#Само преди дни светът отбеляза Международния ден на жената. Да използваме думата "празник", когато стотици хиляди жени на няколко стотин километра от България се борят за най-изконното си право на живот, звучи някак цинично. Какво значение има Денят на жената, когато именно тя, жената, е изпратила своето невръстно дете с написан на ръката телефонен номер в чужда държава да търси спасение? Когато бъдещето на същата тази жена е безмилостно и несправедливо отнето, място за чествания няма.

През изминалата седмица екипът на #Матине бе поканен да присъства на конференция, организирана от комисията по права на жените в Европейския парламент в Страсбург. Разбира се, цялото ни преживяване във френския град бе белязано от чудовищната трагедия, през която преминават украинци и руснаци. Водиха се много разговори за жените - за тяхната смелост, за несломимия им дух и за предизвикателствата, пред които са изправени в съвремието на 21-ви век. Затова и нямаше как да подминем възможността да разговаряме именно с председателя на комисията по права на жените в Европейския парламент - полският депутат Роберт Биедрон.

Според Биедрон, най-важната стъпка за защита правата на жените в Европа е адекватно законодателство. Крачка в тази посока е директива, която Европейската комисия наскоро внесе, за да се бори именно с половата дискриминация, кибер-насилието и сексуалния тормоз.

"По време на Covid кризата, а и сега, в рамките на кризата с войната в Украйна, отново виждаме, че жени, момичета и деца са първите жертви на престъпления. Затова е критично важно не само да представим качествени промени в законодателството, но и да ги изпълним след това. Без реално приложение на законодателството няма да стигнем до никъде. Казвам го с тъга - все още има 6 държави в Европейския съюз, които не ратифицираха Истанбулската конвенция и за съжаление България е една от тях. Казвам го и на своите колеги политици - ако искате да защитите своите дъщери, майки, баби, братовчедки и приятелки, то вие трябва да приемете тези законодателни промени.

Защото рано или късно вашата майка, вашата дъщеря или вашият син може да стане жертва на сексуалено посегателство. Ваша е отговорността да го предотвратите!

Част от дискриминационните проблеми, по чието решение работят депутатите в Европейския парламент, е и ефектът от COVID-19 пандемията, който има най-голямо отражение отново върху жените - както по отношение на личния, така и на професионалния им живот. 

"Тук, в парламента, получаваме ежедневни данни и ясно се вижда, че по време на пандемията насилието въз основа на пола се увеличава, особено спрямо жени и момичета. Ето, в България например, цели 74% от жените споделят, че са станали жертва на насилие - наистина е ужасяващо. Но насилието не е единственият феномен. Виждаме, че жените губят работни места или са принудени да работят нерегламентирано и така нататък. Сами разбирате, че ефектът от тази световна пандемия е трагичен спрямо жените, защото те попадат в най-уязвимата група.", споделя Биедрон.

Статистиката на Европейския парламент показва още, че в различните държави-членки, включително и в България, 14% от жените получават по-ниско заплащане спрямо мъжете за една и съща работа, на една и съща позиция. 

"Нека си го кажем, това е трудова дискриминация - повече от ясно е. Защо жени, които са по-образовани и по-работоспособни да получават по-малко пари от мъжете? И отново това засяга нашите близки роднини. Държа да подчертая като феминист, че ние, мъжете, сме задължени също да се борим за това жените да получават справедливо възнаграждение за труда си. Защо ли? Защото рано или късно вашата съпруга ще носи по-малко пари у дома. Най-просто казано, ние искаме съпругите ни да изкарват добри печалби. Искаме съпругите ни да имат добри пенсии, а това също не е така. Все още в Европейския съюз пенсиите на жените са по-ниски от тези на мъжете.", казва Роберт Биедрон.

На финала на разговора ни с г-н Роберт Биедрон остава време да си кажем само истина, до която рано или късно всички стигаме.

"Аз зная, че жените са силни. Зная, че добре познават правата си и не биха се колебали да ги използват, те са непоклатими в това отношение. И това е добрата новина. Лошата новина е, че много момчета и мъже не разбират, че това е обща борба. Вярвам в това, което бившият държавен секретар на САЩ - Мадлен Олбрайт, казва. Малко перифразирам, но тя казва, че в Ада има специално място за мъжете, които не подкрепят жените."

Не пропускайте новите епизоди на #Матине и в ефира на WNESS TV всяка събота и неделя от 10:00 часа и не забравяйте да се грижите за жените, които винаги се грижат за вас.