#Третите годишни награди "the R&B Awards 23" ще се проведат на 24 април от 20:00 часа в пространство - ПИРОТСКА 5. На церемонията ще бъдат отличени най-заслужилите артисти от българската RnB сцена.

Статуетките ще бъдат раздадени в 9 различни категории, а техните носители ще бъдат определени след гласуване на 16 членното жури - доказани авторитети от музикалната индустрия.

С най-много номинации са Александър Славчев, XANDER&V, YAVI и Зорница Славова.

Разговаряме с идеолога и един от създателите на "the R&B Awards 23" - Виктор Анчев за спецификата на събитието и тенденциите в жанра у нас. 

Снимка: The R&B Awards

"Не помня точно кога се роди идеята, но помня, че беше на маса. Коментирахме с близки хора как българската сцена е в подем, конкретно R&B стила и как има толкова готини артисти, чиято музика не се оценява и валидира достатъчно. И така, от приказка на маса - първите награди станаха факт. Развиват се по естествен начин и с допълнително надграждане. Замесени в този проект сме главно аз и моя партньор Алексaндър Васев, но има още много хора, които ни помагат и сме събрали съмишленици, сред които има и доста артисти. Целта е била и винаги ще бъде само една - поставянето на Българската R&B, soul и funk сцена на нейното почетно място на родната музикална сцена", казва Виктор Анчев. 

R&B музиката, катко всеки вид изкуство, носи различни и уникални нюанси на слушателя и неговата душа, споделя още той. 

"За мен това е градивна музика със 100 годишна история и тя е изградена от общество. Тази музика не се влияе от географски ширини. Конкретно в случая, това, което създават българските артисти е абсолютно бижу за обществото ни". 

Къде се намират българските изпълнители на глобалната R&B сцена?

Все още има много да се направи за да имат по глобална експозиция, казва Виктор Анчев.

Снимка: The R&B Awards

"За момента ми е тъжно да го кажа, но все още сме никъде. Музиката изцяло преживява различни вълни и влияния. Аз лично разделям R&B музиката от хип-хопа, а в момента е тенденция Американския R&B Chart да обединява няколко стила. Да кажем, че в България повече се слуша хип хоп", казва той, бидейки и DJ. "Личната ми мотивация е просто че съм ценител на музиката и съм фен на нашите артисти - и като творци и музиканти, но и като личности" 

На 24 април в пространството на Пиротска 5 може да чуете и видите най-добрите изпълнения в жанра за годината на живо. Ще има и афтър парти в самия клуб.

Носителите на статуетките ще бъдат обявни от 16-членното жури - доказани авторитети от музикалната индустрия - може да ги видите на сайта thernbawardsbg.com . Сред тях има музикални продуценти, музиканти, DJ, промоутъри, собственици на клубове.

"Избрани са от нашия екип, на база тяхната дейност и нашата преценка, че те биха имали този капацитет да оценят най-добрите в стила", казва Виктор Анчев. 

"Отличниците" на тазгодишните R&B награди -  Александър Славчев, XANDER&V, YAVI и Зорница Славова, са създали не само завиден обем нова музика, но и количество без компромис в качеството.

Снимка: The R&B Awards

"Конкретно Александър Славчев, Зорница Славова и Яви се занимават над 10 години в тази сфера и това говори много само по себе си".

Почти за 90 % от имената на церемонията за връчване на българските R&B награди не се знае достатъчно, споделя още Виктор Анчев.

Снимка: The R&B Awards

"Би било прекрасно, ако хората започнат да се запознават с това съкровище, което буквално се намира пред прага на домовете им. И бъдещето на жанра, и развитието на нишовите награди зависят само от артистите. За мен посоката на развитие я има, правилната е, просто не трябва да спира", обобщава той. 

В навечерието на церемоният може да подгреете и със специалния Spotify Playlist на Българските R&B награди! Чуйте ТУК >>>