#Пяла е в меката на оперното изкуство - Италия. Участвала е в множество мащабни музикални прояви у нас и в чужбина. За втора година е в майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска, която е неин ментор и ще я обучава индивидуално в Модена през ноември. Освен в културния живот, Мила Михова е същинско събитие и на градската сцена, като част от авторите в "Пощенска кутия за приказки", където текстовете ѝ често те карат да се посмееш, но и да се замислиш. Всъщност всяка дума на Мила Михова си струва да бъде чута и затова тя е специален гост в предаването "Матине", където ледовете разтопяват гост водещите Иван Боянов и Деян Веселинов. 

"Много съм щастлива да имам човек като Райна Кабаиванска зад гърба си. Това е огромно вдъхновение. Имала съм късмета да работя, както в майсторските класове, така и в професионална среда с много важни имена в нашето изкуство. Всеки досег до голям артист, до човек, който е бил на сцената в златните времена на нашето изкуство, създава атмосферата и енергията да се справиш на по-виоско  ниво. Нормално е един човек, който излиза от голяма кариера да е с високи критерии, да е по-критичен. Любовта към младите е естествена проекция на любовта към изкуството, защото те ще поемат това изкуство след теб", споделя Мила Михова. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Срещаме се с нея на стартовата позиция на доста интензивен сезон. Точно преди поредното и пътуване извън странта, в разгара на работата по поети ангажименти и в Германия. Много работа, която трябва да бъде свършена по най-добрия начин. 

Снимка: Личен архив

"Примерът, опитът и самочувствието се градят с много работа, с целенасочено търсене не само на професионализъм, но и с оформянето на един много устойчив характер. Майка ми - оперната певица Дарина Такова и Райна Кабаиванска са ми помогнали много точно за оформянето на характер, който има нужната доза лекота, да преминава през предизвикателствата, но пък и една тежест, за да запазиш сериозността в една такава професия. И двете са ми дали много приятна нагласа по отношение на външните фактори - на Критика, Хейтъра... Те са ме поставили над тях!", споделя Мила.

Затова и смята, че мястото на оперния певец не е в риалити формати! 

Самата тя казва, че да избере пътя на музиката е най-естественото решение в живота ѝ. Израснала в семейство на музиканти, започва да повтаря мелодии преди да говори. Същевременно изнася забавни шоу програми пред близките си, които решават да я запишат на различни занимания. Пише художествено и е забелязана заради словото си още в училище. Но може би най-голямото предизвикателство в тази възраст за нея се оказва да избере между операта и джаза. 

"Оперното пеене развива по ценен начин гласа и темперамента. Впоследствие винаги можеш да пееш джаз. Но ако си джаз певец не можеш да пееш опера. Когато го осъзнах, започнах да уча да владея инструмента - гласа си", споделя Мила Михова.

"По думите ѝ разликата между българската и чуждата публика не е пропаст.

"Когато избереш да отидеш на събитие с класическа музика, имаш някаква предпоставка за това. Няма как да вървиш по бул. "Ал. Дондуков" и да си кажеш "А, тая вечер дават "Сивилския бръснар", я да вляза да го гледам". Това не е като да отидеш на кино в мола. Изисква се някакво отношение към тази музика", смята тя. 

Снимка: Личен архив

В България като цяло си има традиционна публика в оперното изкуство. Освен громните ни имена по световните оперни сцени, имаме и огромни образци в симфоничната музика. До ден днешен в Софийската филхармония се случват събития на световно ниво и те държат най-високото ниво на класическа музика в България, смята още оперната певица.

"В операта се привлича по-нова публика. Оперните театри залитат към по-популярни заглавия. Не смятам, че мюзикълът сам по себе си е халтура, ако бъде направен добре. Все пак Бродуей е една империя, например", казва Мила Михова. 

В сериозния разговор за елитарното изкуство, Деян Веселинов започва усърдно да търси чувството за хумор на Мила Михова, която признава, че е била много смешно дете. 

"Не искам да звуча самохвално, но смятам, че доброто чувство за хумор стъпва на едно определено ниво интелект. Тънкото чувство за хумор и това да уловиш момента да кажеш нещо смешно идва точно от една сензитивност, от природен интелект, който не можеш да научиш', категорична е тя. 

Въображението поставя основата на един талант, казва още тя. 

Освен музиката, друга голяма нейна сила е словото. Към 19-годишна възраст започва да пише блог, след което публикува текстовете в книга. Никога не е сядала да пише, просто за да напише книга.

"Правя нещо, което ми е приятно и то има някакъв успех, хората го харесват. Първата книга бе по-лична. Втората е с хумористични истории. Не ми е трудно да пиша хумористично. Интересното в писането на текствете в "Пощенска кутия за писане" е че текстовете са създадени, за да бъдат четени на глас", разкрива Мила Михова. 

Кога последно си е казала "Не може да бъде", както се казва хуморийстичния ѝ сборник? 

"Всеки ден си го казвам, най-вече за политика. Когато си говорим с хора на изкуството, често се ядосват, че ги питаме за политика, защото никой не пита Политика за културата. Това е нещото, което мен страшно много ме ядосва. Мога да изброя поименно хората в политиката на България, които ходят на театър, опера и симфонични концерти, защото съм ги виждала с очите си. По изборите съм много ясно ориентирана, но да кажем, че никога не съм и не бих гласувала за човек, който нарича антракта "полувреме", категорична е тя. Въпреки своята категоричност, обаче, признава, че никога не влиза в спорове. 

"Това е една от най-големите ми сили. Не се ядосвам на решенията на хората, но мога да се ядосвам на това, което е довело до тези решения като фалшивите новини, например. За мен фалшива новина е дори да похвалиш нещо в изкуството, което не бива да бъде хвалено.", споделя тя. 

Смята и че хейта към инфлуенсърите и негативното отношение към самата дума трябва да намери своето противодействие.

Снимка: Личен архив

"Не знам кой е правилният начин това да се случи, но ми се искам да уточня, че много от инфлуенсърите не са се самопровъзгласили за такива. Освен това не влияят на целокупния български народ, а на хората, които са избрали да ги следват. Без значение дали е заради експертиза, или просто защото си забавен човек, който те харесват по някаква причина. Да си инфлуенсър означава да качваш нещо от себе си в онлайн пространството и някакъв брой хора да го харесат", казва Мила Михова.

Признава, че за нея реалният и дигиталният живот не се различават. Смята, че за да си харесван в социалните мрежи, а и не само там, трябва да си автентичен. 

"Ако някога завиждаш на някого в Инстаграм, трябва да осъзнаеш, че ти завиждаш на това, което той е решил да ти покаже".