#София все по-настоятелно напомня за наближаващите празници с аромат на канела, мандарини и... червено вино. Във виното е истината, гласи популярният латински израз. В Матине го променяме така: Във виното е истината, и емоцията, и магията, и споделените моменти с най-близките ни хора.  

Съвсем тематично, в новия епизод на #Матине напускаме студиото, за да направим едно бързо околосветско пътешествие с аромат на вино, без изобщо да напускаме любимата София. На няколко крачки от центъра на столицата, на булевард България №106, ви очаква една различна и специална галерия. Да, в нея можете да се насладите на скулптори и картини. Да, там звучи изключително приятна музика. И да, там можете да се потопите в света на виното. Добре дошли в Seewines Gallery!

Влизайки в този своеобразен храм на виното, първото нещо, което ще ви плени е умелата комбинация между музика, картини, скулптори, аромат на дърво и, разбира се - изобилие от винени изкушения. Някои от бутилките тук са на повече от 20 години и всяка глътка разказва своя невероятна история. Тук ще получите ценни съвети как да подбирате виното не само спрямо храната, която сте избрали, но и така, че напълно да отговаря на вашия повод, независимо дали говорим за романтична вечеря, рожден ден или събиране с приятели. Сами разбирате, че вече нямаме търпение да се настаним удобно за този разговор. И тъй като срещата ни се случва в ранните часове на деня, с домакина ни сядаме на по чаша кафе, но това, скъпи приятели, е само от благоприличие! 

Снимки и видео: Тедд Георгиев

"Първо стартирахме с онлайн магазин, където всеки би могъл да открие едно изобилие от вина. Обаче имахме нужда от физическо място, където бихме могли да изложим всички тези вина и хората, които са тук, в галерията, да имат възможност да покажат всяка една бутилка, да разкажат за нея и това е един допълнителен начин да покажем на хората каква е всъщност нашата философия, какво е нашето портфолио. И мисля, че едно подобно място е съвсем естествена стъпка в развитието на компанията. Хората научават за нас, идват тук, правим немалко дегустации, пробват доста различни вина - нови сортове, нови производители. И стъпка по стъпка тази общност, бих казал, се увеличава и мисля, че това е страхотно място за хората, които биха искали да научат нещо повече за виното, да посетят галерия. Всеки от нас, който е тук в Seewines Gallery, има огромни познания за вината, доста често правим и дегустации между нас, така че е страхотна мини-академия.", споделя Благой Кузмански, който е и главен сомелиер в Seewines.

Самият Благой с усмивка си спомня как неговата любов с виното започва без особен романтизъм, свързан с фамилно наследство или препускане сред лозята. Работейки в ресторант с ясно изявена винена насоченост, интересът му към виното се развива по съвсем естествен път до момента, в който сам осъзнава, че има желание да направи завой в професионалния си път и да се превърне в едина малка енциклопедия на виното. Не помни първата бутилка, която опитва в качеството си на експерт, но за сметка на това виното му предлага един изключително вълнуващ начин на живот, свързан с обиколки и дегустации в различни краища на света.

Снимки и видео: Тедд Георгиев

"Доста от вината, които внасяме, са от непознати региони и сортове, така че хората, които идват тук, са доста отворени към съвети. Бидейки сомелиер, моята цел е да направя вашата вечер, обяд или каквото и да е, възможно най-приятно, препоръчвайки ви не най-доброто вино в листата, а виното, което мисля, че в този случай най-добре ще се съчетае с обстановка, с компания, с храна. Често хората ми казват "О, ти имаш страхотна професия - по цял ден дегустираш вина!". Въобще не е само пиене, доста често ставам сутрин в 4-5 часа, за да уча. Книгите, които изчитам, никак не са малко. Другата забавна част на сомелиерството е, че то е свързано с доста пътувания. Много е лесно да прочета за определен регион и да разбера повече неща за региона. Защо определени сортове са там? Но наистина разбираш едни вина, когато отидеш на място. Говориш с местните, с по-младо и по-старо поколение, с производителите и научаваш за историята, за храната. Така че цялата дейност е доста съвкупна.", разяснява Благой.

Още в началото обещахме, че ще ви заведем на околосветско пътешествие, защото в Seewines Gallery можете да открие вина от всички краища на света, а в #Матине ви съветваме да не пропускате да се информирате и за тематичните събития с дегустации, които често намират мястото си в тази галерия. Освен всичко останало, можете да станете част и от специалния винен клуб, както и да се запознаете с Инвестиционната зала за вина, която пази истински съкровища. А ако все още не се чувствате сигурни в преценката си, то можете съвсем спокойно да се оставите в ръцете на Благой, който ще изготви за вас мистериозна кутия, пълна с винени тайни.

Снимки и видео: Тедд Георгиев

"Най-грубо казано, за да разберат хората за какво иде реч, това е абонамент. По-интересната част на абонамента за винения клуб е, че всички вина, които пробвам - да кажем, че пробвам интересни вина, които са в ограничени количества - 60, 90, 120 бутилки. И това е една кутия "mystery box", която подготвям и човек се абонира за нещо, но не знае какво ще получи, тоест той се доверява на това, което аз ще избера. Всеки месец човек получава 3-4 бутилки, които аз съм подбрал за хората, които са част от винения абонамент и това за мен е един инструмент да покажа на хората едно друго лице на виното, с което те най-вероятно не биха могли да се сблъскат.", разказва Благой.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още какви тайни се крият в инвестиционната зала на Seewines Gallery, знаем ли в България как да правим хубаво вино и още по-важно - как да му се насладим по възможно най-добрия начин? Екипът на #Матине ви преопръчва да се оставите в ръцете на Благой Кузмански, който с лекота ще ви покаже как светът се побира в чаша хубаво вино.

#Матине и Seewines ви напомнят да консумирате отговорно и с мярка! 

*Епизодът на #Матине се излъчва със съдействието на Seewines