#Видовден настъпи в студиото на #Mатине тази седмица – в пряк и преносен смисъл. На гости на Вяра Младенова е една от най-остроумните, социално ангажирани и смели в словото актриси – носителката на „Икар“ и „Аскеер“ Весела Бабинова. С нея ще си поговорим както за градска култура, така и за обратното – липсата на такава. 

Може би познавате Весела Бабинова от филми и сериали, но всъщност много по-често я виждаме на театралната сцена на Малък градски театър "Зад канала". Тя е смела като Том Сойер, в който се превъплъщава и серт като Хамлетовата Офелия по Явор Гърдев, затова и обещава на водещата Вяра да казва истината и само истината по време на това предаване! 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Разговорът започва от воле с въпроса кое е най-щурото и дивото нещо, което Весела Бабинова е правила в живота си. Оказва се, че това е завръщането ѝ на сцената само три месеца, след като е родила малката Йоана. 

"Доста хора ми се чудят, но мисля, че много актриси го правят тук, в България. Тук-таме срещнах въпросите защо не съм си взела достатъчно време от майчинството. Възприема се, че едва ли не като се върнеш да играеш, си зарязваш детето. Това изобщо не е така. Аз живея близо до театъра, в който играя и не ми коства кой знае какво. Даже за мен това е добре, защото така взимам някакво време за себе си и се чувствам пълноценно за това, че работя. Презареждам малко, намирам се по-отдадена и в час след това. И с мъжа ми - Владо Зомбори се справяме доста добре и не мисля, че Йоана се чувства ощетена от това, че ние работим", споделя Весела. 

Споделя, че се е чувствала добре след раждането и още на следващата седмица е 10 кг надолу. Директорката Бина Харалампиева плавно връща актрисата в театъра, като първо играе в едно представление седмично, а след това в 2, докато постепенно се завръща към интензивността си преди майчинството. 

През януари младата майка е в пълна бойна готовност за шеметна премиера! 

Ролята е на Вероника в представлението "Боклук", писано от друга актриса - Елена Телбис. Броени месеци след премиерата - постановката е отличена със 7 номинации и прибира 6 награди "Икар" и "Аскеер". 

"Знаех, че ролята на Вероника е писана за мен, така както и ролите на Светлана Янчева и Анастасия Лютова, с които играем в "Боклук". Всички сме ужасно близки, семейство сме. Елена тук-таме ми пращаше по някой монолог и така се започна", разкрива Весела. 

Макар темата да е тривиална - три сестри, които диплят болки от миналото, стари травми, стари вражди, текстът на Елена Телбис и любовта, с която актрисите и режисьорът проф. Ивайло Христов подхождат, буквално изстрелва постановката на върха на афиша.

Билетите в Театър 199, където се играе, за редовно изкупени.

Интересът е не само на обикновения зрител, но и на театралите, за които дебюта на Телбис е цяло събитие! 

"Темата е наистина много изтъркана, филми има доста, със сигурност и пиеси. Но в "Боклук" на Елена Телбис има много  особено чувство за хумор, леко черно, нетипично за нашата, българската драматургия. Много компоненти оказаха влияние. И явно Телбис е написала много добър текст. Аз лично съм във възторг, защото мен дори да ме затвориш в тъмна кула и да ми платиш - един разказ няма да мога да напиша, камо ли цяла пиеса, издържана във всяко едно звено", казва Бабинова. 

Говорейки си за "Боклук", Вяра и Весела отварят темата за  това как в житейския си път трябва всъщност да изхвърляме душевните си отпадъци. 

"Според мен когато нещо ти тежи, трябва да се изказва навреме. Може би затова се натрупва душевният отпадък - когато мълчиш. И накрая, когато някой ти каже най-обикновена дума, ти всъщност отпушваш цялото това, което си задържал толкова време. Мисля, че заради забързаното ежедневие хората гледат да задържат, когато има конфликт, за да не се изнервят излишно, за да не става проблем... И аз бях така до скоро. Но това там, някъде, тлее и се къта и ще излезе в един момент", казва Весела. 

В продължение на разговора става ясно, че Весела Бабинова всъщност има награда "Икар" - за поддържаща роля на поп-фолк изпълнител. Няма лъжа, няма измама, говорим си за ролята ѝ в "Поп-фолк хроники"Бели птици и куршуми", което разказва истински истории на популярни от 90-те години изпълнители - от времето на т.нар. "мутробарок". 

"До известна степен все още сме с единия крак в това време", смята Весела Бабинова.

Заедно с водещата Вяра Младенова отбелязват, че голяма част от хората, изпитващи носталгия по т.нар. "мутренски" години все повече ходят на театър, но им личи дори когато просто трябва да са тиха публика. 

