#Шансони пеят в душите ни, защото при нас е един българин, който повече от десетилетие е част от културния елит на Париж - художникът Мартин Джачков. Роден в Ловеч, учил в парижката Академия за изящни изкуства, картините му се притежават от колекционери по цял свят, а една от тях стои до оригинала на Салвадор Дали!

След десетилетие в културния елит на Париж, портретистът Мартин Джачков организира в България първата своя изложба. Роден в Ловеч, завършва езиковата гимназия в Ловеч, след което го приемат го в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души.

Снимка: Личен архив

"За да бъда честен, Ловеч не се слави да е люлка на изкуството, разбира се градът е прекрасен. Във времето, когато аз израствах, нямах чак такъв досег с изящното изкуство. Първият ми досег бе с модата и това бе една от целите, която си поставих с моето заминаване във Франция, но много бързо в таргет превърна изящното изкуство", споделя Мартин. 

Първото поприще на българския артист е модният дизайн. В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

В живота първото, което е нарисувал е портрет на Пеги Гугенхайм, който е излаган в Лондон. Изработва го със специфична техника и постига успеха много преди да започне да учи в парижката Академия за изящни изкуства. Той е един от 20-имата, които приемат. Докато следва, продава дизайнерските си дрехи на знаменитости, създава свое издателство, а портретите му вече са част от колекциите на най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка.

Много неща са го спирали по пътя на артиста в Париж, признава той. 

"Ние, артистите, работим с нашите емоции. Една картина е завършена, когато ние видим с нашите човешки очи това, което очите на душата вижда, преди картината да бъде създадена. Затова е много важно човек да може да разчете емоциите си, да ги създава дори, да може да храни душата си. Застанал пред белия лист, може да е с празен стомах, но трябва да е с пълна душа. Много пречки има по пътя на един артист, но когато човек разчита на себе си и усеща, че това е пътят, по който трябва да върви, мисля, че нищо не може да го спре. Единственото, което стои пред него е цел, идеал и много работа". 

Снимка: Личен архив

Портретът е най-трудният жанр. За направа, но и за купуване. 

"Портретът за мен е история на една човешка авантюра", споделя Джачков. "Няма по-красиво нещо от човешкото съдба, макар тъжна и сложна. Начинът, по който всеки един от нас намира формулата да преодолее собствените си проблеми, носи човешката магия. Това рисувам и аз. Не физически портрет, а истината за човека", казва Мартин. 

Жанрът "поетичен колаж" измисля сам. От 2016 г. до момента Джачков е направил над 180 колажа в най-трудния жанр на изящното изкуство - този на портрета. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи.

"Жанр може би не е точната дума, но начин на работа и техника-да. Колажът не е скорошен жанр от изкуството. Големите художници са правили колаж. Но живеем в ерата с най-много производство на хартия и го приемаме за даденост, не си даваме сметка за това"

Какво си мисли един художник, когато осъзнава, че е намерил свой собствен и уникален начин на изразяване?

"Много неща си мисли, но най-вече чувства. Важно е той да изгради собствен, автентичен, артистичен свят. Няма значение в кое изкуство. И когато някой го види, чуе, има допир с този свят - да бъде потопен в него. Имам претенции, че аз съм изградил моя. Но оттам следва и нова отговорност - да го променя, той да еволюира. Тоест не е за мен някаква моментална гордост, знаейки, че моите картини са разпознаваеми и да продължавам да правя едно и също нещо...", смята Мартин Джачков. 

И макар да признава, че обича да контролира ситуациите около самия себе си, оставя в ръцете на хората да преживеят сами тази авантюра с неговото изкуство. Според него, обаче, изящното изкуство в България е в абсолютен застой и не липсата на пари е причината за това.

Липсват главни актьори в тази сфера. Липсва и амбиция.

От страна на самите художници, а и от страна на институциите. Допълва, че Министерството на културата е една спяща институция, която не счита изящното изкуство за приоритет. Портретистът си е поставил за цел да допринесе със своя опит и своето виждане за една нова енергия в света на изящното изкуство у нас. Затова и се задържа по-дълго от обикновено в България. 

Снимка: Личен архив

"Доста съм постоянен в мястото, където живея. Не съм си тръгвал от България, за да си тръгна и не се връщам, за да се завръщам. Имам поглед и от Париж какво се случва в България. Имам амбицията да допринеса за нашия културен живот. Сега в България няма сцена за изящното изкуство. Със съжаление го казвам.

Застоят в сферата на изящното изкуство е най-големият провал на всички министри на културата у нас!

Нямаме големи салони за изкуство, както в Берлин, Париж, в Лондон, в Ню Йорк, в Прага. Липсва сериозен галеристки бранш, нямаме престиж в тази насока", отчита той. 

За пример дава фактът, че не можем да открием нито една книга за художника Златю Бояджиев в Националния музей или в книжарница. Би трябвало да има над 10. Да има инициатива от страна на държавата. И тук не става въпрос за пари и средства, защото тях ги има, смята той. Става въпрос за организация. 

"Трябва да има дебат, инциатива и хората да се интересуват от изящно изкуство", категоричен той. 

Снимка: Личен архив

Мартин Джачков вече е изпратил писмо и до новия министър на културата, но отговор няма. Критиките на свтовноизвестния художник засягат и Закона за мецанатсвтото, който не предлага никакви данъчни облекчения или други възможности, освен една награда. 

Той подчертава, че сме държавата с най-много градски галерии на Балканите и дори в Европа. Тоест имаме инфраструктурата. 

"При нас те лъхат на меланхолия и самота! А таланти имаме - и млади, и по-опитни!"

A от началото на август до края на октомври картините на Мартин Джачков превземат Пловдив!