#Вероятно и вие като нас в студиото на #Maтине през последната седмица си задавате въпроса: "Какво става с този свят?". Да започнем оттам: хиперинфлация, политически кризи, война в Украйна, COVID пандемия... Като че ли не ни стига, ами сега ще си говорим и за аборти, защото нещо много особено се случи в САЩ! Върховният съд отмени конституционното право на аборт и това предизвика вълна от разнопосочни реакции. Какво означава това решение? Забранени ли са вече абортите в САЩ всъщност? До какви последици може да доведе това... Говорим си с културолога и автор на културния сайт Impressio - Юлия Владимирова. 

"Да започнем оттам - в САЩ се отменя един прецедент от 1973 г, известен като закона Роу срещу Уейд, с който абортите във всички щати са легализирани. Причината е, че Доналд Тръмп бетонира във Върховния съд едно консервативно мнозинство. Иначе въвеждането на закона в Америка за съжаление ще засили нелегалните аборти. Първият щат е Мисури, които оповестиха, че забраната влиза в сила. Още 13 щата се очаква да направят същото", пояснява Юлия Владимирова. 

Отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" от Върховния съд, което гарантираше правото за отказ от бременност, оставя възможността на всеки щат да решава какво законодателство да наложи. В Южна Дакота например се активира забрана на аборт дори при изнасилване и кръвосмешение. Губернатори на щати от Демократическата партия започнаха да приемат допълнително законодателство, което пък да гарантира правото на аборт. САЩ е в шок, хиляди протестират срещу решението на Върховния съд. Световни звезди излязоха с лични позиции в подкрепа на правото на жените да прекъсват бременността си. Дори президентът Джо Байдън определи решението като "трагично" за държавата, превърнала се в емблема на демократичната свобода. 

"Причината, поради която отмяната на абортите има своите привърженици, е по-скоро религиозна. Техният аргумент е, че нямаме право да отнемаме живот. Тялото на една жена е автономна сообственост. Ние разполагаме със собствените си тела. В страна като Ирландия, която едва през 2018 г. позволи абортите, до преди това решение по 12 жени средно на ден са пътували в чужбина на така нареченият "абортен туризъм". Тези промени, които уж бавно и уж само формално бяха прокарани, се оказват опасна тенденция за живота на жените", казва Юлия Владимирова. 

По думите ѝ абортите няма да спрат. Просто ще станат нелегални и дори смъртоносни. Затова и част от плакатите на протестиращите в подкрепа на правото на аборт за жените гласят: 

"Абортът е здравеопазване!" 

"Сещам се за румънския филм, от 2007 година, "Четири месеца, три седмици и 2 дни". Той е за последните дни на комунизма и там абортите се извършват в евтин хотел в Букурещ... В такива условия ли трябва да се случва?! В живота си ние разполагаме само с нашето тяло. По същата логика може да се стигне дотам да забраним отново на жените да гласуват", смята културологът 

Юлия Владимирова дава за пример и Полша, където жените, жертва на изнасилване или кръвосмешение, също нямат право да абортират. Нямат право да прекъснат бременността, дори когато плодът е със сериозни аномалии. Някои от щатите отвъд Океана смятат да последват примера именно на Полша. 

"И в Полша, и в САЩ ситуацията ескалира", казва тя. 

Но абортите имат и емоционален, и социален аспект. Те биха довели до сериозни културни, социални и психически кризи. Какъв живот ще има майката, принудена да роди нежелано дете? Какво ще се случва с това нежелано дете в живота му? Все въпроси, които сякаш остават встрани от основния проблем на привържениците на отмяната на абортите, който е в религиозен аспект - само Господ има право да отнеме живот...

"Какви са всъщност децата, които жените ще отглежат по задължение? Можем да очакваме много травмирани жени и деца. Това е унижение. Европейският съд има регламент и позиция по темата - това е жестокост. И въпреки това има две страни в ЕС, където абортът е забранен - Малта и Полша", отбелязва Юлия Владимирова. "Бих нарекла решението на Върховния съд в САЩ исторически провал за Америка. Те са остров на своботата, на либералните възгледи. Оказва се, че тотално се срива идеята за Америка като либерална държава, където човешките права уж са поставени на пиадестал." 

