#Само преди дни започна най-голямото събитие в света на съвременното изкуството - 59-ото издание на традиционното Биенале на изкуствата във Венеция и като модерни градски люде няма как това  да не ни вълнува. Темата тази година са Метаморфозите не Земята. За първи път тази година там ще участва и истински хуманоиден робот – художник – популярната Ai-Da.

С уверена крачка допускаме изкуствения интелект в живота си и това е поводът да поканим в #Матине футурологът доц. Мариана Тодорова, която следва мисията сi -  да ни разказва за Бъдещето и за ролята на изкуствения интелект в ежедневието ни.

Тя не се страхува от Бъдещето.

Би се радвала да е свидетел на случването му, защото все още контролът е в ръцете на хората. Но контролът може да бъде изгубен от нас, хората. Не защото изкуственият интелект е станал някаква същност, която би дръзнала да ни го изземе, но на принципа на невронните мрежи в нашия мозък, където има стотици пластове и в момента разработчиците виждат само това, което се случва в първите три, по съвсем естествен начин можем да изгубим контрола и е важно да водим подобни разговори, като този тук. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"Всъщност как работи роботът-художник? На принципа на машинното обучение. Когато в една програма се вкарват много визуални образи, той ги синтезира по задачи, заложени на различен принцип. Така създава образ. По възложена задача произвежда определени модели и съдържание. Често давам този пример за опровержение на твърденията, че изкуственият интелект няма да навлезе в творческите индустрии" обяснява Мариана Тодорова. 

Изкуственият интелект е вече в дома ни. Концепцията за "умен дом" вече съществува и можем да прогнозираме как ще излежда той не след 100, а само след 5 години.

Умният дом е част от концепцията за Умен Град. 

"Едно огледало вкъщи може да не е само огледало, ако е свързано със система, базирана на изкуствен интелект. Разгадавайки нашата лицева експресия, то може да диагностицира около 300 заболявания. Тоест домът може да стане място за нашето медицинско наблюденине, ежедневно. Да се изгражат на тази база медицински доклади, да се води статистика в каква кондиция сме и това да е част от превантивната медицина. Заедно с огледалата, има разработени така наречените преносими устройства, като чаши, например. Една чаша, от която отпиваме, анализира дъха ни и разпознава над 15 заболявание. Може да следи пулса и потенето... Нашият умен хладилник у дома може да води статистика каква храна консуираме, според нашата здравословна диета, да поръчва правилната храна за нас. Вече има кучета-роботи, които са с хубав дизайн, дори, но хората все още се страхуват", казва доц. Мариана Тодорова. 

Хората все още ползват между 30% и 70% от капацитета на умната техника, заради консерватизма им - те подценяват иновативните функциите, казва доц. Мариана Тодорова, която доктор по футурология, доцент в Института по философия и социология, БАН и автор на книги за изследване на бъдещето. През юли 2019 г. излиза първата й книга в САЩ: “Future Studies and Counterfactual Analysis. Seeds of the Future”, написана съвместно с американския футуролог Тюдор Гордън, един от идеолозите и ръководител на 3-ия етап на проекта “Аполо” за кацане на Луната. (Как се запознава с него и други умове на Бъдещето ще научите от разговора с Рени Веселинова!)

По думите на доц. Тодорова, нейната професия е във възход, като намира приложение във всяка една сфера, защото изкуственият интелект е навсякъде. Вече имаме роботи-поети, роботи-журналисти, роботи-музиканти... Роботи ще има и в домовете ни!  

"Това, което роботите правят, е имитативно изкуство, засега. Но може да стигнем и до етапа да създават автентично изкуство. Върви се към към супер и генерален изкуствен интелект, който може да развие елементи на критично мислене, дори съзнание. Ние нямаме доказателства за това какво е нашето съзнание и подсъзнание, които са двигатели на нашето поведение и определят личността ни. Но в момента започна нов проект на т.нар GPT 4. Google публикува разговор със създателя и разработчика и софтуеъра и вече са налице белезите на асоциативно и критично мислене", казва доц. Мариана Тодорова. 

Ако искате да чуете прелюбопитните разговори - вижте във видеото (от 6:50 минута)!

Може би няма да е необходимо генералният изкуствен интелект да има съзнание, казва Вал Харари, цитиран от доц. Тодорова. Но една такава свръхбърза система от алгоритми може да имитира нашето мислене. И това поражда много етично-морални въпроси. Като например,  може ние да трябва да се адаптираме към роботизираната реалност, а не  изкуственият интелект към нас.

"И това ще се случи в следващите 20 години, отблязва футурологът.  "Моята работа е точно това - с научни методи да улавям трендове и тенденции за бъдещето или да създавам многовариантни сценарии, така че поне един да се доближи максимално до реалността. За пръв път се запалих през 2016 г., когато започна да се говори все повече за различни решения, които предоставя изкуствения интелект. Зароди се моето любопитство да го изследвам. То се засили и след едно посещение в САЩ, в Университета по отбрана и Пентагона, които вече използваха алгоритми и изкуствен интелект, за да прогнозират социално неподчинение, бунтове, възможност за избухване на война в Близкия изток", споделя доц. Тодорова. 

Тя е идеолог на методология за прогнозиране на събития в бъдещето.

Така наречените контрафктичности. Още през 2019 година доц. Мариана Тодорова е посочила, че замръзналите конфликти (конфиктът в Украйна е следствие точно от това) са потенциал за избухване на нови войни. Когато свърши горещата фаза на конфликта в Украйна, страната тотално ще пренапише нова своя история, която ще засегне интерпретирнето на участието ѝ във Втората световна война и така нататък, отбелязва още експертът.

По думите ѝ, по света се обръща от години специално внимание на футурологията и сценариите за Бъдещето. Американските президенти получават при встъпване в длъжност доклади от футуролози, формирайки най-вече външната си политика, придържайки се към изследваните в тях трендове.

Почти навсякъде в големите консорциуми и компании има позиция за Chief Innovation или Chief Future Officer. 

"В България, за съжаление, не наблюдаваме това все още. В САЩ, например, искат да създадат Министерство на Истината, за да се борят с пропагандата. Знае се, че над 33 милиона американци в момента вярват в паралелна виртуална реалност, за това, че Тръмп все още е действащ президент и някакви обстоятелства налагат временно да е Джо Байдън. В това Министерство на Истината ще бъдат поканени специалисти като мен, за да намерят контрапропагаден начин, за да противодействат", дава пример футурологът. 

Ако не боравим с краткострочна и дългосрочна прогноза за Бъдещето - губим ориентир и избираме да вярваме в конспирации! 

Това е и темата на нашшумелия филм с Лео ди Каприо - "Don`t Look Up", oтбелязва Мариана Тодорова. 

Засега не е ясно дали Човекът ще постигне бесмъртие, пренасяйки в техническо тяло съзнанието и душата си. Дебатът за душата на роботите все още не стои на дневен ред сред научните изследователи. Чиповете в главите ни съвсем вероятно могат да бъдат поставяни не само, за да пренасят информация. Но доц. Мариана Тодорова не смята, че съзнанието ни е затворено в мозъка. Някакви елементи и фрагменти от нас като личност и индивидуалност едва ли ще могат да бъдат някога имплементирани в тяло на робот, но нашата сетивност към околната среда води до еволюиране на нашето съзнание. Затова напоследък изключителна модерна и важна става науката епигенетика. Тоест хората са много важни не само с интелекта си, а и със сетивните си преживявания. Затова и много разработчици започват да симулират сетивност у роботите, но по технологизиран и изкуствен начин.

Още от изключително интересния разговор вижте във видеото! 

 

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!