#Отива ли си новото нормално? Вижда ли ѝ се края на тази световна пандемия? Ако съдим по месец май, който настъпва уверено – можем да кажем, че първите знаци за завръщане към обичайното настояще са налице! По-смели срещи с приятели, улични фестивали, концерти, планове за почивки, отворени театри, кина, присъствени събития... Сякаш всичко плавно си идва на мястото!

Завръщайки се към обичайното настояще, няма как да не потърсим и „обичайните заподозрени“ за добро настроение! Затова и се срещаме с един от любимите ни, всестранно изявени артисти на новото време – Стефан Вълдобрев, който планира ударно завръщане на сцената и нов албум с бандата „Обичайните заподозрени!“

Намираме се в един от любимите ни столични паркове – на открито, защото и самият Стефан се завръща плавно към социализацията!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Със сигурност има какво да ни разкаже за наложителната пауза в живота ни през последните месеци!

"Хем сме на открито, хем малко сме се изолирали, защото така сме свикнали през последната година', констатира Стефан Вълдобрев, който се намира заедно с водещата Рени Веселинова на открито - в своеобразна клетка за песнопойни птици.

"Малко прекалявам по отношение на това да се пазя. Избягах 5 месеца в Созопол, например. Там бях на открито, сам бях с морето. Зимата в Созопол - главните герои са къщите, котките и аз, с една чаша уиски. Нямаше и капитани. Последната година продължава да е сън за мен", споделя артистът. 

Напоследък му идва да каже на хората "Голяма работа", а не "По-полека". Така се казва новата му песен! Песен за превъзмогване на страховете и призив за свобода. 

"Изкуството не може да се сложи на пауза или в клетка. Живял съм в златна клетка до 1989 година. Клетка, но златна. Всичко имаше, но си в клетка. Нашето поколение знаем какво е усещането за свобода. Свободен актьор съм от 20 години, сам взимам решенията за пътя си. И в момента - като обществено животно, съм длъжен да се съобразявам с това, което се случва. Свободата ми липсва. Живите срещи с публиката са свободата. В последните текстове в албума ми това е най-употребяваната дума, подсъзнателно!", споделя Стефан Вълдобрев. 

Предстои му първата среща с публиката от месеци насам -  има вълнение като преди премиера в театъра. Като все едно си забравил да караш колело. Навръх рождения му ден - 20 май, предстои първият от поредицата концерти -  в Борисовата градина - Арена София на Колодрума! 

Следва и първата премиера на книгата му, в която разказва биографични истории и какво се крие зад текстовете на песните му. 

"Не обичам много да говоря за себе си. В книгата ми "Книга за песните" толкова съм се разголил, че все едно съм излязъл на терасата по боксерки, но читателите го приемат добре. Казвам неща, които не съм споделял, но всичко е много обмисляно и редактирано. Знам защо съм го написал", казва Стефан Вълдобрев. 

Книгата завършва с писмо към децата.

"Последната песен, за която говоря в книгата е "Лепило за брада" - коледна песен. Мислех си, че може би след 20 години, ако има продължение тази книга - ще започна оттам. Да се обърна към онези деца, които ще са с 20 години по-възрастни", казва артистът. 

За себе си признава, че се чувства пораснал в някои отношения. 

"Пораснал съм в потискането на суетите и егоизма. Когато си млад човек, не можеш да ги конртролираш. След това идва моментът на смиряването. В това отношение се чувствам пораснал. Във всяко друго отношение - не!", споделя в навечерието на рождения си ден Стефан Вълдобрев. 

Първият му концерт е бил, когато е едва 19-годишен. Изпълнявал е само авторски песни. 

"Не е било нещо извънредно като усещане. Усещах го като най-естественото нещо на света. Сякаш дойде по реда си, така се чувствах!", казва той. 

В училище е трябвало да сваля текстове на песни от английски език. Така му намерили "цаката" преподавателите. 

"Представи си свят, в който няма интернет и онлайн речници. Няма готови песни, които да се свалят. Даже обратно - това са забранени песни от властта. И ти казват - за утре текстът да бъде свален, да се извадят новите думи и да се изпълни в клас. Беше празник за мен цяла нощ да съм на касетофона" , спомня си Стефан Вълдобрев. 

На сутринта е извадил и акордите. Първият час на дъската - Стефан с китарата и преподава ... текстове на песни. 

Завършил е НАТФИЗ в класа на Коко Азарян и Тодор Колев. Учил е заедно с Мариус Куркнски, Камен Донев, Галин Стоев, Лили Маравиля... От това време помни революциите. 

"Заключихме Университета, Академията, всичките ВУЗ-ове. Имаше окупационни стачки. И всъщност няколко пъти се стигна до промяна - падна президент, министър-председател... бяхме в центъра на събитията. Имаше и полиция, и бой и Първо районно, и палки с пясък, за да не остават следи след ударите... Но този дух не може да се забрави! А в същото време ние учехме и занаят. Тези две неща течаха паралелно", споделя Стефан Вълдобрев. 

В този ред на мисли - безумно му липсва театралната сцена. 

"Ако щеш  и затова, че те държи в кондиция. Нашата работа е като всяка друга - като на атлетите. Не съм бил на театрална сцена от миналия февруари", споделя артистът. 

С "Обичайните заподозрени" готвят нов албум в разгара на лятото. Обещава да е много интересен  - всеки от групата има собствени композиции в него. 

"Публиката ще може да види гледната точка на музикантите от групата. Хубава провокация беше. Трябва да е готов на 1 юли, защото тогава ни е първият концерт от турнето. Започваме от Пловдив - Летния театър", обявява изпълнителят. 

"Нашата група отговаря за оптимизма в България и трябва да продължим да го правим", казва още Стефан. 

В духа на тази оптимистична мисия, на 13 май Стефан Вълдобрев ще представи за първи път и книгата си. Казва, че това е една от най-любимите му срещи с публиката - в Сити Марк Арт Център! Той ще седне на висок стол, с китара в ръка и ще отваря наслуки книгата си. Ще разказва по нещо интересно за някоя от своите  41  песни. 

"Има нещо много чаровно - 13 май е точно година от момента, когато излезе книгата. Миналата година я имаше само онлайн. Първоначлният тираж беше изчерпан. Изключително въздействащо и вдъхновяващо за мен!" , казва той.

На 5 юни - в зала 1 на НДК Стефан Вълдобрев ще има и друга своя вечер в рамките на Киномания - нарича се "Моята страст към киното". Ще бъде еднократно събитие след две отлагания. Ще присъстват най-близките му приятели и колеги, а акцентът ще е за филмовите му роли и филмовата му музика.

"Ще се чете, пее и свири и ще се разговаря с близките на сърцето ми хора, като Камен Донев, Мая Бежанска, Койна Русева, Стефка Янорова, Алек Алексиев и Яна Титова.

"Измислил съм много уютна вечер за всички. Ще я направим само веднъж!", казва Стефан. 

С #Mатине ще бъдем там, а вие? 

Още от разговора със Стефан Вълдобрев вижте във видеото!