#И тази година в България снегът сякаш се появи изневиделица, съвсем ненадейно, но не и за Марая Кери, която отвъд Океана записа своята нова коледна песен. Животът изглежда продължава напред, макар и не съвсем както на всички би ни се искало. Днес в #Maтине е певицата Рут Колева, която ще разведри настоящето с нов алубм през 2022 година. Рени Веселинова разговаря с нея и за номинациите за Грами, както и за тенденциите в съвременната музика и още нещо! 

"Тъкмо си помислих, че сега ще кажеш, че ще ви зарадвам с някоя коледна песен", казва Рут на водещата Рени Веселинова и добре, че е шегата, за да чуем истината!

Рут още миналата година е записала версия на "Тиха нощ" и тази година ще я поднови!

"Тъй като съм дете на разведени родители, Коледа ме връща в детството, по-близко до дома и семейството във времето, когато цялото ми семейство беше нормално и цяло. Обожавам този празник. Обожавам коледната музика и любимата ми празнична музика е точно джаз от 50-60-те години. Това е музиката, с която съм израснала", споделя откровено Рут. 

Що се отнася до новия ѝ албум...

"Ще излезе на 2 февруари 2022 година. Реших, че тези двойки са доста запомнящи се. Пандемията постави всичко на пауза, но моят албум бе готов. Разбира се, не знам какво предстои на човечеството през следващите месеци, но всичко остава за момента, както съм го планувала. Искам хората да визуализират живота си, докато слушат албума, така, както искат да го живеят и да им носи хубави емоции. Музиката е емоции и е направена с тази цел! Може да ги разчувства, раззведри, да им стане секси или леко тъжно - това е канализация на вътрешния свят на един човек. Съдейки по себе си, как музиката ме е спасявала в тежки моменти - стремя се да предам нататък това чувство!", казва Рут. 

Част от новия албум е песента ѝ "Wassup", която  бе представена преди дни. По нея Рут Колева за пореден път работи с продуцента Георги Линев, познат в музикалния свят зад граница като Kan Wakan. Двамата се познават от много години, като Рут Колева го представя в България за първи път, тъй като българинът живее и твори от години в САЩ. 

"По парчето ми "Salty", което бе доста успешно, също работихме заедно. Това, което е общото между "Salty" и "Wassup" e, че целият екип е изцяло български - режисьорът, композитор, текстописец, продуцент, снимачен екип, микс инженер, студиото, клипът е сниман в София, фотографът, стилистът, дизайнерката на обложката, която живее в Манчестър... Последните години работя предимно с българи, защото те по нищо не отстъпват на международните си колеги!", категорична е Рут. 

Снимка: Личен архив на Рут Колева

Тя е катеогрична също, че пандемията определено не е допринесла за това повече талантливи българи да се върнат в България. Смята, че здравеопазването у нас не е готово да отговори на нуждите на хората в момента, защото в болниците няма легла. Рут аргументира тезата си с личния си опит - преди месец баща ѝ се разболява от коронавирус. 

"Условията в България са много тежки в тази ситуация. Преживях неимоверен стрес и ми беше много трудно. Така че българите в чужбина, които осъзнават какво е състоянието на здравната система у нас, едва ли са се върнали", категорична е тя. 

Рут Колева споделя, че тази година не е много развълнувана от номинациите за наградите Грами. 

Снимка: Личен архив на Рут Колева

"Половината от тези хора не ги знам, ако трябва да съм честна. Имам познат, който е номиниран - радвам се за него. Но за мен наградите в последните години малко странно се развиват. Миналата година "Blinding Lights" на The Weeknd, която бе безспорен хит цялата година, не бе номинирана, а наградата отиде при песен, която не мога да ти кажа как се казва, на певицата H.E.R. Беше на социална тематика с оглед на Black Lives Matter. Изобщо, превръщайки едни награди в нещо политическо или прекалено социало, това вреди на изкуството. Изкуството задължително и по принцип трябва да има някакво социално послание. Да предадеш послание е важно, но когато всякакви оценки и инициативи са прекалено зависими от политическа и социална среда и проблеми, изкуството накрая страда, поставено в рестрикции", споделя мнението си Рут Колева. 

Какво се оказва: че не бива да пееш за чувствата или за развода си, както направи Адел? Как би изглеждал "Списъкът на Шиндлер" ако се снима сега? Как във филм в епоха можеш да имплементираш вътре ЛГБТ и останалите елементи, които са задължителни да присъстват покрай новите правила за наградите "Оскар"? 

"Намирам го за притеснително, защото за изкуството не бива да има рестрикции", обобщава певицата.

Рут споменава и "cancel културата", в която световни звезди биват зачеркнати или низвергнати заради изказвания или действия, направени преди 15 години в Twitter. 

"Особено е. Тази Cancel Култура, която се случва в момента, е основно подхранена и подклаждана от социалните мрежи. Те създават изключително много проблеми, както в социално, политическо, ежедневно и зрдавословно психическо ниво. Аз съм от поколение, което е някъде по средата - бях дете, когато се появи интернетът, но помня телефон с шайба. Сегашното поколение, с оглед и на пандемията, когато тези деца са заключени вкъщи и тяхната адикция с това виртуално пространство води както до психични проблеми, така и до проблеми с идентичността и самочувствието. Това е глобален проблем", казва Рут. В последните седмици обръща много внимание на точно този аспект от виртуалното съществуване, заради който тийнейджърите се скриват в своята обвивка и представят дигиталния си образ. 

Снимка: Личен архив на Рут Колева

"Откъсват се от живия живот и се вклиняват и заживяват във виртуалната реалност. Ние физически не сме стигнали тази еволюция, че да бъдем толкова зависими от едни дигитални устройства. Още сме крехки - падаш, удряш се, рана... Смятам, че всичките тези проблеми - от канселиращата култура до крайностите и психичните проблеми, са базирани на социалните мрежи и виртуалното пространство. Казвам го с убеждение, че имаме някакъв проблем!"

Два месеца Рут Колева остава без Фейсук, защото е била блокирана. След тези два месеца не влиза в социалната мрежа, защото по естествен начи е била откъсната от нея. 

"Когато сега вляза е такъв хейт, едно палене на мнения, нерви, крайности, че искам да изляза на улицата. Това не е реалният живот, това е хола ти. Имаме цяло поколение, което не може да опържи яйца, ако не си гледа в телефона", подчертава певицата. 

В този ред на мисли - парче да стане хит заради "Тик-Ток" е възможно 1 на милион! 

Снимка: Личен архив на Рут Колева

А това, което още не сме чули от Рут Колева е песента ѝ "Близо" на испански език! Очакваме я!