#Те живеят между два свята - САЩ и Европа и същевременно ги обикалят постоянно. Той е наричан от критиците един от знай-значимите и креативни художници на XXI в. и се казва Радослав Иванов, известен като Riv Bulgari. Тя, Марина Александрова, се отказва от кариерата си в България, за да са постоянно заедно и да постигнат мечтата си за голямо, щастливо семейство. За първи път двамата авантюристи застават пред камерата на #Maтине, за да споделят с водещата Рени Веселинова за най-съкровените си мигове. 

Спазваме обещанието си да ви срещаме с най-интересните българи в чужбина, затова и днес гостуваме виртуално в Бовец, Словения, където Riv Bulgari и Марина Александрова ни посрещат заедно. Kазват, че са запазили детското в себе си и животът им е низ от експерименти. Чудесно се разбират, въпреки 18-годишната разлика помежду им. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Тук, където ви посрещаме - "Добра Вила" е еднa от най-добрите дестинации за пътуване и я препоръчваме горещо", споделя Марина. 

В арт средите я наричат Мандарина или "буйна лобода". Определя се като рециклирано дете. Отгледана е здравословно, като високопланинска коза по планините, и трудно се вписва в града. Родена е в семейството на художничка и музикант. Орисник в актьорството е актьорът Антон Горчев от "Козият рог". 

Снимка: Личен архив

Историята на Riv Bulgari е малко по-различна. Бяга през 90-те години в Канада, след като е жертва на мутренски рекет. След няколко години минава през Ню Йорк с планове да се прибере у дома. Но така и не се завръща в България, защото го разубеждава приятел. Така работи с най-големите художници на века! 

"С Марина се открихме чрез общи познати, пътищата ни се кръстосаха. Семейната ни съдба е почти една и също - ние сме щастливо разведени с две дечица от предишните ни бракове.

От две счупени чаши направихме едно.

"Живеем в Ню Йорк с децата в момента, а летата прекарваме в Европа", споделя Марина. "Дъщерите ни са вече големи и си позволяваме за седмица-две да пътуваме и без тях".

Пръст в събирането на двамата влюбени има дъщеря им София от брака на Riv Bulgari. На басейна в Рударци, тя се запознава с Марина и ѝ прави уникална, подводна снимка. 

Въпреки че Riv Bulgari e с 18 години напред в опита си, двамата с Марина не усещат никаква разлика. 

"Имаме обратна връзка постоянно, Riv няма никога да загуби детското, много е енергичен. От всичко създава изкуство. Бизнесът му в Ню Йорк е многопластов и се развива в много посоки, както ще сподели и самият той в момента", казва Марина. 

Ако нямаш свежо настроение, няма как да въртиш голям бизнес

Съветът към хората на влюбената двойка е да не избързват, а когато дойде момента - да го сграбчат. 

"Силно казано е, че избрахме живот зад граница. Живеем навсякъде - Бруклин, Мексико, България, мислим и за Словения в момента. По стечение на обстоятелствата, дъщерите ни учат в Ню Йорк сега. Не сме смятали да стоим постоянно там, но трябва да се съобразяваме с тях, за да има последователност в обучението и бъдещето, за което мечтаят", казва Riv.

За него е по-интересно да се абстрахираш от географските граници. 

Снимка: Личен архив

"Когато създадеш приятелства там, където живееш - това място вече е дом. Не мога да кажа дали е лесно или трудно да се местиш постоянно, за нас това е рутина", казва артистът.

Той споделя, че съкращението RIV идва от името му - Радослав Иванов. Започва да се подписва така още от 1-годишна възраст, когато започва с рисуването. Когато кандидатства за американско гражданство, офицерът го съветва да избере и начин, по който да се представя, който да го определя като българин, което са САЩ е екзотика.

Така идва и допълнението -  "Bulgari". 

Riv Bulgari се изявява като скулптор, продуцент, печатар и режисьор. Има своя музикална компания, която заема половината от вниманието му. Втората половина е заета от изкуството. 

"Работя като артист на периоди. Затова и променям нещата. Обикновено казват, че известните художници имат стил - това е рутината, повтаряемостта на едно и също нещо. При мен това съществува, но няма граница. Не чакам да стане определено време, за да направя нещо. Времето идва, когато промениш възгледа си към нещо. В момента съм по пътя на едни големи, цветни платна, които са инспирирани от няколко музея и няколко улични срещи.", споделя Riv. 

Снимка: Личен архив

Марина от своя страна споделя, че актьорството никак не ѝ липса. Не е разочарована. Променя своята енергия почти ежедневно, тъй като има влечение и към музиката, и към модата. 

"Винаги имах нагласата, че за мен актьорската игра е начинът, по който аз уча психология. Животът на актьорите е свързан с това да изживяват всичко на сцената. При мен актьорското майсторство бе част от това да мога да разбирам по-добре хората. Това за мен е богатство, актьорството е познание на човешкия ум", споделя тя. 

Как се променя изкуството след пандемията?

"Изкуството е свързано с човешкото развитие, както се променя обществото - така се променя и то, и изразните му средства. То може да стига да екстремната изказност. В момента не толкова визуалното изкуство шества в обществото, колкото всички тези модерни медии и навлизането на интернет и бързите комуникации. Те промениха изкуството в такова за бързо консумиране. Това ще се променя още по-динамично и непредсказуемо", смята Riv Bulgari. 

Снимка: Личен архив

Марина дава за пример символиката на американския скулптор, художник и авангардист от български произход - Христо Явашев-Кристо. 

"Той можеше да превърне всичко в белег на изкуството. В света на опаковките, трябва все пак да има някакво съдържание. Давам за пример опаковането на Триумфалната арка в Париж. Той ни подсказа това според мен. Кристо постигна своят ефект и всички говорят за него. Изкуството вече е обект на търговия и политическо послание. Всички знаем, че в момента най-големите артисти са подкрепени от силните на деня. За мен оттук започва тази изчерпаемост. Идват хора, които правят нещо бързо, с кратък ефект и изживяваш бързи емоции", смята актрисата. 

Тази пандемия, освен че ни е взела, тя ни е и дала, смятат двамата артисти. По думите им, тя е малко и като балон, изкуствено създаден, но ни осигурява времето, в което да се вгледаме в себе си и най-близките си хора. И това ни кара да се замислим от какво наистина имаме нужда.

Много млади хора се обърнаха към земята

Снимка: Личен архив

"Много хора отидоха в селата, за да се опитат да не зависят от системата. Тук в Словения също е така. Повечето хора тук се изхранват от земеделие", споделя Марина. 

Тя е категорична, че след пандемията ще се родят нови, зрели, по-качествени и устойчиви течения. Формите ще се изчистят. Живеем във век, в който словото отстъпи място на образа. Но образът отстъпи мястото на нас. 

Снимка: Личен архив

"Имаме нужда от много аспекти. Човешкото съзнание е сложно. Чувстваме и с други сетива, закърнели през всичките тези години", добавя още Марина Александрова. 

Какво двамата артисти мислят за българските новини и политика - може да научите в края на разговора!Но запомнете какво ви казват тези граждани на света:

Българите са страхотна нация!