#Love is in the air, нищо че не е любовният месец февруари. Не е и пролет, дори напротив. Но освен тази любов във въздуха има и какво? Фини прахови частици. По това време на година въздухът, особено в столицата, освен мирис започва да има и цвят.

Добре дошли в "Матине" с Рени и Вяра! Днес в online шоуто на Dir.bg ще опитаме да ви бъдем полезни по темата с мръсния въздух като проверим диша ли София и какво. Ще ви покажем отблизо каква е реалността на виртуалното образование като отидем на гости на 4-членно семейство, попаднало в клопката на социалната изолация вече няколко месеца, а след това очарователната Лилия Маравиля ще ни разкаже как се диша без публика в театъра. 

#VIRAL: Как ще празнуваме тази зима?

(Можете да гледате темата от 1-ва до 4-а минута

Остава точно месец до любимите коледни и новогодишни празници, а неприятното усещане за самота, което имахме покрай Великден, докато боядисвахме яйца сами вкъщи, започва все по-нахално да се настанява обратно в мислите ни. Каква Коледа ще е, без цялото семейство да се събере на масата и да хапне повече от необходимото? Изглежда - COVID-на. Световната пандемия се вихри с пълна сила по целия свят, а съветите да стоим вкъщи и да избягваме всякакви контакти извън разговорите на дивана стават все по-чести и настоятелни. Междувременно проучване, извършено в държави от различни точки на света, сочи, че един на всеки трима е твърдо решен да пренебрегне наложените мерки и да отбележи празниците, както доскоро си му беше редът. Знаем, че темата за светлите семейни празници в края на годината ще става все по-гореща с наближаването на декември, а засега изглежда, че тази година Коледа ще бъде във възможно най-тесния семееен кръг.

София издиша

(Можете да гледате темата от 4-а до 24-а минута)

Дойде сезонът на печките, камините с вино или без, но и на ФПЧ(фини прахови частици). Обичайно по ноемврийски, мъглата спира да бъде просто мъгла, а въздухът става цветен и миризлив. За съжаление, в последните години София като че ли по традиция упорито се намества в челните позиции по мръсен въздух, сякаш се надпреварва за най-добър град за живеене. Само през изминалите няколко дни, столицата ни беше ту с 9-ия, ту с 13-ия най-мръсен въздух в света, а пред нас са държави като Индия, Пакистан и Афганистан. Вие сами можете да си направите сметката... По темата за мръсния въздух, как той влияе на здравето ни и какво да направим, за да дишаме дълбоко на спокойствие вкъщи, ще говорим с пулмолога д-р Александър Симидчиев и Кирил Боянов - представител на фирма, която се грижи за чистотата на въздуха в офиса и у дома.

Ще проверим и на практика какво дишаме в София като разгледаме актуалните данни за въздуха в страната. Репортерът на "Матине" - Криси Иванова, ще раздаде подаръци на участниците в традиционната анкета от поредицата #МАТИНЕсесмей, в която проверяваме как ви се струва столичният въздух, кой го замърсява най-много и какво правите, за да дишате на чисто вкъщи.

Витруално образование в реалността

(Можете да гледате темата от 24-а до 33-а минута)

Онлайн образованието е тема, която разделя обществото, точно както COVID-19. От една страна учениците трябва да ходят на училище, за да се обучават по най-добрия възможен начин, от друга - престоят им в затворените класни стаи вдига драстично броя на заразните в страната. От началото на тази седмица ученици от 5-и до 12-и клас в голяма част от страната се завърнаха в класните стаи с маски, а мненията на родители и преподаватели се лутат между образованието, здравето и хармонията вкъщи, която рязко се понижава след дълъг престой на всички членове на семейството у дома. В предаването виртуално ще отидем на гости на семейство Петрови - отбор от четирима, които са превърнали дома си в мултифункционално помещение, което да отговаря на различните им нужди в тези смутни времена. Как една майка и психолог в столично училище се справя с мъж, чийто офис е в хола, тийнейджър във виртуална класна стая, ученици със специални нужди в клас и малка принцеса, която си играе тихо вкъши, докато останалите изпълняват своите ангажименти? Ще ви разкажат самите те в новия епизод на "Матине".  

Лилия Маравиля и животът, който не може да спре

(Можете да гледате темата от 33-а до 57-а минута)

Всички сме в клопка на световната пандемия, но като че ли най-големият потърпевш е изкуството. Някои от театрите редуцираха представленията си, други спряха изцяло своите постановки. Няма гастроли, кината са празни, дори наградите Икар бяха раздадени за сефте без публика. Даже духът на Коледния пазар е изтрезвен, след като му спряха виното на открито и живата музика! Как се диша без публика и изкуство? Отговорът ще научим от очарователната актриса Лилия Маравиля, която е специален гост на "Матине" тази седмица. С нея ще поговорим за живота, който продължава въпреки всичко. За изкуството което е необходимо не само на артистите, но и на всички нас. За това как се "поръчкат" пици по телефона и може ли да се учи актьорско майсторство по интернет. Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg

*В предаването има продуктово позициониране