През 1971 година немското списание "Щерн" излиза с корица на най-известните жени, между които е и Роми Шнайдер. Заглавието е: "Ние сме правили аборт!" Връщаме се във времената, в които отново жените трябва да водят нови битки за правата и телата си. 

В България абортите са легални още през 50-те години. В Америка това се случва едва през 70-те. 

"У нас сме сравнително по-напред в тези разбирания, макар че 1973 г. отново в България се въвежда забрана за аборт заради деомграфската криза и опита да се бори. И тук е добре да кажем за митовете. Демографска криза не се бори със забрана на абортите, а с подобряване на условията за живот. Другият мит е, че жените няма да могат да имат деца след аборт - да, рисковете са именно ако е нелегален. Третият мит - абортът отнема живот, е чисто на библейска основа. Има толкова много деца, които живеят на тази земя и нямат достъп до вода и хляб - не е ли нормално да се замислим за тези животи, които не спасяваме вместо да задължим жените да създават още?", пита реторично културологът. 

Това е културна война в САЩ, която вкарва жената в дискурса на репродуктивен орган в границите на майка и домакиня. 

"Мисля, че ще има вълна от културни трусове, жени и мъже, които ще протестират срещу това решение. Надявам се движението да стане достатъчно голямо, за да промени това решение на Върховния съд. То няма да се случи веднага. Смятам и че страницата на движението "MeToo" се затвори с делото между Джони Деп и Амбър Хърд, но проблемът с абортите сега е на древен ред. Видях, че много корпорации в Щатите заради отмяната на правото на аборт ще плащат пътуванията на служителките си до място, където абортът е разрешен", казва Юлия Владимирова. 

Напът сме да гледаме ужаса на голяма част от жените в САЩ не само по филмите, но и в реалността. Спомняме си за филма "Събитието", който спечели награда преди две години в Кан. Той разказва за кошмара на една студентка, която прави нелегален аборт. Този ужас скоро ще бъде реален и в САЩ. Ще има все повече захвърлени деца. Ако едно семейство не е готово да има дете или изнасилена жена не желае плода на нещастието си - това в крайна сметка застопорява живота. Лични решения не се взимат от законодателство, отбелязват Рени Веселинова и Юлия Владимирова в студиото на #Maтине. 

"Живеем в светско общество, църквата има второстепенна роля", отбелязва още културологът. 

Тя се опасява, че не е изколючено в даден момент, при променящата се политическа обстановка в България, да има риск и ние тук да се окажем в подобна ситуация, покрай западното влияние. 

"Застрашаване живота на жените със забраната на абортите също е антирелигиозна мярка. Религиозните общности винаги надават силен вой, когато става дума за такива теми. По време на Истанбулската конвенция, именно религиозните общности водеха страшен дебат и бяха контра на цялата идея защо е важно да се говори за насилието над жени и въвеждането на законодателство. Но у нас не се случи заради липсата на конструктивен разговор. Възпитавайки чувството на емпатия, хората, които вярват в Бог, трябва да разберат, че правото на аборт е по-хуманното решение", казва Юлия Владимирова. 

Защото и религията, и абортът са личен избор. 

За да се промени ситуацията в САЩ, трябва да се изчака промяната на състава на Върховния съд в полза на либерални представители, смята Юлия Владимирова. Но взетото решение бетонира представата за жените като машини за раждане на деца. 

"Като майка не намирам нито един аргумент за забраната на абортите. Те трябва да са легални и да се извършват от медицински лица. Това е за доброто и на майката, и на плода. Надявам се в България да не се отваря тази тема, защото ще бъде страшно. Дано не се налага да пътуваме до държави в Западна Европа вместо за почивка, за аборти", обобщава Юлия Владимирова