#Темата в #Матине е гореща като за края на лятото, когато трябва да знаем какво да правим под топлите завивки! Ще си поговорим за новите тенденции в добрия, стар секс с истински секс коуч – познатата у нас и в чужбина Ванина Цонева. 

Професията секс коуч най-вероятно се е появила в периода, когато повечето коуч професии започват да се развиват във времето. В буквален превод означава треньор по секс. Тя е близка до професията на секс терапевт по това, че тематиката е еднаква, но се използват различни инструменти и се предполага различна квалификация.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

 

В професията, която Ванина практикува, е много застъпена връзката между чувствата и тялото. Самкият институт, който издава квалификация за секс коуч, се казва "Соматика" - в превод "от тялото" е изучава всички сигнали, които идват от нашето тяло. 

"Моята работа е предимно сесии на 4 очи, с предимно жени. Дискутираме проблеми и предизвикателства, които те имат в сексуално и лично отношение. Практикуваме медитации, визуализации и комуникация", споделя Ванина. 

Учудващо, много хора имат нужда да говорят за секс и да получат информация по темата, споделя още Цонева. Факт е, че обществото не споделя толкова по въпроса. Затова хората нямат ресурс от информацията, от която имат нужда.

Ето тук се намесва секс коуча, а хората вече са напълно готови да го приемат! 

"Винаги е имало нужда от такива разговори, по-скоро начинът, по който преди е било допустимо и недопустимо да се говори, е повлиял на това доколко ти е отпуснато да споделяш по темата", казва още Ванина. 

По думите ѝ за тенденции или мода в секса не е съвсем точно да се говори. Но има някои практики и елементи, които се забелязват в последните години да навлизат доста интензивно в мейнстрийм културата. 

Eдна от тях е т.нар. кинк сексуалност. Тя се изразява в прилагането на нетрадиционни сексуални практики, концепции или фантазии. Терминът произлиза от идеята за "завой" в нечие сексуално поведение и е в пълен контраст с праволинейните, "ванилени" сексуални нрави. 

Друга основна секс практика в наши дни е BDSM. Най-общо казано това са разнообразни еротични ролеви игри, в които можеш да си роб, господар, трябва да проявяваш дисциплина, да се поддаваш ии да властваш. BDSM е свързан с много междуличностна динамика. Включването в BDSM общността или субкултурата зависи от самоидентификацията и споделения опит.

"В последните години BDSM и кинк-а вече са във филмите и сериалите, това е основното, което забелязвам. Също така новите технологии в секс играчките навлизат изключително и агресивно, а хората все повече ги приемат с любопитство", казва експертът. 

С водещата Рени Веселинова коментират какво им има на нашите сексшопове, че всеки, който се устреми към тях, се оглежда с неудобство, сякаш ще извърши престъпление или отива на тайна сбирка.

"За човека много зависи от социума и културата, в която е израснал, как ще възприема подобен вид разнообразие в секса. Сексшоповете, които са в България, все още са неприветливи и невзрачни, за разлика от тези в Берлин, например, където са дизайнерски и атрактивни. Има и такива, чиято реклама е насочена повече към жени. Вътре е приятно. Например големият магазин на производителя на сексиграчки FunFactory е целият в прозорци и всичко вътре се вижда от улицата", дава за пример Ванина. 

Честно, предствяте ли се огромни витрини с вибратори на жълтите павета в София? 

Ако отговорът е "не", значи още не сме готови да говорим открито за секс. 

Въпреки това филмите, като "50 нюанса сиво", например, поставят въпрос, който няма как да не обсъдим в "Матине". Как така Жената, бореща се да бъде независима и еманципирана с години, в един момент доброволно и съзнателно е готова да бъде доминирана в леглото? 

"Едното е много различно от другото", уточнява Ванина. "Всъщност в BDSM не само жената иска да бъде доминирана, но и мъжът може да го пожелае. Ролята на жената, която винаги иска да бъде подчинена, е доста остарял и леко патриархален стереотип. Жените могат да поискат да бъдат подчинени, но и да бъдат доминиращи. Има различни сексуални преференции. Това е техен собствен избор и няма нищо общо с еманципацията и феминизма. Дори, когато е подчинена, жената контролира целия сценарий. Жената държи думата "SAVE" (бел. ред. - дума, при чието споменаване ролевата игра и доминирането трябва да спре). Имаш една защита, контрол, върху това, което ти се случва. Тоест-не! Това, че искаш да бъдеш подчинена не означава, че не си еманципирана!"

По думите ѝ, вече има и овластяване на жените във флирта. Мъжете всъщност вече не поемат толкова инициативата, а отстъпват това на дамите. Това показва информираност и на двете страни.

"Така жените могат да поискат това, което искат и да го заявяват. Мъжете пък се разтоварват от всички онези очаквания, които има към тях и им носят напрежение", споделя още Ванина Цонева. 

Сексът на първа среща е чудесен!  

 Точно така. В това няма нищо лошо. Това са вашите предпочитания и идеи. Винаги обаче бъдете сигурни, че искате да го направите, а не го правите само заради човека, който е с вас. 

Оказва се, че у нас, много малко внимание се обръща на темата за секса и в училище, където децата ни би трябвало да получават правилната информация за това, какво се случва в света на възрастните. 

Според Ванина, в България сексуалното образование все още е неадекватно. То е изключително базирано на биологически картини и теории, които децата надали могат да разберат. 

"Проблемно е, защото подрастващите често се обръщат към порното, защото нямат друг ресурс. Или към медиите. Защото те имат желание да разберат как се случват тези неща. Това определено може да бъде поправено и да се подпомогне процеса на тяхното сексуално развитие не само в училище, но и с разговори у дома - разговори за секс, за автономия на тялото и за избор", казва Ванина. 

Защо не говорим с децата си за секс? 

Заради срам. 

"Много често асоциираме срам, заради начина, по който ние сме израснали и заради начина, по който сексът е представвен в обществото", смята тя. 

Възприятието ни за секса определено зависи географски и от това къде се намираме - дали сме в София или в Берлин има огромно значение, смята още Ванина. 

"Интересен факт е, че все повече имам сесии с хора, които са вече на 60 години. Говорим за периода на комунизма у нас и те споделят, че са нямали проблем и задръжки в секси тогава. Това е интересен ракурс", казва още тя. 

Възрастните хора правят ли секс?

Отговорът е ДА! Явно не винаги използват протекция, обаче. Ванина дава за пример старчески дом в САЩ, в който преди няколко години бе пламнала хламидия. Така че независимо на колко сте години - пазете се, хора! 

Самата Ванина също посещава секс коуч - обменя сесии със свои колегии и смята, че това е важно за менталната ѝ стабилност. Ако имате проблем с това да инициирате подобна сесия - направете първата крачка. Няма страшно и срамно, сексът е част от нас и начинът, по който живеем. 

"Липсата на комуникация на каквато и да било тема оказва влияние и върху сексуалното положение, и изцяло", отбелязва тя. 

Така че, експериментирайте, играйте и комуникирайте! Особено ако сте с човек, на който вярвате!