: Вместо да се изтощаваме, ни става все по-приятно. Винаги сме имали добри отношения, но сега е чудесно.

Вяра: Винаги съм вярвала, че има хора, с които можеш да работиш и да се разбереш добре още от първия път. Просто ти се получава. И е много лесно и приятно, а проектите са обещаващи и иновативни. Ако не ни беше добре помежду ни, нямаше как да си спазим уговорката с аудиторията - че ги каним на нашия приятен разговор. Ние сме тотално различни. Например тя обича конната езда, а пък аз - спорта. Всеки ден намирам начин да спортувам - дали ще е фитнес, тичане или нещо друго. Тя има едни интереси, аз - други, но се питаме, дискутираме ги, образоваме се една друга. Това може да се види и в предаването. Нещата, които аз не знам, ще научавам от Рени, а нещата, които тя до този момент не е имала потребност да разбира, ще й ги давам аз.

Снимка: Тедд Георгиев за #URBN

Трудно ли е две красиви млади жени да не се конкурират, а да се допълват?

Рени: Не, никак даже много ни е добре. Забавляваме се много докато работим.

Вяра: Аз имам друга теория по повод конкуренцията между дами - когато жените са красиви, но и умни, имат по-важни неща помежду си, отколкото да се конкурират.

Рени: Ех, скромността е велико качество...

Какви са интересните неща, които правиш ти в живота, Вяра?

Вяра: Обичам да пътувам и имам почти 4-годишна дъщеря, която в момента е в такъв етап от развитието си, в който е много интересна. Спортувам със съпруга си. Това, което обичам, но доста рядко правя е да свиря на пиано. Но понякога любовта към музиката ме тегли и така, както ме гледаш започвам да свиря при всеки удобен момент. Последният път например беше в една протестантска църква в Германия. Аз помолих да изсвиря на органа в църквата Ноктюрн 14 на Шопен. Хората в църквата бяха екзалтирани на финала на импровизацията ми, защото това е трудно произведение, а на орган звучи много по-различно, отколкото когато го свириш на пиано. То е много величествено и си е доста сериозно предизвикателство. Беше интересно, защото хората, с които пътувах, изобщо не знаеха за музикалните ми влечения и сякаш очакваха да изсвиря нещо като Котешкия марш. А аз директно минах на Шопен. Дори немците, които знаете, че са малко по-студени хора, се развълнуваха и бяха изненадани от моя пърформънс. Явно свиря добре. Обичам също адреналинова неща - парапланери, карам силово ски, обичам и водните ски, кайт.

А какви са out of the box моментите на Рени?

Рени: Дълги години бях конен състезател. Разказах си играта на крака и трябваше да спра да се състезавам. За щастие все още имам шанса да яздя - баща ми е страшен фен на конете и има коне. Старая се да си крада моменти, в които да пояздя. Аз съм доста по-мързелив човек от Вяра. Като я слушаш - тя е войник, копче не можеш да й кажеш. Тя е в залата днес, утре, вдругиден. Мен не можеш ме накараш. Аз не мога да тичам - наистина не знам как се прави това. Аз съм абсолютно способна да си изкълча глезена докато просто си стоя права. Това е история, която хората около мен и най-вече Деян, обича да разказва. Стоях си права и глезенът ми поддаде, после си ходих с бинтове две седмици. Това е някакъв талант според мен. Не обичам да се уморявам много, кончетата са ми достатъчни.

Какво ви кара да се усмихнете?

Рени: Животните, много ги обичам.

Вяра: Проявяването на характера на дъщеря ми. Много е интересно да я наблюдаваш - виждаш и свои черти и тези на баща й. Хубаво е да се видиш отстрани.

Рени: И новите, вълнуващи неща като "Матине". Гледайте ни, започваме в сряда!