#"Тва ако беше в България, Амбер Хард щеше да е с уста и мигли в съдебната зала". Това определено са мисли, които минават през главата на водещата Рени Веселинова, но не ги е написала тя. На фона на Големия Вайръл – делото между Джони Деп и Амбър Хърд, (което две седмици след приключването в полза на актьора, все още е топ във вайръл класациите), има един друг феномен, който вече е обърнал внимание на много повече от секса и драмата - двете бунтарки Антония Антонoва и Цветелина Вътева, които предизвикаха истински фурор със страницата си, а вече и с книгата си Вайръл стихове за секс и драма.

И понеже и #МАТИНЕ е вайръл – време е да се съберем и да си поговорим малко по-хард за темите, които ни вълнуват!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Aнтония и Цвети се срещат като колеги автори в популярен онлайн сайт. "Вайръл стихове за секс и драма" е проект за социална сатира, поезия и подкаст, който стартира във времената на пандемията. Като негови създатели Антония Антонoва и Цветелина Вътева споделят, че всичко тръгва от страницата във фейсбук, стартирала спонтанно като пародия на други популярни поетични опити. 

От март 2020 г. до сега "Вайръл стихове за секс и драма" има своите стотици хиляди верни почитатели. Наричат Антония и Цвети "бунтарки с кауза", но Рени Веселинова е твърдо решена да ви покаже как всъщност се определят те самите. 

"Какво значи да си бунтар? Да, бунтуваме се срещу някакви социални и политически теми, за които ми се струва по-естествено да се бунтуваш, отколкото да не се бунтуваш", казва Цвети Вътева. 

На свой ред Антония разкрива, че запознанството им е фамозно: 

"Аз ревях на ул. "Стара планина" и Цветелина излезе от колата си и се дойде да ме спасява".

"Аз бях в тревожна криза, а тя - в друг тип емоциоална криза. Видях, че е по-зле от мен и това повдина духа ми. Отидохме на църква", додава и Цвети. 

Кинематографично запознанство, което завършва с ходене заедно на църква. 

"Но не сме приятелки", казва Антония. Цветелина така твърди -  че не са чак толкова близки! 

Допълвайки се не само в емоционалните си състояния, химията между чувствата им за хумор някак си ги повежат естествено към създаването на страницата, с която и ние, в офиса на Dir.bg често се разсмиваме едни други. 

Защо секс и драма? 

"Смятаме, че сексът и драмата са водещ елемент", единодушни са и двете. 

"Страницата я стартирахме с намерението да пародираме подобни явления в социалните мрежи - вайръл стиховете за секс и драма, които сме чели там, а именно:

Човек решава, че е поет, пише стих, който възвеличава женския бюст, много жени от "Овча купел" до "Младост" се разпознават в този текст и лайкват. 

 А драмата е допълнителен ефект към цялото това нещо", обяснява Антония.

За по-прозорливите от аудиторията на Антония и Цвети е ясно, че името им е самоироизиране. Постепенно идеята за пародия се пренася на няколко плоскости. Двете вече имат второ, допълнено издание на книгата си "Вайръл стихове за секс и драма", в която няма толкова пародия, колкото поезия, която не е всеки втори пост, който виждате в страницата. 

"И не е смешна, и не е забавна...", уточнява Цвети. 

Подбрали са такива, които да представят на доста голяма, популярна градска сцена. 

"Нещата са ширококспектърни. Повечето хора ни разпознават заради смешките, но имаме доста неща за болест, смърт, депресия.. Смешното си е смешно, но животът не е много смешен", казват двете. 

Някои от читателите им имат интелигентно чувство за хумор, други нямат. 

"Цвети не чете коментарите, но аз ги чета, като една по-изявена комплексарка и като преценя - блокирам", самоиронизира Антония. 

Бунтарството има много невроза, според Цвети Вътева. А то напира да излезе като неудържима вайръл поезия, която ни разсмива неудържимо и в студиото по време на запис. 

"Бунтарството е сериозна тема. Ако в България не се бунтуваш, ако живота не приемаш и като опълчение, значи си се предал. Не може да се ходи само в коловоз и русло", смята Антония.

Къде се срещат сексът и драмата в техния живот?

Сексът е за младите, казва Цвети, която определя себе си като във втората половина от живота си. А Антония споделя, че е трудно да се комуникира често с човек като нея - "влюбен в идеята за разпада на години човек, какъвто е Цветелина. То е една старост, една смърт, една съсипия"... За да разберете отношенията им - трябва настина да видите начина, по който си комуникират на живот във видеото! 

"Нямам един платен пост в страницата "Вайръл стихове за секс и драма", което много ме радва. Стъпвам на това, което ние имаме - никъде не сме се бутали да ни харесват!", споделя Антония. Макар че имат достатъчно последователи да развиват успешен маркетинг - близо 40 хиляди последователи! 

Основното за двете остава освобождаващия елемент - да правиш това, което поискаш. 

"Споделих с Цветелина, че нямам идея хората как имат пълноценен живот при отсъствие на възможност за изразяване на това, което ги занимава и вълнува вътрешно. На мен това ми е важно - не само като творец, но и като човек, да имам свобода на словото!", споделя Антония. 

Двете имат и т.нар. "нормална работа" освен Вайръл стиховете, които обаче също са се превърнали в сериозен ангажимент. Живият контакт с публиката им им носи ценно усещане. Самата Цвети е доста отвратена от дигиталния свят, споделя откровено и цитира стих на Антония. 

"Сякаш малко сме позабравили как се обшува на живо. На мен това ми липсва, защото взимам и инвестирам в това", уточнява Цвети. 

Антония ви подсказва, че може би има останали билети за месец юли, защото за юни всички са продадени. 

"На първия ред на едно от представленията имаше влюбена двойка, които се забавляваха и споделяха момента. Това не можеш да го видиш в интернет, през монитора", казва Антония. 

"Заради този автентичен кръг си струва да го правим", обобщава Цвети. 

Двете оценяват факта, че инфлуенсър у нас и в света е занимание за масите. Мило е да получаваш обратна връзка, идваща от сърцето на хората. А те получава не малко съобщения от хора, които са ги усетили - това има повече значение от лайковете за Цвети и Антония. Обикновено тези съобщения идват именно от вайръл стиховете с най-малко лайкове! 

Цвети и Антония не чакат музи, за да пишат. Животът такъв, какъвто е - с пиковете и спадовете си, дава достатъчно почва. И двете не се осланят на ритрийти край язовири, например...

Двете са в разгорещен спор в края на разговора, който също ви препоръчваме да проследите, но важното е: 

Понякога на човек му трябва сламка да се хване. Понякога! 

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!