#Стана ли част България от световния тренд в музиката и започнахме ли да различаваме жанровете в техните нюанси? Водещата Светла Тонева посреща в студиото на "Матине" музикалния редактор на програма "Хоризонт" - певицата Дани Стойкова, която пусна новата си песен "Толкова различни" в един  нишов стил в музиката - носоула. 

"Емоционалното ми послание като слово и музика намери израз именно в този стил. Харесвам този тип музика, винаги съм се виждала правейки точно такава музика", споделя Дани Стойкова.

Смята, че българската музикална сцена дава все повече гласност на R&B, джас и соул звученето. От няколко години дори имаме музикални награди за тези жанрове. 

"С всяка изминала година интересът нараства и все повече артисти излизат на преден план в средите. Публиката на тази музика са млади, мислещи хора, които ценят словото, облечено в музика. Хора, които имат стремеж за развитие", казва Дани Стойкова. 

Историята на песента "Толкова различни" е провокирана от личните преживявания на певицата. 

"Става въпрос за несподелената любов, която сме дали на света като подарък. Тя ни е докоснала - първо нас, после другия човек. Тази любов ще намери някога израз и ще се върне при нас в правилната форма. Идеята е,че в подобни изживявания всички сме едно", казва тя. 

"Толкова различни" е подготвяна две години, но се оказва валидна до ден днешен за певицата. Клипът е сниман в един априлски ден. Дани вече работи и по втория видеоклип. 

Дани Стойкова е вдъхновена от майка си, която е музикален педагог и виолончелист. Свири на пиано от 4-годишна. Пяла е и в пловдивския хор. Оттогава до сега се занимава с поп и джаз пеене, макар да е имала колебание и за класическо пеене.

В крайна сметка не съжалява за избора, който е направила. 

В момента работи по EP (краткосвирещ албум от 4 песни). Към една от тях - за "Силует" предвижда и видеоклип. 

"Пиша текстовете и музиката сама, а Александър Славчев ми прави аранжиментите. След това преминаваме към записите,  микс и мастер, което е довършителния процес. Аз съм инициаторът на всичко. Трудно е да се самопродуцираш, защото носиш цялата отговорност - от чисто творческта страна на нещата (музика и текст) до маркетирането на самата песен и популяризирането ѝ", споделя певицата. "Заявяването ти пред обществото е в твоите ръце. Трябва да си много упорит и да не се отказваш. Да знаеш защо си на този път". 

Споделя още, че не се оплаква, а по-скоро се учи по пътя си. Като музикален редактор и водещ в програма "Хоризонт", Дани Стойкова винаги търси качествената музика и като журналист. 

"Щастлива съм, че в момента правя и двете. Покрай работата ми срещам доста музиканти и интересни личности. Допирните точки между професията ми и музикалната ми кариера са именно че градиш представа за музиката и отсяваш кое е добро, кое не става и кое е мейнстрийм. Виждаш по-голямата стойност. Това ми помага и като човек, обогатявам и общата си култура. Чисто времево как се съчетават - малко имам проблем с това", казва с усмивка певицата. 

Очаква я горещо лято в Испания и Гърция, може би... Както и множество джаз фестивали, които е добавила в списъка си. Може да я последвате в социалните мрежи или да я срещнете по откритите градаски барове в София, където ще пее. Какво я вдъхновява и кои са нейните ментори в музиката - чуйте във видеото!