"Самото поведение и възпитание на публиката е особено важно за нас", споделя Весела Бабинова. "Често пъти се случва да се хранят по време на спектакъл, да си говорят по телефона... на последното представление "Боклук" се проведоха няколко телефонни разговора от типа: "Сега не мога, на представление съм, после ще ти звънна"... и ние го чуваме цялото това нещо. Следват забележките от хората: "Изключете си телефона", трети цъка с език - става нещо страшно, една вълна, която не може да се спре...

Това е всъщност манталитета на деведесетарската публика...

До някаква степен и гилдията на театралите има вина за липсата на кутлура в публиката, защото се играят и такива представления, които слизат до нивото на лошия вкус в театъра, смята още актрисата. 

"Естествено за всеки влак си има пътници, различни таргет групи са, но има представления, в които цари пошлост. И зрителите смятат, че щом хората, които са едно ниво над тях - на сцената, проповядват такива "идеали" - то е нормално и публиката да подвиква: "Айде бе, кажи му, кажи му..." Имало е и такива случаи. Случвало се е, докато играя "Нощна пеперуда" в центъра на камерната сцена в Народния театър с Христо Петков, зрител да мине между нас двамата! Не знаехме какво да направим. Имам и друг случай с Христо Петков - този път в "Хамлет". Върви монолог на Шекспир и една жена си отваря точно до него едно лукче, много, много шумно! Аз виждах как той се опитва да запази самообладание, аз се опитвам да го слушам, защото ако объркаш Шекспиров стих - няма там спасение!", казва Весела Бабинова. 

Този мутробарок продължава, обобщава актрисата и както се казва в представлението "Поп-фолк хроники":

Тези хора, които тогава управляваха държавата, продължават да я управляват и до днес. 

И понеже знаем, че сатирата е най-мощното оръжие, насочено към силните на деня - обръщаме поглед към един опит за театрален сериал, в който участват Василена Винченцо, Васил Дуев, Весела Бабинова, Биляна Георгиева и Лили Гелева - "Приключенията на Иванка Курвоазие!" .

"Постановката е по едноименна книга, в която са събрани всичките фейсбук статуси на Иванка Курвоазие. Иванка е страхотен човек, това е псевдоним, това е ясно. Понеже заговорихме за душевния отпадък - тя е имала период, в който не се е чувствала добре и под този псевдоним, с огромна доза чувство за хумор е започнала да пише статуси. Има неща, които са много смешни, но има и моменти,в които спираш и усещаш, че не е толкова смешно и ти също знаеш за какво става дума. Има и за любов, но и за политическата ситуация", казва още Весела Бабинова. 

Говорейки за любов, няма как да не попитаме Весела Бабинова за нейната - актьорът Владо Зомбори, който в момента е в снимки на филма "Игра на доверие"на режисьора Мартин Макариев.

Там той се въплъщава в съпруг на най-добрата приятелка на Весела - Луиза Григорова.

Вяра Младенова вече е получила обет за честност от Весела и затова я пита директно - не ревнува ли, когато друга жена целува мъжа ѝ? 

"Естествено, че има моменти, в които със сигурност ще ми стане нещо, но не защото тя ми е приятелка или друго. А защото виждам моя мъж с друга жена. И това, че аз съм актриса и също съм в този бранш, не ме успокоява. Чисто по женски, със сигурност няма да ми е приятно, въпреки че знам, че това му е работа, че тя си има мъж...Като го видиш, няма как да ти стане приятно. Знам как се снимат такива неща. Когато снимаш любовна или секс сцена - в стаята има поне още 5-6 човека и не е толкова романтично", разкрива Весела Бабинова. 

И отваряйки темата за секссцените - разговорът се разгорещява.

Има ли как да избягаш от химията, от взаимодействието и да мислиш само за работата в такива моменти? 

"Снимала съм нещо подобно с Велислав Павлов във "Вездесъщият" - тогава и двамата бяхме супер притеснени. Вниманието все едно ни беше на друго място. Да си свършим работата както трябва. И въобще не сме и помисляли "Има ли някаква химия между нас". Беше много горещо, още 6 човека екип и няма как да се концентрираш върху такива неща", откровена е, както обеща, Весела Бабинова. 

Следва изненада за Весела - кутия, пълна с тайни, които тя разкрива пред зрителите на "Матине". Ако и вие искате да научите повече - изгледайте видеото до край! 

Очаквайте я скоро на екран в нов детски игрален филм - "Български кораб потъва" на Петринел Гочев! 

Прекрасната и откровена Весела Бабинова може да гледате в следните представления:

 

 "Пияните" на Явор Гърдев на 25 юни 2021 в Малък градски театър "Зад канала"

 "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми" може да гледате на 22 Юни 2021 от 19:00ч. в Малък градски театър "Зад канала"; На 29 и 30 Юни 2021 от 21:00ч.  в Парк и Военна академия "Г.С. Раковски" - София, след което ще има на 2 и 8 юли още две представления на открито!