#През последните няколко седмици историята на Мелиса, която доскоро познавахме като шампиона по културизъм - Тихомир, предизвика голям интерес в публичното пространство. Спортистът, който участва и в риалити формата "Фермата" взима дълго отлаганото решение да влезе в обувките на жена и да се "прероди" като Мелиса. Тя все още е в началото на трансформацията си, а днес гостува в #Матине, за да разкаже повече за своя избор и борбата с предразсъдъците.

"Тихомир отлагаше това нещо от много години - това осъзнаване. Отлагах го с времето, но най-после се случи. Преди една година реших официално да започна хормоналната терапия, като все още съм в началото", споделя Мелиса, за която културизмът през годините е както спасение, така и повод да отложи иначе желаната трансформация.

"Преди 15 години бях на косъм да направя тази промяна. Спряха ме състезанията. Имах много големи успехи, бях вицесветовен шампион. Бях на кръстопът дали да го направя, дали по-късно. Казах си, че ще изчакам някоя друга година, но те си станаха 15", споделя смутено, но с усмивка Мелиса.

Мелиса признава, че именно тежките натоварвания в спорта оказват сериозно влияние върху физиката, а трансформацията, която претърпява в момента се оказва в пъти по-трудна заради хормоните, приемани по време на спортната кариера. Въпреки това за нея спортът винаги ще остане верен другар в личните битки.

"Като цяло детството е трудно за хора като нас. Спортът ме спаси от депресии. Има и много транс деца - аз лично познавам такива, които са малки и в училище им се подиграват. При мен спортът изигра много добра роля, като ме спаси от това състояние, което се води полово разстройство. Много често хората изпадат в депресии, защото има несъответствие между вътрешното аз и външния вид и аз като цяло доста закъснях. По-добре късно, отколкото никога."

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Трънливият път към подобна промяна неизменно сблъсква Мелиса с неразбиращи погледи и остри реакции, но тя с усмивка споделя, че все повече хора са склонни да разширят кръгозора си и да погледнат личността отвъд първичните полови белези.

"Много хора си мислят, че това е някакво болестно състояние, но официално от 2018-а година, здравната асоциация каза, че това не се води психическо заболяване. Вече са тествали изследвания върху малки деца, на невроните в мозъка и това играе роля от самото раждане, а не просто така да си щракнеш и да се побъркаш, както някой си мисли, че се случва. Аз самата не очаквах, че толкова добре ще ме възприемат хората - даже от средите на културизма не съм загубила един приятел по време на моята трансформация."

Защо избира именно името Мелиса; какво послание иска да остави със своята трансформация и вижда ли бъдеще, в което Мелиса може да има семейство и дете в България? Вижте в новия епизод на #Mатине с Рени Веселинова и Вяра Младенова.