#Въпреки проливните дъждове, които ни накараха да мислим за бягство към Бали, #Maтине все още е на линия! Но преди да избягаме на топло и сухо, ще си поговорим за едно друго бягството, покрай филма на Виктор Божинов - "Бягство". Гост ни е Снежана Макавеева, която ще ни разкаже как е времето в най-високото село в България, където се снима лентата и може ли да избяга от ролите си, когато е в града. 

Като дете, израснало сред природата, Снежана Макавеева признава, че се е чувствала добре по време на снимките на филма "Бягство" в село Чамла.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

"Много лесно се сливам в планината, в Родопите ми беше като вкъщи. Чамла е най-високото населено място на Балканите, но за съжаление от 40 години това село е обезлюдено. Това е и едната от темите във филма. Група приятели се събират и искат да облагородят това място. Чамла е над Триград - час по черни пътища. Добре, че бяха местните да ни извозват с джипове", споделя Снежана, която е сложила любимия си пуловер на Чамла за #Maтине. 

Вече има и първите, положителни отзиви от публиката след премиерата на "Бягство". Зрителите правилно усещат посланията на трилъра, казва актрисата. 

"В Пловдив имаше жена, която ми направи много силно впечатление. Тя поиска да показват филма в училищата, защото темите са много сериозни и трябва да бъдат видяни и разбрани от младите хора навреме - като проблемите с наркотиците, изборите, които правим, борбата срещу агресията и конфликтите, които са не само извън нас, но и в самите нас, за природата и съсипването ѝ, за мечтите, които трябва да следваме... Много сериозни теми и е ценно да влизат повече млади хора в кината и да гледат български филми", казва Макавеева. 

Филмът ще напусне пределите на България през юни, когато ще бъде показан на международни фестивали, споделя още актрисата.

В "Бягство" Снежана играе Лили и е с истински расти. Героинята ѝ е много амбициозна и смела в постъпките си. Тя е двигателят на бандата, която иска да възроди селото, заедно с Жан Клод (французинът Беноа Марешал), който започва да отглежда животни. Целта е да се облагороди опустялото село и да се превърне в културно средище. 

"Във филма се случва да ни кършат крилете постоянно. Провокираме агресия, при условие, че правим нещо добро за всички. Виктор Божинов успя да ни събере чистички, първични, непринудени хора в живота, за да ни пренесе и във филма. Главната му идея бе да е възможно най-естествено. Не ни даваше целия сценарий, а работихме ден за ден. Искаше да се потопим в атмосферата, да сме с една обща енергия, всичко да се случва на момента. Да няма поза и фалш. Мисля, че нещата са се случили", казва Снежана Макавеева. 

Човек често има нужда да избяга от себе си, но и да се върне към себе си.

Да се обърнеш към себе си, според актрисата, е най-ценното в забързаното ежедневие и сложния свят, който ни заобикаля. 

"Трябва да умеем да оставаме насаме със собствените си мисли. Защото ок е да споделиш с приятели и да си кажем "да, има проблем", но е важно сам да правиш избора. Той е изцяло в нас, в нашите глави и сърца и няма кой да ти помогне. Имам много приятели, които са се избавили от доста неща - депресии, алкохол, стари травми... Умеем да виним хората, без да знаем миналото им. Шансът на човек да се справи е в самия него и няма да ви казвам дали героят на Александър Кендеров, който е наркозависим, ще успее да се извади от калта", загатва екранната Лили.  

Между турнетата покрай премиерата на филма "Бягство", Снежана Макавеева все още не е успяла да изгледа сериала "Мен не ме мислете", който е пред своя финал. 

"Този сериал много ми даде, защото играя роля доста различна от мен. Беше ми трудно. С режисьора Димитър Димитров много си говорихме, да водим героинята ми в посока на олекотяване - да не е просто злобна адвокатка. Моята героиня адвокат Габровска е била в жестока депресия, била е пълна, много са ѝ се подигравали...Тя е изминала дълъг път, за да извоюва своя статут. Проявила е воля и дух да постигне това и е захапала кокала. Габровска се води негативен образ, не е любимата героиня на зрителите, но е борбена. Това е броня и маска, която си е сложила", споделя Снежана. 

"Някой трябва и тази роля да изиграе", казва актрисата. За нея тази роля е предизвикателство. Не иска да играе вечно сладката бунтарка. 

"Искам да бягам от това, което си мога, да разширя диапазона си. И в театъра се стремя към същото", казва Макавеева. "Но няма как да омекотя адвокат Габровска, защото има едни думички в сценария, които са си обидни". 

Няма конкретна роля, за която да мечтае в момента.

Всяка роля за нея е добре дошла. 

"Ако може и за някоя тотална психарка да ме поканят. Не сме правили хорър...", смее се тя. 

Знае обаче с кой би излязла на вечеря и да остане с него цял живот - Шон Пен! Дано да намине към Чамла, където Снежана планува да остане през лятото! 

А вие гледайте "Бягство" и подкрепяйте българското кино!

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!