#Историческа в пълния смисъл на думата е тазгодишната церемония за наградите "Оскар", която ще се проведе в неделя. Историческа не само за България – заради номинацията на Мария Бакалова за ролята във филма "Борат 2", а и защото за първи път галавечерта ще протече успоредно на четири различни места по света.

Заради пандемията – заради мерките за пътуванията, някои от номинираните ще могат да присъстват на церемониите в Лондон и Париж и на две локации в Лос Анджелис - легендарният "Долби тиътър" и "Юниън Стейшън".

Церемонията ще наподобява филм, а негов режисьор ще е Стивън Содърбърг. 

Дали това е пореден знак, че киното е в еволюционен момент, обръщайки поглед към Европа? Че Холивуд започва да вижда по-далеч от легендарния си надпис – отвъд Океана?

На тези въпроси отговаря един от авторите в Impressio и културолог Юлия Владимирова, която гостува на водещите Рени и Вяра в #Maтине

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Първият и най-голям въпрос се оказва: Ще има ли червен килим на 93-тата церемония на наградите „Оскар“?

"Виждате, че с пандемията, дори продуцентите на церемонията се опитват да бъдат максимално интересни, за да може да не се превръщат всички награди в срещи по Zoom. Защото да видим големи звезди във видеораговорите е доста еднообразно... Затова тази година ни се подсказа, че

церемонията ще бъде много различна от всичко, което сме гледали до сега,

защото ще останем с усещане, че това е филм. Той ще бъде продуциран от Стивън Содърбърг ("Бандата на Оушън", "Заразяване"). Няма да бъде концентрирана върху червения килим в Лос Анджелис. Нито върху влизането на звездите в легендарния "Долби тиътър".  Ще има включвания от различни филмови локации, които са познати от големи холивудски филми, например "Пърл Харбър". А за актьорите, които не са в Щатите, ще има хъбове в Париж и Лондон със сателитни връзки", разказва Юлия Владимирова. 

Тази година сред номинираните са 8 британски актьори и актриси и една британска режисьорка. Номинирани са и френският писател Флориан Зелер за сценария на филма "Бащата", датският режисьор Томас Винтенберг, южнокорейката Юн Ю-джун и българската актриса Мария Бакалова.

Това може ли да е една от причините, поради която ще има церемонии от Лондон и Париж?

"Содърбърг каза, че най-важното за тази церемония е актьорите да бъдат на място, за да получат наградите си. Тези, на които им е възможно, разбира се. Тоест ще се предложи възможно най-близка до реалността церемония, за да се усетим по-нормално. Много интересно е, че Содърбърг е режисьор на "Заразяване" - нарекоха го пророчески филм, защото е правен през 2011 година, а усещането е като при пандемията сега. Содърбърг подсказа, че маските ще влязат в историята! Каза и че иска да прави втора част на "Заразяване", та тръпнем в нетърпение", казва Юлия. 

В тон с тенденцията за разширяване на холивудския кръгозор, с две номинации за „Оскар“ е и документалният филм на HBO – “Колектив“. Той разказва за пожара в дискотека Colectiv Club в Букурещ, Румъния през 2015 година. Тогава загиват 27, ранени са 180 души. Скоро след това много от жертвите, настанени в болница, умират от раните си, които не са били класифицирани като животозастрашаващи.

За първи път румънски филм е номиниран за "Оскар".

Това не е ли феномен? 

"Можем да говорим за разширяване на холивудския кръгозор. Бих добавила и че в чуждоезичната програма има и филм на Босна и Херцеговина - "Кво Вадис Аида", отбелязва Юлия Владимирова. 

В хода на разговора Вяра и Рени дори допускат, че Холивуд скоро ще се измести в Лондон, Париж, а защо не и в София? 

"Направо една церемония на "Оскар"-ите в София с червен килим, на фона на НДК. И си представете Брад Пит и Леонардо ди Каприо да връчват награди на покрива на Двореца на културата?", шегува се Юлия.

Стигаме до заключение, че за да е доволна и Рени от подобен развой на събитията, в раздаването на покрива на НДК трябва да се включи и Джони Деп. 

А сега сериозно...

Какви са шансовете на румънската продукция "Колектив" да получи статуетката? 

"Мисля, че има големи шансове. Важно е да се случи, защото е документален филм и ще даде началото на много хубава традиция - да се гледа повече документално кино. Изобщо такива филми, които разкриват корупцията, филм-критика на нашето общество, са важни. "Колектив" разисква много сериозна драма, свързана с пожара в клуба по време на концерт. За съжаление в болниците не успяват да спасят стотици млади хора, които са на концерта. И се оказва, че не са спасени, защото е имало корупция, разреждат се медикаменти, за да се пестят пари и т.н. Тези филми ни карат да се замислим как искаме да живеем и ако "Колектив" спечели, ще бъде емблема и вдъхновение за разкритието на мръсните ризи на правителствата на много държави", прогнозира Владимирова. 

Нейният фаворит (и един от спряганите за победител) е филма на Томас Винтерберг - "Още по едно"!

Смешно-тъжен датски филм...

"А Витенберг е цар на черните комедии. Зад този филм има и голяма драма - дъщеря му загива в катастрофа по време на снимки. Той се отказва да го реализира, но намира сили, следвайки нейната мечта този филм да се случи. Тя е била само на 20 години. Това е един филм за силата на човешките емоции дори в такъв драматичен момент, защото Винтенберг е бил в абсолютна депресия, обърнал се е към алкохола... Филм, който излиза от недрата на сърцето му и това е силен акцент и момент", разкрива Юлия Владимирова. 

Тя допуска, че интернационалният облик на Оскар-ите тази година може да се разглежда и  като акт на либералност или мода, защото тенденцията е актуална в момента - да се представят повече жени в киното, да се обръща внимание на ЛГБТ и да присъстват хора от различни раси в кастовете. 

"Исторически момент тази година е и това, че две жени са номинирани за режисура - Клои Чжао за "Земя на номади" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал”.( бел.ред. Фенъл я познаваме като актриса от сериала "Короната" - изиграва Камила Паркър). Всички тези изисквания може да са досадни, но пък защо да е лошо да видим какво правят и жените режисьорки?", смята Юлия Владимирова. 

Тя препоръчва на Рени и Вяра няколко заглавия за гледане: 

Първият е "Земя на номади", който разисква темата за безизходицата в днешното общество и отчаянието им. Една жена решава да стане номад, тръгвайки с един фургон. 

"Той е глътка бавно кино, на което трябва да се насладим. Има медитативно действие. Иначе и "Момиче с потенциал" - сладък филм, но очаквах повече потенциал. Разбира се "Бащата"  с Антъни Хопкинс - задължителен за гледане. Ролята му е много силна, той е фаворит и в категорията и смятам, че ще спечели втория си "Оскар". Първият му е за "Мълчанието на агнетата", а след това има 6 номинации. Това е филм по театрална постановка. Мария Бакалова също трябва да я гледате в "Борат 2", препоръчва Юлия Владимирова.

Що се отнася до Мария Бакалова - тя е в много сериозна компания...

Конкурентки са Глен Клоуз ("Елегия Хилбили"), Оливия Колман - "Бащата", Аманда Сийфрид - "Манк" и Юн Ю-джун - "Минари".

Шансове винаги има, смята още Юлия Владимирова... 

 "Важното е, че вече е позната и тепърва и предстоят сериозни роли. Това е едно прекалено силно начало за всеки!", обобщаваме в края на разговора и стискаме палци в неделя не само за Мария, но и за това

Джони Деп да дойде на покрива на НДК да раздава "Оскар"-и!